Politik
Sveriges nya ambassadör i Danmark om att byta Stockholm mot Köpenhamn: ”som att komma hem”

Att bli Sveriges ambassadör i Danmark är som att komma hem berättar Hans Wallmark i en intervju i Øresundsinstituttets analys av samarbetet över Öresund, State of the Region. Även om han är född i Norrbotten är han djupt rotad i Skåne där han varit såväl politisk chefredaktör som kommunalråd i hemorten Ängelholm. Efter 18 år som riksdagsledamot har han bytt Stockholm mot Köpenhamn. Ländernas försvarssamarbete, en ökad integration över Öresund och ett fördjupat nordiskt samarbete är några frågor han pekar ut som prioriterade i ambassadens arbete.
Hans Wallmark tar emot i biblioteket som är inrett i ett vackert hörnrum i ambassadörens residens i Köpenhamn. Det första han berättar är att han kände att biblioteket behövde uppdateras.
– Så jag har plockat hit böcker ur min egen boksamling.
Köpenhamn en kulturstad byggd för människor
Ofta omtalas Hans Wallmark som en erfaren försvarspolitiker men även kulturen ligger honom varmt om hjärtat. De första fyra åren i riksdagen var han ledamot i kulturutskottet och mellan 2010 och 2024 var han ordförande i Svensk-danska kulturfonden.
Han noterar att Köpenhamn på 1800-talet hade en position som Nordens kulturhuvudstad och att det satt sina spår i dagens danska huvudstad.
– Något som slagit mig efter första tiden i Köpenhamn och efter 18 år i Stockholm är att Köpenhamn är byggt för människor medan Stockholm är byggt för institutioner och maktutövning.
Med sin bakgrund som journalist läser Hans Wallmark med stort intresse ett flertal dansk tidningar
– Vilket fantastiskt tidningsland Danmark är. Det gör att kulturen i bred bemärkelse är mer närvarande här.
Hängiven nordist
Ungdomspolitiker, ledarskribent, politisk chefredaktör, kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande, riksdagsledamot och ledamot i Moderaternas partistyrelse. Hans Wallmark har en lång karriär bakom sig som journalist och framför allt politiker med basen i villan i Ängelholm i nordvästra Skåne.
Hans Wallmark har bland annat varit ordförande i Försvarsberedningen, Utrikes- och försvarsutskottet, EU-nämnden och riksdagens delegation till Natos politiska församling. Han har suttit 16 år i Nordiska Rådet och varit dess president i två omgångar.
– Det är ingen hemlighet att jag är en hängiven nordist och jag har varnat för att jag kommer att säga Norden i nästan varannan mening.
Nu ska villan i Ängelholm hyras ut så att residenset i Köpenhamn blir han och hustrun Susanne Wallmarks bostad de närmaste åren med stugan på Ven som en extra oas.
Danmark på väg mot flera viktiga uppdrag
Hans Wallmark är för närvarande en av Sveriges fyra ambassadörer med bakgrund som politiker. Utnämningen till ambassadör i Danmark tror han till en del handlar om den egna erfarenheten som utrikes- och försvarspolitiker samt engagemanget i nordiska frågor.
– Danmark har blivit en viktigare aktör genom Sveriges Natomedlemskap. Man ska också komma ihåg att Danmark i närtid går mot flera viktiga uppdrag: nästa år tar de plats i FN:s säkerhetsråd och blir ordförandeland i Arktiska rådet och i juli 2025 blir Danmark EU:s ordförandeland.
Varje ambassadör har sin egen utmaning
Medan migrationskris och pandemi varit utmaningar för Hans Wallmarks företrädare som ambassadörer i Danmark ser det ut som om svenska våldsbrott i Danmark blir en av hans stora frågor.
– Brottsligheten är ett gemensamt problem men i övrigt är vår himmel ganska ljus. Vi har fått tillstånd ett nytt Öresundsavtal och ett fantastiskt fint statsbesök – kung Frederiks första resa gick till Sverige och Stockholm. Vi ser också en positiv ekonomisk utveckling. Medicon Valley och Novo Nordisk framgångar inom läkemedel är viktiga men Danmark är mycket mer än så. Landets sysselsättning fortsätter att slå nya rekord.
Uppdrag att främja nya kontakter
– En del av uppdraget som ambassadör är att främja kontakter inom näringsliv, vetenskap och kultur. Det jag är besjälad av är hur vi kan öka utväxlingen med Sveriges största marknader.
När det går bra för Danmark ska vi i Sverige försöka hänga med på den vågen. Då gäller det att bryta mentala och praktiska barriärer, säger Hans Wallmark.
Han berättar hur han själv fått upp ögonen för hur Köpenhamn öppnat upp staden mot vattnet.
– I Sverige måste vi förstå vilken fin marknad som finns i Danmark när det gäller stadsutveckling. Det handlar inte bara om betong och byggen utan om själva tänkandet kring staden.
Försvarssäkerhet, ökad integration och nordiskt samarbete i fokus
Hans Wallmark lyfter fram arbetet för en ökad integration över Öresund och ett fördjupat nordiskt samarbete som två viktiga frågor att arbeta med. Försvarssäkerhet är ett tredje prioriterat område där ambassaden nyligen stärkts med en fjärde diplomatisk medarbetare.
(News Øresund – Øresundsinstituttet – Johan Wessman)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan