Fastighet
Betydande kontorsproduktion i Malmö
Produktionen av nya kontorslokaler i Malmö är stark, under 2022-2023 kommer Malmömarknaden att få ett tillskott på närmare 140 000 kvm kontorsyta. Bakom byggprojekten finns etablerade aktörer med god marknadskännedom som bedömer att det finns en efterfrågan på nya moderna kontor. Det menar Claes Lennartsson, vd på Catella Corporate Finance i Malmö. Han ser ännu inga tydliga tendenser i den lokala marknaden att organisationer väljer att minska lokalytan som en följd av ökat hemarbete, de ekonomiska incitamenten är mindre än i till exempel Stockholm.
– Det byggs mycket kontor i Malmö just nu. Det är parter som har god marknadskännedom och som vågar dra i gång mer eller mindre på spekulation. De har en trygghet i att de kommer att hyra ut dem. Det kommer att spilla över lite på den gamla kontorsstocken, vår bild är man kan behöva hitta en annan lösning för äldre kontorshus i centrala delar av Malmö. Bostadsanvändning kan vara ett alternativ, konverteringsprojekten underlättas av en stark marknad för bostadsrätter, säger Claes Lennartsson, vd på Catella Corporate Finance i Malmö.
Flest byggprojekt av nya kontor i Malmö genomförs just nu i Hyllie och i Nyhamnen, nära centralstationen, byggs två stora kontorsprojekt med plats för E.On och Domstolsverket.
Ökat hemarbete som en följd av coronapandemin har ännu inte fått riktigt genomslag i efterfrågan på Malmömarknaden, enligt Claes Lennartsson.
– De besluten har inte tagits ännu, det är en längre puck. Det vi hör är att det finns en vilja att komma tillbaka till kontoren. Många chefer ser det som produktivitetshöjande att vara på kontoret. De gamla klassiska kontoren kommer nog fortsätta finnas kvar, men fungera mer som mötesplatser, säger han och fortsätter:
– I Stockholm är det en större fråga, det är en dyrare marknad. Med högre hyra så är de ekonomiska incitamenten att anpassa lokalbehoven större, där ser man att hyresgäster drar ner.
När det gäller transaktioner så är det bra fart i marknaden och en bred efterfrågan, menar Claes Lennartsson.
– 2020 såg vi många väldigt stora affärer i vår region, vilket drev upp volymerna ordentligt. I år ser vi ett stort flöde av affärer, men varje affär kanske i genomsnitt är mindre i omfång. Bolagen värderas väldigt aggressivt på börsen så incitamenten för de börsnoterade bolagen att sälja hus på öppna marknaden är begränsade eftersom kassaflödena värderas högt. Därför är det svårt att hitta volymer för att växa organiskt och vi ser istället att Castellum lägger bud på Kungsleden och Trianon på Signatur Fastigheter. Det är svårt att köpa ihop de volymerna på fastighetsmarknaden, då får man ta en annan väg, säger han.
På kontorssidan ser han att säljarna också är avvaktande i väntan på att den framtida efterfrågan ska utkristallisera sig bättre.
– Det har inte sålts många kontor under de senaste ett och ett halvt åren. Det finns en stabil efterfrågan och en vilja att köpa från investerarna, men utvecklarna är generellt avvaktande i sina säljbeslut. Man vill ha fast mark under fötterna innan man tar beslut och en uppfattning av hur hyresgästerna kommer att agera efter corona.
Han tror dock att det mer rör sig om ett tillfälligt avbrott än en långsiktig trend.
– Stora fastighetsbolag rapporterar nu om god aktivitet och vår bild är att kurvan kommer att normalisera sig. Kapitalet som har köpt stora kontorsfastigheter innan har under en tid hamnat i andra segment som har passat coronamodellen bättre, som industri och logistik.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Denna intervju är gjord i förbindelse med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund – byggprojekt och efterfrågan som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna