Connect with us

Danmark

Danmark kan tvingas lämna Europol nästa år – polisförbundet kräver ny folkomröstning

Publicerad

den

politi-folkemodet-webb

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans gav ett tydligt besked när han under tisdagen besökte Köpenhamn – “Om man röstar sig ut ur Europol, så är man ute” och att Danmark inte ska göra sig några stora förhoppningar om att kunna teckna ett parallellavtal om Europol. När Europol nästa år blir ett överstatligt samarbete kan det innebära att Danmark tvingas lämna polissamarbetet. Foto: News Øresund

Beskedet från EU-kommissionen är tydligt. Danmark ska inte ha några stora förhoppningar om att förhandla fram ett parallellavtal om Europol efter förra årets folkomröstning om det danska EU-rättsförbehållet. Det innebär att Danmark kan tvingas lämna Europolsamarbetet den 1 maj 2017. Nu kräver danska polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt en ny folkomröstning om Europol. Det uppger Danmarks Radio.

I tisdags talade EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans vid Dansk Industris toppmöte i Köpenhamn. Hans budskap var tydligt. Danmark kan inte räkna med att förhandla fram ett parallellavtal om Interpol när landet efter förra årets folkomröstning har kvar det så kallade EU-rättsförbehållet.
– Man kan inte vara halvt gravid. Antingen är man gravid eller så är man det inte. Om man röstar sig ut ur Europol, så är man ute. Den juridiska situationen gör att jag inte ser något alternativ, sade Timmermans till TV2 News efter mötet.

I en intervju med Danmarks Radio betecknar danska Polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt situationen som en katastrof för Danmark som han anser är i stort behov av det internationella polissamarbetet i skenet av cyberbrottslighet, terror, gränsöverskridande kriminalitet och den aktuella flyktingsituationen. Därför hoppas han att Danmark kan genomföra en ny folkomröstning om landets medverkan i Europolsamarbetet.
– Jag har en klar förväntning om att det nu får till konsekvens att vi ska ha en ny folkomröstning om Europol och understryker att de partier som drev den vinnande nej-sidan i förra årets folkomröstning måste leva upp till sina vallöften.
– De sa att ett nej inte skulle få några konsekvenser för Danmark och dansk polis och att vi även i fortsättningen skulle vara medlemmar av Europol.

Den 3 december förra året hölls en dansk folkomröstning som slutade med ett nej till att ersätta det danska EU-rättsförbehållet med en så kallad tillvalsordning.
Rättsförbehållet innebär att Danmark inte kan vara kvar i Europolsamarbetet efter  den 1 maj 2017 då Europol övergår till ett överstatligt samarbete – om inte Danmark lyckas förhandla fram ett så kallat parallellavtal om Europolsamarbetet innan dess.

53,1 procent av danskarna som deltog i folkomröstning den 3 december 2015 röstade nej till att ersätta det så kallade rättsförbehållet i EU-avtalet med en mera flexibel tillvalsordning. Folkomröstningen visade på en klyfta på tvärs över blockgränserna och på tvärs över Danmark. I storstäderna Köpenhamn och Aarhus fanns en svag majoritet för ja-sidan medan landsbygden och de flesta mindre städerna röstade nej. Regerande borgerliga partiet Venstre drev ja-kampanj i likhet med Socialdemokratiet. På den segrande nej-sidan fanns såväl Dansk Folkeparti som Liberal Alliance och vänsterpartiet Enhedslistan.

Folkomröstningen gällde det undantag som infördes sedan danskarna sade nej till Maastrichtfördraget 1992. Rättsförbehållet, som infördes 1993, ställer Danmark utanför ett antal direktiv och förordningar.
När Danmark godkände Maastrichtfördraget i en folkomröstning 1993 fick landet fyra undantag. Enligt EU-upplysningen gäller undantagen kravet på att införa euro, att landet inte deltar i den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, samarbeten kring rättsliga och inrikes frågor samt att EU-medlemskapet inte ska ersätta eller likställas med det nationella medborgarskapet. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.