Connect with us

Samhälle

Gränskontrollerna ska skärpas enligt Tidöavtalet – men svenska polisen hoppas på lättnader: ”Vi kan bli effektiva även utan återinförd gränskontroll”

Publicerad

den

Polisens tillfälliga gränskontroll på Hyllie station 2015. Sedan dess har den förlängts varje halvår. Foto: Johan Wessman/News Øresund

De tillfälliga gränskontrollerna, som Sverige haft sedan 2015, ska skärpas står det i Tidöavtalet. Samtidigt menar den danska polisen, enligt uppgifter i danska och tyska medier, att gränskontrollerna inte hindrat gängkriminellas aktivitet över Öresund. I Sverige hoppas den svenska polisen på lättnader när de tillfälliga gränskontrollerna löper ut. 

Medan Trafikverket på eget initiativ har börjat utreda möjligheten för en permanent kontrollplats vid Lernacken har den svenska polisen ännu inte tagit höjd för någon skärpning, enligt Elisabeth Nilsson, sektionschef för Gränskontrollsektionen.

– Nej, det har vi inte. Vi hoppas snarare på en lättnad, att när det här beslutet (om tillfälligt återinförd gränskontroll, reds. anm.) går ut eller strax därefter kommer man att släppa på kontrollerna.

Tidöavtalet är ”lite otydligt” när det kommer till gränskontroller, enligt Elisabeth Nilsson.

– Det står dels att det ska bli en skarpare utlänningskontroll, men också en friare rörlighet, så det är lite dubbelbottnat.

Enligt Tidöavtalet ska Polismyndigheten ”uppdras att genomföra inre gränskontroller i högre grad där sådana gränskontroller bedöms ha effekt på irreguljär migration och gränsöverskridande brottslighet”.

Samtidigt menar den danska polisen enligt uppgifter i danska och tyska medier att de tillfälliga gränskontrollerna inte har haft någon effekt på gängkriminaliteten över Öresund. En bild som delas av den svenska gränspolisen:

– Det är inte det som är huvudfokus med gränskontroller. De gängkriminella har oftast rätt att vistas i landet, och det är där det blir problematiskt att jobba just mot den kategorin av människor, säger Elisabeth Nilsson och fortsätter:

– Vi tror att just vad gäller den delen (om gränsöverskridande brottslighet, reds. anm.) kan vi bli effektivare utan en återinförd gränskontroll, men med en bättre lagstiftning för att kunna arbeta i det som heter gränsnära områden. Då hade vi kunnat jobba i ett lite större område än just vid gränskontrollplatserna.

Elisabeth Nilsson förordar i stället tydligare lagstiftning kring vilka personer som polisen har rätt att kontrollera och i vilket syfte. Även utökad möjlighet för DNA-tester är på önskelistan.

– Det gäller till exempel brottsutvisade som vi anträffar i landet, att ha möjlighet att DNA-testa dem, för att kunna klara upp brott i Sverige kopplade till utländska medborgare.

News Øresund – Henrik Smångs

Läs mer: “SD i Region Skåne försvarar gränskontroller: ‘Vansinnigt att inte upprätta möjligheten till effektiv gränskontroll vid Öresund just nu’”

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.