Connect with us

Infrastruktur

Dansk myndighet ändrade sig: SAS-anställda i Sverige kan få dansk a-kassa

Publicerad

den

Omkring 200 SAS-anställda gränspendlare som valt att ta ett erbjudande om tjänstledighet under coronakrisen får nu rätt till dansk a-kassa. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Den danska a-kassan FTFa jublar över ”historisk seger”, sedan ett coronarelaterat gränshinder för SAS-anställda i Danmark som bor i Sverige eller Norge har lösts under sommaren. Det handlar om cirka 200 personer som såg ut att stå utan försörjning efter att danska myndigheter förklarat att de omöjligen kunde få dansk a-kassa, trots att de fått förhandsbesked om detta och därför accepterat två års tjänstledighet från SAS under coronapandemin.

– Jag har inte upplevt något liknande under mina 17 år i a-kassebranschen, så utöver att vi anser att ändringen är helt enligt reglerna är i dag en stor dag för medlemmarna, sade FTFa:s juridiska chef Lars Toft Simonsen i en kommentar efter att den danska myndigheten Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA) som ligger under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ändrat sitt tidigare beslut.

Bakgrunden är att SAS erbjöd en del av sina anställda att ta tjänstledigt i upp till två år, med möjlighet att bli återanställda på samma villkor när – och om – situationen förbättras efter coronakrisen. Alternativet var uppsägning. Fackföreningen CAU och a-kassan FTFa hade förhandlat fram en lösning där den som valde tjänstledighet skulle få dansk a-kassa under tiden, förutsatt att personen var medlem i båda dessa organisationer.

Cirka 200 personer, varav de flesta bor i Sverige och några i Norge, accepterade detta och fick en kalldusch när myndigheten CKA meddelade att det är omöjligt att få dansk a-kassa för den som bor utanför Danmark.

– Så är reglerna inom EU/EES och vi hade sett det framför oss. Vi har inte varit med om att gränspendlare skulle kunna få dansk a-kassa. Men fackföreningen hade fått det bekräftat i förväg av FTFa, både muntligt och skriftligt, säger Malin Dahl, tillförordnad verksamhetsansvarig för Øresunddirekt, till News Øresund.

Dessa gränspendlare upptäckte snart att de inte heller kunde få svensk a-kassa, eftersom det inte är möjligt i Sverige för den som är tjänstledig. De stod därför inför valet att säga upp sig från SAS och förlora möjligheten att få tillbaka jobbet med samma villkor och förmåner som tidigare, eller att stå utan inkomst.

Men CAU och FTFa överklagade beslutet till Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring.

– Vi har lagt fram juridiska prejudikat för varför vi ansåg att våra medlemmar blev berövade sina rättigheter helt orättfärdigt. CAU har i samarbete med oss involverat sysselsättningsministern, Peter Hummelgaard, som aktivt har gått in i ärendet, sade Lars Toft Simonsen i pressmeddelandet från FTFa.

Och efter ett antal veckors dialog kom så CKA i slutet av juli med nya riktlinjer, så att även de som bor i Sverige eller Norge kan få dansk a-kassa – förutsatt att de omfattas av avtalet som CAU och FTFa slutit. Malin Dahl på Øresunddirekt påpekar att det även finns ett antal personer i Sverige som erbjudits att ta tjänstledigt, men som inte varit medlemmar i båda dessa organisationer. För dem är det fortfarande omöjligt att få vare sig dansk eller svensk a-kassa om de väljer tjänstledigheten.

Även för dem som nu får dansk a-kassa är det oklart vad som kommer att hända om de inte blir återanställda av SAS.

– Vi har fått frågan: vad händer sedan, om man ändå blir uppsagd efter den här tiden – kan man då få svensk ersättning efter det? Det håller vi på att kolla upp, men svaret vi hittills fått är att om du varit tjänstledig och inte jobbat någonting under två år uppfyller du inte arbetsvillkoret för a-kassan, säger Malin Dahl.

News Øresund – Anna Palmehag

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle17 november, 2020

Danmarks regering vill slopa polishästarna                 

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) vill att polishästarna tas ur tjänst för att spara 31 miljoner danska kronor under de...

Samhälle17 november, 2020

Potential men även utmaningar för STRING att bilda en grön megaregion

Den tysk-dansk-svensk-norska politiska samarbetsorganisationen STRING har bett OECD komma med rekommendationer till hur regionen kan bli en grön megaregion. Under...

Samhälle16 november, 2020

Högst 8 personer tillåts vid allmänna sammankomster i Sverige

Från den 24 november kommer det inte vara tillåtet att samlas fler än åtta personer i Sverige. Förslaget ska ut...

Politik17 november, 2020

Alternativets politiska ledare slutar

Josephine Fock var med att bilda det danska partiet Alternativet i 2013 och har sedan februari 2020 varit dess politiska...

Samhälle16 november, 2020

Köpenhamns flygplats vill införa snabbtest för att få igång flygtrafiken

Snabbtest för covid-19 som ger svar inom 30 minuter för alla resenärer som kommer till Danmark från land med hög...

Näringsliv16 november, 2020

Köpenhamns flygplats har tappat 10 miljoner resenärer under 2020 – ytterligare tjänster kommer försvinna

Under årets första nio månader har Köpenhamns flygplats i Kastrup tappat över 70 procent av resenärerna jämfört med förra året....

Samhälle16 november, 2020

Bygglov klart för internationell skola i Malmö

Malmös internationella skola, som startade 2013 och idag har 450 elever mellan 5 och 16 år, har fått bygglov. Skolan...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.