Danmark
Nya danska regeringens politik påverkar även Sverige
Vägavgifter för utländska bilister, Kustbanans framtida utformning, den dansk-svenska statliga utredningen om en fast HH-förbindelse och stärkta danska regioner. Den nya danska regeringens kommer att möta en rad politiska frågor som även påverkar Öresundsregionen och i vissa fall hela Sverige, men vilken väg de väljer återstår att se.
- VÄGAVGIFTER. Den förra danska regeringen och Dansk folkeparti enades 2017 om att införa vägavgifter för utländska fordon från år 2020. Socialdemokratiet har tidigare sagt sig stå fast vid avtalet, trots kritik mot att det är oklart hur det ska genomföras. Øresundsbro Konsortiets styrelse kontaktade i våras den förra danska transportministern för att informera om att det tänkta upplägget med 10 dagar som kortaste period att betala vägavgift skulle göra det 25 procent dyrare att göra enstaka bilresor från Sverige till Danmark. De framförde i ett brev ett önskemål om att det ska gå att betala vägavgift även för 1-2 dagar. Nu är frågan om hur den nya danska transportministern Benny Engelbrecht ska hantera synpunkterna från Øresundsbro Konsortiet samt en nyligen avkunnad EU-dom som underkänner införandet av liknande avgifter i Tyskland.
- S-TÅG PÅ KUSTBANAN. Den förra danska regeringen planerade även en screening för att avgöra om Kustbanan mellan Köpenhamn och Helsingör ska byggas om från regionaltågstrafik till pendeltågstrafik med S-tåg. Det skulle i så fall kunna sätta käppar i hjulet för en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör – något den svenska och danska staten för närvarande undersöker möjligheterna för – eftersom det skulle innebära att det blir omöjligt att köra vanliga tåg på sträckan. Nu ligger frågan på den nya transportministern Benny Engelbrechts bord.
- DANSKA REGIONER. Framtiden för de danska regionerna, som är en viktig aktör i det Öresundsregionala samarbetet, ser helt annorlunda ut nu än några månader före valet. Medan den förra danska regeringen och Dansk Folkeparti ville flytta makten över sjukvården till stat och kommun och avskaffa regionerna som politisk instans, vill i stället regeringens stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten stärka regionerna. I ett utspel under regeringsförhandlingarna gick dessa tre partier ut med att de vill ge regionerna rätt att ta ut skatt. Men om och i så fall detta ska ske och hur det eventuellt påverkar regionernas roll och mandat är fortfarande oklart.
- FAST HH-FÖRBINDELSE. Det pågår en dansk-svensk statlig utredning av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, HH-förbindelsen. Utredningen ska redovisa finansieringsmodeller och genomförandemodeller och vara klar 2020. Det innebär att frågan om en fast HH-förbindelse relativt snabbt hamnar på transportministern Benny Engelbrechts bord.
Utöver dessa frågor möter de danska ministrarna sina nordiska kolleger i Nordiska Ministerrådet. Övriga Norden som exportmarknad är betydligt större för Danmark än marknaderna i USA och Kina. Danmark och Sverige har under de senaste åren haft en rad andra ämnen att diskutera såsom gränskontroller och gemensamma försvarsavtal. (News Øresund)
Läs mer: Danmarks planer på vägavgifter ifrågasätts efter EU-dom som underkänner avgifterna i Tyskland
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen