Politik
Riksdagsledamotens råd för att nå rikspolitikernas öra: gå samman med de andra nordiska gränsregionerna
Knappt 17 000 Öresundspendlare är inte tillräckligt många för att få de nationella politikerna att på allvar försöka lösa gränshinder och underlätta deras situation. Det var det krassa beskedet när politiker och näringslivsrepresentanter diskuterade hur arbetskraften i Öresundsregionen kan stärkas, på Greater Copenhagens toppmöte på fredagen. Ett förslag som lyftes fram var att gå samman med de andra gränsregionerna i Norden för att få mer kraft bakom argumentationen.
– Svensk arbetsmarknad har omkring 4,5 miljoner jobb. Om du tittar på 18 500 pendlare – eller om de skulle vara 30 000 – utgör de en väldigt liten del av arbetsmarknaden, sade Sven-Erik Littorin, tidigare moderat svensk arbetsmarknadsminister som deltog i debatten.
Han lyfte fram att han tillsammans med sin dåvarande danska ministerkollega Claus Hjort Frederiksen (Venstre) löste 3-4 gränshinder under 00-talet, efter att de helt enkelt satte sig ner tillsammans med ett tydligt mål. Samtidigt påpekade han att det inte är så lätt att få politiker att prioritera Öresundspendlarna.
I Greater Copenhagen är frågan om arbetskraft avgörande inför framtiden, menade bland annat Karsten Längerich, borgmästare i Allerød och vice ordförande i kommunsammanslutningen KKR Hovedstaden. Han lyfte det stora behovet av personal som redan finns på den danska sidan sundet och menade att den utmaningen framöver även lär finnas på den svenska sidan sundet.
– Greater Copenhagen är lösningen, så vi är tvungna att få pendlingen och hela arbetskraften att fungera, sade han.
Riksdagsledamoten Camilla Mårtensen (Liberalerna) menade visserligen att politikerna på nationell nivå och regeringen är medvetna om situationen för dem som rör sig över Öresund, men att hindren och utmaningarna som idag håller tillbaka antalet pendlare ofta är svåra att lösa.
– Det är inte lätt, det finns många små problem. Att skapa en lösning för hemarbete är till exempel en lågt hängande frukt tänkte jag först, men det har jag insett att det inte är. Mitt förslag är att ta rygg på de andra gränsregionerna och lyfta frågorna tillsammans, sade hon och fick gehör av Sven-Otto Littorin:
– Vilja är otroligt viktigt och det enda sättet att få politiker att vilja saker är att vifta röster framför dem. Jag gillar din idé om att para ihop sig med de andra gränsregionerna. Då blir det helt plötsligt ganska många människor och större vinster. Ska den här frågan bli viktig i partikanslierna, för att sedan bli viktig i riksdagskanslierna, då ska det löna sig politiskt, sade han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna