Connect with us

Näringsliv

ForSeas nya vd vill stärka rederiets roll som samhällsbyggare i norra Öresund

Publicerad

den

Kristian Durhuus, vd för rederiet ForSea sedan juni 2020. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Rederiet Forseas nya vd tillträdde mitt under coronakrisen. Kristian Durhuus har tvingats hantera minskande trafiksiffror och kontinuerligt nya regler och restriktioner. Nu är trafiken närmare en normalnivå och rederiet tittar framåt mot ett bredare samhällsansvar och mer eldrift.

Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör blev hårt drabbat av coronakrisen. Enligt Kristian Durhuus, vd för ForSea, förlorade rederiet runt 80 procent av trafikvolymen under våren och det var huvudsakligen fritidstrafiken som minskade medan frakt och pendlartrafik låg närmare normalnivån. Nu ökar trafiken återigen, men fortfarande saknas runt 30 procent av trafikvolymen.

– Det är turisterna vi har förlorat. Turister direkt mellan Sverige och Danmark, men även transittrafik mellan Sverige/Norge och Europa. Men det har börjat se ljusare ut, säger Kristian Durhuus, VD för ForSea till News Øresund.

Kristian Durhuus började som vd för ForSea i juni, mitt under coronakrisen och har fått hantera många utmaningar.

– Vi har lärt oss hur viktigt det är att snabbt anpassa oss. Att anpassa sättet vi driver färjorna på. Att anpassa oss till att det hela tiden kommer nya regler. Vi är i den speciella situationen att vi ska följa både danska och svenska regler. Vi har fått reagera mycket snabbt och implementera nya regler hela tiden, säger Kristian Durhuus.

Krisen har tvingat rederiet att bli mer omställningsparat, anser han. Och framöver ska affärsmodellen vara mer motståndskraftig mot kriser. För det kommer fler, tror Kristian Durhuus.

– Jag har upplevt 11 september, finanskrisen och corona – tre enorma kriser på 20 år, och varje gång har transport varit en av de branscher som blivit hårdast drabbat, säger han.

En av framtidssatsningarna som ForSea redan är igång med är att göra bolaget mer klimatsmart. I slutet på 2017 blev två av färjorna ombyggda till eldrift. Det har dock varit en del problem i början och under 2019 fick eldriften ställas in. Först i somras blev den primära färjan, Aurora, godkänt till eldrift igen. I slutet på 2020 räknar rederiet med att även Tycho Brahe ska tas i eldrift.

– Det betyder att vi har reducerat vårt CO2-footprint på driften av de två färjorna med 97 procent. Jag säger driften eftersom det ibland finns diskussion om huruvida man ska medräkna CO2 som blir använt under bygget av batterierna, säger Kristian Durhuus.

Rederiet Forseas färja Aurora i Helsingborgs hamn där batterierna i containrarna på taket laddas upp. Foto: News Øresund

De resterande tre procent kommer av att färjorna är dieselhybridfärjor som ska operera en viss del med diesel för att säkerställa att dieseldriften fortsatt fungerar. Ses det samlat på hela bolaget är CO2-användningen reducerat med 65 procent.

– Vi är många år framför samhället angående det här. Och vi kommer till att fortsätta resan vidare med att bygga om fler färjor, eller när vi köper nya färjor så kommer de att ha el från början så vi kommer upp på 97 procent för hela organisationen.

– Den stora långsiktiga strategiska uppgiften är att gå vidare med klimatresan, och på alla sätt se till att ForSea bidrar till den gröna korridoren i Öresund genom att man kan transportera sig snabbt och klimatsmart över Öresund, säger Kristian Durhuus.

ForSea är enligt Kristian Durhuus en av de största arbetsgivarna i Helsingborg såväl som i Helsingör, och framöver vill de satsa mer på synlighet i det nordliga Öresund samt att göra mer för samhällsutvecklingen i ett bredare perspektiv. Att vara en ”regional connector” kallar Kristian Durhuus det. Det kan till exempel vara att ta emot praktikanter för att hjälpa till med att fler unga får en utbildning.

– Vi är den första bilden av Sverige för många som kommer härtill från Europa och den danska sidan. Vi är det som håller ihop vår pendlarcommunity och som gör att man kan jobba över gränsen, och vi är en av de största arbetsgivarna i både Helsingör och Helsingborg. Så här har vi också en roll och är förpliktigade till att delta i utvecklingen av samhället, inte enbart på klimatsidan, men på alla sätt och viss, säger Kristian Durhuus.

Han ser även gärna att samarbetet över Öresund blir bredare. Sedan bron öppnade har inte utvecklingen av en gemensam arbetsmarknad och samhandel varit som man förväntat, anser Kristian Durhuus.

– Jag känner att det är en stor utmaning för oss allihop att bygga vidare på Öresundsregionen som en gemensam region, och samordna alla de regler etc. så det blir lättare för folk att pendla och samhandla över sundet.

(News Øresund – Thea Wiborg/Johan Wessman)

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Hållbarhet29 september, 2023

Øresundsinstituttet och Sparbanken Skåne släpper ny rapportserie om hållbarhet – kommunernas arbete först ut

Skåne har minskat utsläppen av växthusgaser snabbare än landet som helhet – 41 procent mot 33 procent i genomsnitt, jämfört med...

Samhälle29 september, 2023

Sveriges rikspolischef öppnar för att ta hjälp av militären i kampen mot gängvåldet – men enbart för avlastning och expertråd

September är den dödligaste månaden när det gäller skjutvapenvåld i Sverige sedan december 2019 rapporterar SVT och nu kan det...

Politik29 september, 2023

Danska partier oeniga om abortgräns efter ny rekommendation från det Etiska rådet

Partierna i det danska folketinget är oense om var abortgränsen ska gå. Hittills har den legat i slutet av vecka...

Hållbarhet29 september, 2023

Stockholm satsar på självstyrande eldrivna färjor – fyra 100 meter långa färjor har beställts av Trafikverket

Världens första självstyrande och eldrivna passagerarfärja trafikerade Stockholm i somras, mellan Södermalm och Kungsholmen. Nästa år sjösätts ytterligare två 100...

Hållbarhet29 september, 2023

Malmö stad och den lokala byggbranschen tecknar klimatkontrakt

Malmö stad och LFM30, ett initiativ som samlar drygt 200 företag och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen, tecknar klimatkontrakt för...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.