Politik
Riksdagsledamotens råd för att nå rikspolitikernas öra: gå samman med de andra nordiska gränsregionerna

Knappt 17 000 Öresundspendlare är inte tillräckligt många för att få de nationella politikerna att på allvar försöka lösa gränshinder och underlätta deras situation. Det var det krassa beskedet när politiker och näringslivsrepresentanter diskuterade hur arbetskraften i Öresundsregionen kan stärkas, på Greater Copenhagens toppmöte på fredagen. Ett förslag som lyftes fram var att gå samman med de andra gränsregionerna i Norden för att få mer kraft bakom argumentationen.
– Svensk arbetsmarknad har omkring 4,5 miljoner jobb. Om du tittar på 18 500 pendlare – eller om de skulle vara 30 000 – utgör de en väldigt liten del av arbetsmarknaden, sade Sven-Erik Littorin, tidigare moderat svensk arbetsmarknadsminister som deltog i debatten.
Han lyfte fram att han tillsammans med sin dåvarande danska ministerkollega Claus Hjort Frederiksen (Venstre) löste 3-4 gränshinder under 00-talet, efter att de helt enkelt satte sig ner tillsammans med ett tydligt mål. Samtidigt påpekade han att det inte är så lätt att få politiker att prioritera Öresundspendlarna.
I Greater Copenhagen är frågan om arbetskraft avgörande inför framtiden, menade bland annat Karsten Längerich, borgmästare i Allerød och vice ordförande i kommunsammanslutningen KKR Hovedstaden. Han lyfte det stora behovet av personal som redan finns på den danska sidan sundet och menade att den utmaningen framöver även lär finnas på den svenska sidan sundet.
– Greater Copenhagen är lösningen, så vi är tvungna att få pendlingen och hela arbetskraften att fungera, sade han.
Riksdagsledamoten Camilla Mårtensen (Liberalerna) menade visserligen att politikerna på nationell nivå och regeringen är medvetna om situationen för dem som rör sig över Öresund, men att hindren och utmaningarna som idag håller tillbaka antalet pendlare ofta är svåra att lösa.
– Det är inte lätt, det finns många små problem. Att skapa en lösning för hemarbete är till exempel en lågt hängande frukt tänkte jag först, men det har jag insett att det inte är. Mitt förslag är att ta rygg på de andra gränsregionerna och lyfta frågorna tillsammans, sade hon och fick gehör av Sven-Otto Littorin:
– Vilja är otroligt viktigt och det enda sättet att få politiker att vilja saker är att vifta röster framför dem. Jag gillar din idé om att para ihop sig med de andra gränsregionerna. Då blir det helt plötsligt ganska många människor och större vinster. Ska den här frågan bli viktig i partikanslierna, för att sedan bli viktig i riksdagskanslierna, då ska det löna sig politiskt, sade han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen