Fastighet
Hyllieprojektet Embassy of Sharing utmanar Midroc som fastighetsutvecklare
Tre frågor till Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef för fastighetsutveckling på Midroc Property Development, som utvecklar Embassy of Sharing i Hyllie i Malmö. Bolaget vann tillsammans med Wingårdh arkitektbyrå tävlingen om att utforma den sista tomten kring Hyllie stationstorg i december 2017. I maj nästa år förväntas spaden sättas i marken för den första av sammantaget sju byggnader.
Detaljplanen för projektet har precis godkänts av stadsbyggnadsnämnden, vad är nästa steg i arbetet för er nu?
– Vårt nästa steg, förutom att skriva ett formellt avtal om att förvärva de första delarna, är att projektera och jobba vidare med planering för byggstart av den första delen – Fyrtornet – som börjar byggas i maj nästa år. Fyrtornet är en kommersiell fastighet och ligger närmast torget. Den har en massiv trästomme och kommer att lysa upp mot torget och vara inkörsporten till kvarteret. Det kommer att vara publik verksamhet i de två nedersta våningarna och kontor uppåt i huset. Totalt är det sju byggnader, men vi kan inte bygga alla på en gång därför är det viktigt att de första byggnaderna både ska kunna leva sina liv självständigt och senare tillsammans och bilda en enhet. Det fanns även önskemål från staden om att sluta torgrummet med den sista pusselbiten mot Hyllie stationstorg. Det ger även liv och rörelse i projektet. Därefter kommer vi successivt att jobba oss inåt i området. Nästa projekt, med byggstart i början av 2022, blir Drivbänken med co-working, stadsverkstad och arbetsplatser. Tanken är att områdets driftsorganisation ska utgå från Drivbänken. Processen med att ta fram en driftsorganisation, som ska hålla ihop området och bidra till att skapa ett inkluderande innehåll, pågår samtidigt med byggprojektet och här har vi ett samarbete med Altitude Meetings. Parallellt kommer även Droppen, ett droppformat högre hyresrättshus med både äldre och yngre som målgrupp, att utvecklas.
Vad är det mest utmärkande med projektet och vad innebär det för er som utvecklare?
– Vi har utmanat oss själva med att göra ett projekt som tar hand om alla delar av det som kallas hållbarhet. Inte bara ekologiskt, utan även det socialt hållbara. Fördelen här är att vi har helheten på ett annat sätt än när vi bara utvecklar en byggnad i en större kontext. Här har vi ett större ansvar, sju byggnader och en torgbildning. Vi vill skapa det som saknas i Hyllie idag, mer liv mellan husen. Det finns sedan ett tag tillbaka ett antal stora enheter – arena, köpcenter, mässa och hotell – men att få liv och rörelse 24/7 där folk stannar. Vi vill skapa en mix av Möllevången och Lilla Torg i den södra delen av Malmö och få dit alla som bor i Malmö med omnejd, det ska vara en inkluderande stadsdel.
– Miljö kom in som en viktig faktor för ett antal år sedan, nu måste vi ta ett steg framåt i de andra frågorna också. Malmö har både utmaningar och enormt stora möjligheter att ta tillvara på kraften som finns i staden. Det kommer att bli bra, men krävs att man tänker lite nytt. Det är ett åtagande för oss där vi vill utvecklas, men det är något vi gör tillsammans med andra aktörer. Man tror för mycket om man tror att man kan skapa det här själv. Det gäller att hitta samarbetspartners bland företag, organisationer, idéburen sektor, politiker och tjänstemän som ser möjligheterna och skapa ett gemensamt mål. Projektet är inget vi gör själva, det är en ständig slutsats.
Hur ser du på läget i fastighetsbranschen i Skåne just nu?
– Vi jobbar både med bostäder och kommersiellt. Generellt upplever vi att vi har en bostadsmarknad som är bra, den rullar på i rimlig takt. Vi har ett underliggande behov av bostäder bland annat till följd av ökad inflyttning. Det gör det till en fungerande marknad. För kommersiella hyresgäster behövs nya lokaler, det finns ett behov av bra och moderna lokaler i kommunikativa lägen. Ligger man i rätt lägen i städerna, kring kommunikationsnoderna, kommer det att finnas behov av fler lokaler också. Det gäller att bygga rätt fastigheter som är hållbara. Med tanke på covid-19 så är funderingarna bland annat hur företag kommer att jobba framöver. Det gäller att vara lyhörd, så att man träffar rätt. Jag är övertygad om att det kommer att finnas ett behov av mötesplatser och kontor.
– En del företag har det jobbigt och det är en stor osäkerhet nu. Det kommer troligen något annat på andra sidan, då gäller det at tänka annorlunda och hitta lösningar. Vi vet inte hur branschen kommer att utvecklas, men att folk vill träffas är ganska uppenbart. Vissa kommer nog att jobba mer hemifrån, men behovet av kontoret som mötesplats kommer att kvarstå.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Embassy of Sharing
I december 2017 vann Midroc Property Development tillsammans med Wingårdh arkitektkontor markanvisningstävlingen för den sista centrumtomten i Hyllie. Förslaget med namnet Embassy of Sharing består av sju byggnader och, förutom kontor, bostäder, restauranger, butiker och service, finns även planer om mikrobryggeri, stadsodling, verkstäder, saluhall och kombinerat äldre- och studentboende. Enligt Midroc är grundpelarna för området innovation, delningsekonomi och hållbarhet.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen