Connect with us

Samhälle

Gränskontrollerna ska skärpas enligt Tidöavtalet – men svenska polisen hoppas på lättnader: ”Vi kan bli effektiva även utan återinförd gränskontroll”

Publicerad

den

Polisens tillfälliga gränskontroll på Hyllie station 2015. Sedan dess har den förlängts varje halvår. Foto: Johan Wessman/News Øresund

De tillfälliga gränskontrollerna, som Sverige haft sedan 2015, ska skärpas står det i Tidöavtalet. Samtidigt menar den danska polisen, enligt uppgifter i danska och tyska medier, att gränskontrollerna inte hindrat gängkriminellas aktivitet över Öresund. I Sverige hoppas den svenska polisen på lättnader när de tillfälliga gränskontrollerna löper ut. 

Medan Trafikverket på eget initiativ har börjat utreda möjligheten för en permanent kontrollplats vid Lernacken har den svenska polisen ännu inte tagit höjd för någon skärpning, enligt Elisabeth Nilsson, sektionschef för Gränskontrollsektionen.

– Nej, det har vi inte. Vi hoppas snarare på en lättnad, att när det här beslutet (om tillfälligt återinförd gränskontroll, reds. anm.) går ut eller strax därefter kommer man att släppa på kontrollerna.

Tidöavtalet är ”lite otydligt” när det kommer till gränskontroller, enligt Elisabeth Nilsson.

– Det står dels att det ska bli en skarpare utlänningskontroll, men också en friare rörlighet, så det är lite dubbelbottnat.

Enligt Tidöavtalet ska Polismyndigheten ”uppdras att genomföra inre gränskontroller i högre grad där sådana gränskontroller bedöms ha effekt på irreguljär migration och gränsöverskridande brottslighet”.

Samtidigt menar den danska polisen enligt uppgifter i danska och tyska medier att de tillfälliga gränskontrollerna inte har haft någon effekt på gängkriminaliteten över Öresund. En bild som delas av den svenska gränspolisen:

– Det är inte det som är huvudfokus med gränskontroller. De gängkriminella har oftast rätt att vistas i landet, och det är där det blir problematiskt att jobba just mot den kategorin av människor, säger Elisabeth Nilsson och fortsätter:

– Vi tror att just vad gäller den delen (om gränsöverskridande brottslighet, reds. anm.) kan vi bli effektivare utan en återinförd gränskontroll, men med en bättre lagstiftning för att kunna arbeta i det som heter gränsnära områden. Då hade vi kunnat jobba i ett lite större område än just vid gränskontrollplatserna.

Elisabeth Nilsson förordar i stället tydligare lagstiftning kring vilka personer som polisen har rätt att kontrollera och i vilket syfte. Även utökad möjlighet för DNA-tester är på önskelistan.

– Det gäller till exempel brottsutvisade som vi anträffar i landet, att ha möjlighet att DNA-testa dem, för att kunna klara upp brott i Sverige kopplade till utländska medborgare.

News Øresund – Henrik Smångs

Läs mer: “SD i Region Skåne försvarar gränskontroller: ‘Vansinnigt att inte upprätta möjligheten till effektiv gränskontroll vid Öresund just nu’”

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Fastighet4 oktober, 2023

Bettina Lange blir ny vd för KLP Ejendomme

Det danska fastighetsbolaget KLP Ejendomme, som har norska ägare och en inriktning mot kontorsfastigheter och hotell i Köpenhamn och Aarhus,...

Forskning4 oktober, 2023

Lunds universitet får sin första nobelpristagare – pris till Köpenhamns universitet i fjor

Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet, är en av tre forskare som får nobelpris i fysik för sitt...

Arbetsmarknad4 oktober, 2023

Danmarks transportminister deltar i nästa möte med Greater Copenhagen Task Force

I nästa vecka, den 10 oktober, träffas deltagarna i Greater Copenhagen Task Force för fjärde gången. Temat för mötet är...

Hållbarhet4 oktober, 2023

Lund utsedd till Sveriges miljöbästa kommun – skånska kommuner toppar tre av fyra kommungrupper

Tre skånska kommuner är bland de tio främsta miljökommunerna i Sverige enligt Aktuell Hållbarhets årliga ranking av kommunernas miljöarbete. Högst...

Danmark4 oktober, 2023

Hyresgästföreningen: flera svenska bostadspolitiska förslag redan verklighet i Danmark

Hyresgästföreningen menar att den danska bostadspolitiken är särskilt intressant för svenskt vidkommande, då flera policyförslag som lyfts i Sverige redan...

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.