Connect with us

Fastighet

Betydande kontorsproduktion i Malmö

Publicerad

den

Produktionen av nya kontorslokaler i Malmö är stark, under 2022-2023 kommer Malmömarknaden att få ett tillskott på närmare 140 000 kvm kontorsyta. Bakom byggprojekten finns etablerade aktörer med god marknadskännedom som bedömer att det finns en efterfrågan på nya moderna kontor. Det menar Claes Lennartsson, vd på Catella Corporate Finance i Malmö. Han ser ännu inga tydliga tendenser i den lokala marknaden att organisationer väljer att minska lokalytan som en följd av ökat hemarbete, de ekonomiska incitamenten är mindre än i till exempel Stockholm.

Det byggs många nya kontor i Malmö, säger Claes Lennartsson, vd Catella Corporate Finance i Malmö. Foto: Catella

– Det byggs mycket kontor i Malmö just nu. Det är parter som har god marknadskännedom och som vågar dra i gång mer eller mindre på spekulation. De har en trygghet i att de kommer att hyra ut dem. Det kommer att spilla över lite på den gamla kontorsstocken, vår bild är man kan behöva hitta en annan lösning för äldre kontorshus i centrala delar av Malmö. Bostadsanvändning kan vara ett alternativ, konverteringsprojekten underlättas av en stark marknad för bostadsrätter, säger Claes Lennartsson, vd på Catella Corporate Finance i Malmö.

Flest byggprojekt av nya kontor i Malmö genomförs just nu i Hyllie och i Nyhamnen, nära centralstationen, byggs två stora kontorsprojekt med plats för E.On och Domstolsverket.

Ökat hemarbete som en följd av coronapandemin har ännu inte fått riktigt genomslag i efterfrågan på Malmömarknaden, enligt Claes Lennartsson.

– De besluten har inte tagits ännu, det är en längre puck. Det vi hör är att det finns en vilja att komma tillbaka till kontoren. Många chefer ser det som produktivitetshöjande att vara på kontoret. De gamla klassiska kontoren kommer nog fortsätta finnas kvar, men fungera mer som mötesplatser, säger han och fortsätter:

– I Stockholm är det en större fråga, det är en dyrare marknad. Med högre hyra så är de ekonomiska incitamenten att anpassa lokalbehoven större, där ser man att hyresgäster drar ner.

I Nyhamnen, Malmö, byggs två stora kontorsprojekt med plats för E.On och Domstolsverket. Foto: News Øresund

När det gäller transaktioner så är det bra fart i marknaden och en bred efterfrågan, menar Claes Lennartsson.

– 2020 såg vi många väldigt stora affärer i vår region, vilket drev upp volymerna ordentligt. I år ser vi ett stort flöde av affärer, men varje affär kanske i genomsnitt är mindre i omfång. Bolagen värderas väldigt aggressivt på börsen så incitamenten för de börsnoterade bolagen att sälja hus på öppna marknaden är begränsade eftersom kassaflödena värderas högt. Därför är det svårt att hitta volymer för att växa organiskt och vi ser istället att Castellum lägger bud på Kungsleden och Trianon på Signatur Fastigheter. Det är svårt att köpa ihop de volymerna på fastighetsmarknaden, då får man ta en annan väg, säger han.

På kontorssidan ser han att säljarna också är avvaktande i väntan på att den framtida efterfrågan ska utkristallisera sig bättre.

– Det har inte sålts många kontor under de senaste ett och ett halvt åren. Det finns en stabil efterfrågan och en vilja att köpa från investerarna, men utvecklarna är generellt avvaktande i sina säljbeslut. Man vill ha fast mark under fötterna innan man tar beslut och en uppfattning av hur hyresgästerna kommer att agera efter corona.

Han tror dock att det mer rör sig om ett tillfälligt avbrott än en långsiktig trend.

– Stora fastighetsbolag rapporterar nu om god aktivitet och vår bild är att kurvan kommer att normalisera sig. Kapitalet som har köpt stora kontorsfastigheter innan har under en tid hamnat i andra segment som har passat coronamodellen bättre, som industri och logistik.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Denna intervju är gjord i förbindelse med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund – byggprojekt och efterfrågan som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Infrastruktur22 oktober, 2021

Ny utredning visar möjliga stationslägen i Malmö för en Öresundsmetro

En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn kan även resultera i ett tunnelbanesystem inne i Malmö. Tre möjliga lägen för de...

Politik22 oktober, 2021

Liberala Venstre och Nye Borgerlige valsamarbetar i 40 danska kommuner

I 40 av Danmarks kommuner har det liberala partiet Venstre ingått i ett så kallad valförbund med nationalkonservativa partiet Nye...

Arbetsmarknad22 oktober, 2021

600 svenska arbetssökande och 15 danska företag väntas till jobbmässa den 27 oktober

På onsdagen den 27 oktober arrangeras en dansk-svensk jobbmässa i Hyllie i Malmö och cirka 600 svenska arbetssökande väntas dit....

Politik22 oktober, 2021

Regeringen presenterar ny strategi som ska stärka Sveriges besöksnäring

Regeringen presenterade under måndagen en ny besöksnäringsstrategi som ska stärka samarbetet bland besöksnäringens aktörer. Sverige ska återigen bli ett attraktivt...

Infrastruktur22 oktober, 2021

Fritidstrafiken över Öresundsbron fortsätter återhämta sig

Fritidstrafiken över Öresundsbron fortsätter att återhämta sig och närma sig nivåerna från före coronapandemin. I vecka 41 var fritidstrafiken över...

Samhälle21 oktober, 2021

Förbudet mot elsparkcyklar tas bort i Köpenhamn – inför parkeringsfri zon

För ett år sedan förbjöds elsparkcyklar i Köpenhamn. Nu är de tillbaka men får inte parkeras i innerstadsområdet utan att...

Hållbarhet21 oktober, 2021

Vestas förväntas bygga världens mest kraftfulla vindkraftverk utanför New York

Via ett pressmeddelande har danska vindkraftstillverkaren Vestas meddelat att oljebolagen Equinor och BP gjort en föredragen leverans på 138 vindkraftverk...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.