Connect with us

Intervjuer

Inför World Pride: ”Jag tror att vi kommer att se samarbeten i långt högre grad i framtiden”

Publicerad

den

Katja Moesgaard, ordförande för Copenhagen 2021, det stora internationella hbtqi-evenemang som drar igång i Köpenhamn och Malmö. Foto: Copenhagen 2021

Katja Moesgaard är ordförande för Copenhagen 2021, som omfattar hbtqi-evenemangen World Pride och Eurogames och anordnas i Köpenhamn och Malmö mellan den 12-22 augusti. I Köpenhamn arrangeras de flesta publika aktiviteter, däribland avslutningsparaden den 21 augusti, idrottstävlingar och två stora konferenser. Copenhagen 2021 är det officiella namnet på evenemanget, som arrangeras i samarbete mellan Copenhagen Pride, Pan Idræt och Malmö Pride och med stöd från offentliga och privata aktörer.

Berätta om programmet i Köpenhamn under World Pride?
– Eurogames och World Pride är etablerat under ett gemensamt eventnamn – Copenhagen 2021 – men det stora eventet sker i både Köpenhamn och Malmö. Huvudprogrammet är World Pride och Eurogames, men det finns också ett människorättsprogram med en konferens och en rad kulturprogram som går samtidigt. Så vi arbetar utifrån fyra pelare: World Pride, Eurogames, mänskliga rättigheter och kulturella aktiviteter. Det omfattar totalt över tusen evenemang. Själva Priden startar i Malmö på torsdag med invigningsparaden och avslutas i Köpenhamn den 21 augusti. Hela programmet har knytits samman med starten i Malmö med parad på Malmö stadion och slutar på gatorna i Köpenhamn där restriktionerna har lättats lite mer, med sex olika parader där upp till 7 500 människor kan samlas, som det ser ut nu.

Hur har det varit att dela eventet mellan två städer – Köpenhamn och Malmö?
– Det har varit spännande att vara del av ett event som går på tvärs. Jag tycker att vi har haft ett bra och lärorikt samarbete och där vi har ställt krav på varandra. Vi tänker lite olika även om vi bor nära varandra men det tycker jag bidrar till att stärka eventet som helhet. Jag tror att Malmö har hjälpt till att lyfta Köpenhamn och Köpenhamn har hjälpt till att lyfta Malmö. Jag hoppas också att vi är med och sätter standard för att när det är stora evenemang, antingen i Malmö eller Köpenhamn, så arbetar man tillsammans. Att detta bidrar till att kick-starta fler samarbeten. Jag vet att det har gjorts förr, med brolopp och andra arrangemang, men detta tror jag är det största i sitt slag och jag tror att vi kommer att se samarbeten i långt högre grad i framtiden, både vid sportevenemang och andra megaevent.

Hur har pandemin påverkat World Pride, med restriktioner och begränsade möjligheter att kunna resa till Köpenhamn/Malmö?
– Som för allt annat har det påverkat riktigt mycket och det har varit svårt att jobba med ett så stort evenemang när man inte kunnat vara på kontoret, inte mötas på tvärs mellan Malmö och Köpenhamn och många har inte kunnat jobbat tillsammans fysiskt i vardagen. Samtidigt har det varit restriktioner och begränsningar, så det har varit osäkert att jobba så många osäkerhetsfaktorer. Det har varit en svår uppgift som jag tycker har blivit löst på ett mycket bra sätt av båda organisationerna i Köpenhamn och Malmö. Att restriktionerna har varit olika i Danmark och Sverige har också varit utmanande, vilket syns även i programmet där Köpenhamn har fler öppna arrangemang medan man har fler reglerade arrangemang i Malmö. Sedan har det varit svårt att locka de internationella gästerna hit eftersom alla länder har haft olika restriktioner. Så vi har behövt minska förväntningarna på hur många deltagare som kommer från utlandet.

– Det har påverkat oss en del och också gjort att vi marknadsfört oss mer lokalt än globalt. Vi vill nå långt med vårt budskap men samtidigt önskar vi att få deltagare från de länder som kan delta, det vill säga Danmark, Sverige och flera delar av Europa. Det som kanske är det goda som pandemin medfört är att vi har ett starkt och bra digitalt program. Det är jag inte säker på att vi hade haft före pandemin. Med digitala lösningar når vi också längre globalt.

Hur många personer räknar ni med kommer att delta fysiskt och digitalt?
– Det kan jag inte säga precis. Det vet vi först när man har registrerarat sig de digitala evenemangen, men vi förväntar oss stort deltagande. (Copenhagen 2021 räknar i alla fall med att cirka 2 000 personer deltar under Eurogames och 1 000 aktivister kommer att delta under konferensen Human Rights forum, reds. anm.)

Vad betyder det att kunna anordna ett stort internationellt hbtqi-evenemang i Köpenhamn och Malmö?
– Det betyder riktigt mycket. Det är på samma nivå med Euro 2020 och Tour de France som kommer nästa år till Köpenhamn, och så Copenhagen 2021. Att Köpenhamn kan visa upp sig inte bara genom att arrangera sportevenemang utan också evenemang som har med människosyn och människovärde att göra, är en stark signal både för Köpenhamn och för Malmö. Detta är ett fantastiskt bra initiativ och gör att vi blandar oss samman med de stora städerna som normalt har sådana evenemang.

 

Fakta:
World Pride: Ett globalt hbtqi-evenemang som arrangeras vartannat år för att fira inklusivitet och rätten till att få älska vem man vill.
Eurogames: Ett evenemang för att visa på inklusivitet och mångfald inom idrotten och motverka diskriminering. Idrottstävlingarna anordnas varje år och sker denna gång för första gången i anslutning till World Pride.
Hbtqi: Är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
Källor: Copenhagen 2021, RFSL

(Erik Ottosson – News Øresund)

 

Läs intervjun med Anna Tenfält, projektledare för aktiviteterna i Malmö under World Pride

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv23 september, 2021

De skånska småföretagens investeringsvilja ökar efter pandemin

Fler än hälften av de skånska småföretag som skjutit upp investeringar under coronapandemin har nu planer på att genomföra dem....

Fastighet23 september, 2021

Rekordlåga försäljningstider på danska bostadsmarknaden under corona

I genomsnitt tog det 70 dagar att sälja en lägenhet i Danmark under årets andra kvartal. Det visar siffror fån...

Infrastruktur23 september, 2021

Skånetrafiken och DSB planerar för tiominuterstrafik över Öresundsbron i december – men genomförandet är beroende av danskt gränskontrollsbeslut

Som en följd av coronapandemin och de danska gränskontrollerna vid tågstationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup gör Öresundstågen ett längre...

Intervjuer22 september, 2021

En svensk med mission att höja statusen på dansk danskonst

Med sig från Sverige har Danjel Andersson en helt annan syn på dansen än han upplever i Danmark. Som konstnärlig...

Hållbarhet22 september, 2021

Köpenhamn utsedd till världens säkraste stad sett till personlig säkerhet

Köpenhamn är utsedd till världens säkraste stad i rapporten ”Safe Cities 2021” som har tagits fram av The Economist Intelligence...

Politik22 september, 2021

Carl Johan Sonesson skriver bok om coronahanteringen i Skåne

I början av december kommer Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne, att ge ut en bok med hans personliga...

Hållbarhet21 september, 2021

Stena Line satsar på fossilfria färjor på dansk-svensk sträcka år 2030

Stena Line har, tillsammans med Frederikshavns kommun och Frederikshavns havn, tecknat ett avtal om att sätta två batteridrivna fartyg i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.