Connect with us

Turism/kultur

Lund vill locka fler danska besökare via mediekampanjer – låg kännedom om staden visar ny undersökning på Själland

Publicerad

den

Per Welinder, vd på Visit Lund, vill att fler danskar lär känna Lund. Foto: Visit Lund - Joel Skog

Antalet danska gästnätter i Lund var högre under den gångna sommaren än under sommarmånaderna 2019, innan pandemin. Men en ny undersökning baserad på 300 webbintervjuer på Själland visar att kunskapen om Lund är relativt låg på andra sidan sundet. Under våren satsar Visit Lund och stadens handelsförening på annonskampanjer i danska media för att locka fler besökare.

Under sommarmånaderna juni-augusti 2019 var antalet danska gästnätter i Lund cirka 5 300, motsvarande period i år var antalet cirka 9 400. Därmed hittade de danska besökarna tillbaka till Lund med besked under sommaren efter nedgången under pandemin. Men sett till hela året blir siffrorna troligen inte lika höga, menar Per Welinder, vd på Visit Lund.
– 2019 sett som helår kommer vara svårt att slå, men sommarmånaderna i år var högre än det var då. Det kan ha att göra med ett visst eftersläp av pandemin. Man kastade sig inte ut och reste i våras och restriktionerna släppte först en bit in på våren, säger han till News Øresund.

Lund är populärt bland danskar, menar Per Welinder.
– Lund är den skånska staden, om våra fakta stämmer, som har flest danska och tyska besökare per capita. Lund omnämndes tidigare som Metropolis Dania – Danmarks moderstad. Kanske intressantast är att biskop Sunesen, som enligt dansk sägen tog emot Dannebrogen från Gud, ligger begraven i Lunds domkyrka. Lund är en medeltida stad med lämningar av dansk historia och danskarna känner nog en viss anknytning.

Bland annat deltar Visit Lund i mars på en historisk mässa i Köpenhamn för att marknadsföra staden. Men en ny undersökning, genomförd av Transvector och professor Johan Anselmsson, med 300 webbintervjuer bland personer boende på Själland visar att kunskapen om Lund är relativt låg. 12 procent anser sig känna till Lund ganska eller mycket väl. Det har fått organisationen att agera.
– Med undersökningen som utgångspunkt har vi bestämt att vi ska göra kontinuerliga kampanjer tillsammans med handelsföreningen. Det kan bli kampanjer i Öresundsbrons Brobizz-magain, men även i Politiken. Vi kommer att ha annonser från jul och fram till sommaren nästa år, säger Per Welinder och forsätter:
– Vi vet att vi går mot tuffa tider med mindre köpkraft, med högre inflation och ökade kostnader när det gäller energi. Men man har ändå behov av att röra på sig. Att lyfta fram Lund i Danmark för danskarna som har med sin valuta är ett lämpligt val. Det är en tydlig satsning utifrån den undersökning som presenteras och vi hoppas att det gynnar Lunds besöksnäring.

Arkitekturen och promenadvänligheten är två saker, förutom historia, som kommer att lyftas fram i de danska kampanjerna.
– Lund är en destination som man förknippar med att flanera, universitetet och domkyrkan. Bland barnfamiljer är det ett troligt resmål, 71 procent av barnfamiljerna som svarat på enkäten kan tänka sig att besöka Lund, säger Per Welinder.
(News Øresund)

Gästnätter i Lund, besökare från Danmark

Sommarmånaderna juni-augusti
2019: 5 289
2020: 1 379
2021: 4 143
2022: 9 349

Källa: Tillväxtverket

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.