Connect with us

Infrastruktur

Öresundsbrons nya analys: kapaciteten räcker till 2050 – men det behövs järnvägsinvesteringar på land

Publicerad

den

Øresundsbro Konsortiet har låtit ta fram en studie om kapaciteten på förbindelsen fram till år 2050. Foto: News Øresund

Kapaciteten på Öresundsbron, både när det gäller tåg- och vägtrafik, räcker till minst år 2050. Däremot behövs flera investeringar på båda sidor sundet för att kapaciteten ska kunna nyttjas fullt ut. Bland de prioriterade åtgärderna finns utbyggnad av stationerna vid Kastrup och Ørestad, en ny godsbangård i Skåne för långa tåg samt fyrspår Lund-Hässleholm. Det framhöll Linus Eriksson, vd för Øresundsbro Konsortiet, vid ett pressmöte under torsdagen.

Öresundsbron fyllde 20 år förra året och en relevant fråga är därför hur länge förbindelsen kommer att hålla kapacitetsmässigt och hur potentialen kan nyttjas fullt ut. Det menar Linus Eriksson, vd på Øresundbro Konsortiet som låtit konsultbolaget Afry räkna på just det.

– Bedömningen är att Öresundsbron inte är full förrän 2050 givet att vi gör de här åtgärderna på landsidorna som stärker upp. Öresundsbron klarar 15 tåg per timme, flaskhalsarna ligger vid Kastrup och Ørestad stationer. För godstrafiken är vi långt ifrån taket, sade han vid torsdagens pressträff där rapporten presenterades, och fortsatte:

– Tittar man på kapaciteten är det enkel matte. Med de föreslagna åtgärderna och dubbeldäckartåg ger det plats för mer än 10 000 passagerare per timme. Om det jämförs med dagens siffror när vi har 30 000 resenärer om dagen så klarar man hela dagens resande på tre timmar. Det finns en marginal där.

I slutet av januari presenterades den dansk-svenska statliga utredningen om en fast förbindelse Helsingborg-Helsingör, Malmö och Köpenhamn utreder gemensamt möjligheterna för en metroförbindelse mellan städerna och Landskrona stad föreslår en fast förbindelse till Nordhavn i Köpenhamn.

– Vi ser gärna syskon i form av fler förbindelser över eller under Öresund. Fortsätt driv och utred, men ingen av dem ligger före 2030 och löser dagens utmaningar och problem kring den befintliga förbindelsen. Vi ser att Öresundsbron i sig har inneburit en utökad arbetsmarknad och är övertygade om at fler förbindelser ger samma effekt. Men att använda argumentet att den nuvarande bron är full ser vi inte stöd för i nuvarande prognosstudier. Det kommer att behövs på sikt, men lös dagens problem först, sade Linus Eriksson.

Kapaciteten för vägtransporter över Öresundsbron bedöms som tillräcklig till 2050, enligt rapporten. Det gör den även på järnvägssidan, om en rad åtgärder genomförs på båda sidor sundet. I åtgärdsförslaget finns bland annat utbyggnad av tågstationen vid flygplatsen i Kastrup för 2 miljarder DKK, utbyggnad av Ørestad station för 400 miljoner DKK samt utbyggnad av Köpenhamns huvudbangård för 2-11 miljarder DKK.

– Den enskilt viktigaste åtgärden är sträckan Kastrup station till Ørestad station. Det dimensionerar hela flödet Sverige-Danmark just nu. Om man skulle bygga ut stationerna skulle man komma upp i 12 persontåg och 2 godståg per timme, sade Linus Eriksson.

På den svenska sidan rör det sig bland annat om planskild järnvägskorsning vid Svågertorp för 870 miljoner SEK, dubbelspår Malmö C-Östervärn för 270 miljoner SEK och en ny eller ombyggd godsbangård som uppskattas till 4–7 miljarder SEK av konsultbolaget Afry som genomfört studien.

– På danska sidan handlar det om att fullfölja planerade investeringar så att de är klara till 2029. För svensk del handlar det om att få in åtgärderna i nationell plan, sade Linus Eriksson.

Malmö godsbangård har enligt studien en begränsad kapacitet att sätta ihop långa tåg. Enligt Linus Eriksson blir det kritiskt inför 2029 när Fehmarn Bält-förbindelsen ska stå klar.

– Problemet är att det i Sverige bara går att köra 740 meter långa tåg. För att gå med så mycket gods som möjligt ner mot Tyskland behöver tågen byggas på. Om vi hade haft längre tåg i Sverige hade de inte behövt rangeras i Malmö. Man bör skyndsamt utreda åtgärder för att klara tåg som är 835 och 1050 meter långa, sade Linus Eriksson.

En annan prioriterad fråga som framhölls i presentationen för den svenska sidan sundet gäller fyra spår på sträckan Lund-Hässleholm.

– Fullfölj fyrspår Lund-Hässleholm oavsett om det blir höghastighetståg eller inte. Det viktigaste är att det blir av och kommer så nära 2029 som möjligt, sade Linus Eriksson.

Afrys kapacitetsstudie bygger på en sammanställning av samtliga tidigare gjorda analyser på ämnet.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Fakta: Prioriterade utbyggnadsåtgärder i kapacitetsstudien

Kastrup Station (2 miljarder DKK)

Ørestad station (400 miljoner DKK)

Köpenhamn H (2–11 miljarder DKK), Ring Syd (400 miljoner DKK)

Dubbelspår Malmö C-Östervärn (270 miljoner SEK)

Planskilda spår Svågertorp (870 miljoner SEK)

Ny godsbangård i Skåne (uppskattning av Afry till 4–7 miljarder SEK)

Ytterligare åtgärd som lyfts fram av Öresundsbron

Utbyggnad till fyrspårig järnväg Lund-Hässleholm

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark1 dag sedan

Kris för Köpenhamns restauranger – stagnerad konsumtion och överetablering

Restaurangerna i Köpenhamn har det tuff  rapporterar Berlingske. Även under helgerna står många stolar tomma och rekordmånga restauranger är till...

Danmark3 dagar sedan

Inkubatorn BioInnovation Institute i Köpenhamn expanderar från bioteknik till kvantteknologi och grön energi

Först var det universitetsforskningen inom bioteknik som skulle få stöd att utveckla de bästa idéerna till nya företag och hitta...

Näringsliv3 dagar sedan

Trots anklagelser om övervinster i dagligvaruhandeln så varslar Coop syd 160 anställda

Coop är en av de stora matvarujättarna som pekats ut i den pågående bojkottrörelsen mot prisökningar, som sprids på sociala...

Hållbarhet4 dagar sedan

Svenska regeringens klimatpolitik får kritik – igen

För en vecka sedan fick den svenska regeringen kritik av OECD för den förda klimatpolitiken. Nu stämmer det Klimatpolitiska rådet,...

Danmark5 dagar sedan

Svensk-danska kulturfonden delar ut projektbidrag på 350 000 SEK

Svensk-danska kulturfonden har nu öppnat för ansökningar till årets projektbidrag. För att ”stödja kulturellt samarbete mellan Sverige och Danmark, samt...

Samhälle5 dagar sedan

Matvarujättarna bojkottas av Facebookgrupp – som protest mot stigande priser

I måndags påbörjade en Facebookgrupp sin veckolånga bojkott av de stora livsmedelskedjorna i Sverige med förhoppningen att det ska leda...

Danmark5 dagar sedan

Nytt konsortium vill bygga militärfartyg i Danmark

Danmark ska börja bygga egna fregatter i Esbjergs hamn. Det är det nybildade konsortiet Danske Flådeskibe K/S som ska få...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.