Näringsliv
Ny företagsrådgivare vill fånga upp gränshinder Danmark-Sverige
Tre frågor till Kim Bonne, projektledare för Enterprise Europe Network på Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden, som är ny Öresundsvägledare på Øresunddirekt. Tjänsten är till för att hjälpa mindre och mellanstora företag med regler och råd när de vill etablera verksamhet eller göra affärer över sundet. Kim Bonne efterfrågar även att företagare delar med sig upplevda gränshinder till vägledarna så kan de i sin tur driva de frågorna vidare i Danmark och Sverige, men även på EU-nivå.
Vad innebär det att vara Öresundsvägledare?
– Jag vet inte helt ännu eftersom vi inte har haft de första mötena, men som jag förstår det är vi ett expertteam som kan hjälpa företag som önskar att etablera sig eller utöka marknaden på den ena eller andra sidan gränsen och ge dem goda råd. De kan sända in sina frågor till Øresunddirekt och så har vi ett möte där vi ger råd. I coronatider blir det virtuella möten via datorn och efter corona blir det fysiska möten. Vi är 4–5 olika experter som kan svara på frågor.
Vilka tidigare erfarenheter har du som du kan använda till uppdraget?
– Min nuvarande arbetsplats, Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden, är knutpunkten för allt näringslivsfrämjande arbete i Region Huvudstaden. Vi betjänar alla 29 kommuner i regionen. Det jag kan hjälpa till med som Öresundsvägledare är att förmedla kontakt till mina kollegor som känner till situationen för företag, uppstartsföretag eller tillväxtbolag som är i drift. Vi känner området väl och kan använda våra kontakter.
– Min personliga bakgrund är jag tidigare har arbetat i Köpenhamns amt på 90- och 00-talet med Interregprogrammet. Den professionella bakgrunden har alltid varit att etablera utländska kontakter och arbeta över gränser, men mest i offentlig sektor. Under de senaste tre åren arbetar jag med Enterprise Europe Network som är finansierat av EU och som även har kontor i Malmö, det ligger under Invest in Skåne. Där har vi jobbat tillsammans med företag som vill in på den danska marknaden och danska företag som vill på den svenska marknaden. Det har varit lite detsamma med att hjälpa företag över gränserna och kan ge synergier nu, det är därför jag och min kollega härifrån ska vara med som Öresundsvägledare.
Vad tror du är de vanligaste frågorna som ställs av företagare som är intresserade av den andra sidan gränsen?
– Det tror jag kan vara önskemål om fler upplysningar om marknaden, de kunder eller producenter som företagen kan få fatt i på den andra sidan. Jag tror det blir en del om regler och skatteförhållanden också. Rätt praktiska saker som man inte hittar på nätet. Där kan vi med vår bakgrund förhoppningsvis hjälpa till att ge svar. Om företagen har stött på gränshinder så är det också något som vi gärna vill fånga upp och ta vidare för att få de barriärer som finns för etablering att tas bort. Det kan vara både mellan Danmark och Sverige eller EU-regler. Där har vi genom Enterprise Europe Network tillgång till EU:s institution som hanterar sådana problem för att ställa frågor.
– Jag ser fram emot att gränsen kan öppna upp helt igen. Corona dämpar just nu intresset för att etablera sig över gränsen. Jag tror inte att det kommer att vara lika mycket aktivitet, men kanske fler frågor om handel över internet. Så länge den fysiska aktiviteten inte är så stor så är nog intresset begränsat.
Öresundsvägledarna består av representanter för NyföretagarCentrum Öresund, Sparringspartnerne.dk, Skatteverket på Øresunddirekt, Försäkringskassan på Øresunddirekt och Arbetsförmedlingen på Øresunddirekt. Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden går under våren in som ny vägledare varannan tisdag. Vägledningen hålls från och med 1 mars varje tisdag och bokas via Øresunddirektbusiness.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år