Intervjuer
Inför World Pride: ”Med den digitala medverkan så hoppas vi nå en stor internationell publik”
Anna Tenfält är projektledare för aktiviteterna i Malmö under World Pride 2021, som arrangeras i både Köpenhamn och Malmö. Hbtqi-eventen World Pride och Eurogames inleds på torsdagen den 12 augusti och pågår till 22 augusti, med evenemang, seminarier, workshops, idrottstävlingar, konserter, parader, aktiviteter för unga, med mera. Arrangörskapet sker i samarbete mellan organisationerna Copenhagen Pride, Pan Idræt och Malmö Pride och genomförs med stöd från offentliga och privata aktörer.
Berätta om programmet i Malmö under World Pride?
– Det är ett brett program. Vi har World Pride house på Malmö Live där det är föreläsningar, workshops och seminarier men också yoga, meditation och konserter. World Pride park i Folkets park, med fokus på konst och performance. Vi har våra politiska riots på biograf Panora som är till för gräsrotsrörelsen att kunna dela tankar och aktiviteter. På torsdagen har vi vår öppningsparad här i Malmö, så öppningsparaden är i Malmö och avslutningsparaden i Köpenhamn. Den kommer att äga rum på Malmö stadion så den blir lite annorlunda än vad vi är vana vid när det gäller parad, när vi inte har möjlighet att tåga genom stan. Vi kommer att bygga det som en blandning mellan parad och invigning för att skapa en covid-säker miljö. Utöver det har vi våra samarbetspartners och externa arrangörer, allt ifrån de stora institutionerna till Panora och Spegeln som har ett gediget filmprogram. Det är väldigt många olika aktörer som har sina egna aktiviteter.
Hur har det varit att dela eventet mellan två städer – Malmö och Köpenhamn?
– Vi har under planeringen hamnat mitt i en pandemi, så det har varit väldigt speciella tider. Innan pandemin bröt ut satt jag på Köpenhamnskontoret ett par dagar i veckan och jobbade men det har jag inte haft möjlighet till på senare tid. Samtidigt har alla svenska kollegor haft samma förutsättningar och har jobbat hemifrån den mesta av tiden. Så vi har fått hitta andra vägar att arbeta och kommunicera på. Men jag tycker det är helt fantastiskt att vi har ett så stort gemensamt projekt. Jag hoppas verkligen att besökaren på plats kommer att ha upplevelsen att de känner igen sig både i Malmö och Köpenhamn när de går på olika evenemang. Att det är samma stora sammanhang.
Hur har pandemin påverkat World Pride, med restriktioner och begränsade möjligheter att kunna resa till Malmö/Köpenhamn?
– Det har påverkat jättemycket. Framför allt har det påverkat den förväntade tillresta publiken. Som du säger så är det svårt att resa från många länder, men det är också långt ifrån alla länder som har lika stor tillgång till gratis vaccin som vi har. Utöver det är det en utmaning att arrangera ett stort internationellt evenemang som faktiskt är tryggt och säkert för alla. Att hela tiden ha med sig säkerhetstänket när det kommer till avstånd och antal personer. Köpenhamn har ju möjlighet att ha lite större publikakter eftersom de har lite lättare restriktioner i Danmark. Det är väldigt roligt att evenemanget får ha större scener, det har vi ju inte möjlighet till här i Malmö. I övrigt har det gjort att vi blir mer tillgängliga och att fler har möjlighet att delta genom att vi tillför de starka digitala elementen som vi troligtvis inte hade gjort ett vanligt år.
Hur många personer räknar ni kommer att delta fysiskt och digitalt?
– Vi har försökt göra olika typer av uppskattningar men det vi kan säga är att vi ser ett väldigt stort intresse både fysiskt och digitalt. Det kommer att bli slutsålt till vår öppningsparad på Malmö stadion. Med den digitala medverkan så hoppas vi nå en stor internationell publik. Det är ju enklare att delta än det kanske brukar vara, mindre kostsamt framför allt. Men eftersom vi inte har gjort detta i den skalan tidigare så är det svårt att säga hur många som kommer att delta. Du får återkomma när jag har facit.
Vad betyder det att kunna anordna ett stort internationellt hbtqi-evenemang i Malmö och Köpenhamn?
– Otroligt mycket. Det vi vet är att pandemin och isoleringen som den har medfört, i många fall har påverkat utsatta minoriteter ännu mer än gemene man. Det finns ett otroligt stort behov av att få mötas. Så även om det såklart finns en viss sorg över att inte kunna arrangera det precis som vi hade planerat, så är behovet kanske ännu större idag än i vanliga fall. Det är ju ett projekt som inte bara är en festival i elva dagar utan också finns till för att skapa en hållbar och långsiktig förändring. Det behövs nu mer än någonsin. På grund av pandemin men också på grund av de svängningar som vi ser i samhället på många håll där utsatta personer får en ännu mer utsatt situation. Så vi jobbar för att förändra och rädda liv helt enkelt.
Fakta:
World Pride: Ett globalt hbtqi-evenemang som arrangeras vartannat år för att fira inklusivitet och rätten till att få älska vem man vill.
Eurogames: Ett evenemang för att visa på inklusivitet och mångfald inom idrotten och motverka diskriminering. Idrottstävlingarna anordnas varje år och sker denna gång för första gången i anslutning till World Pride.
Hbtqi: Är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
Källor: Copenhagen 2021, RFSL
(Erik Ottosson – News Øresund)
Läs intervjun med Katja Moesgaard, ordförande för Copenhagen 2021, om World Pride i Köpenhamn
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen