Connect with us

Infrastruktur

Transportminister Benny Engelbrecht säger nej till nuvarande förslaget på en HH-förbindelse

Publicerad

den

Danmarks transportminister, Benny Engelbrecht (S). Foto: News Øresund

Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) menar att förslaget till en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg, i den statliga utredning som presenterades i januari, är orealistiskt och innebär många trafikutmaningar. Det säger han i en intervju med Sjællands NyhederUtspelet förvånar hans svenska kollega Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, som i en intervju med SVT säger att båda länderna måste stå bakom förbindelsen för att den ska bli av.
– Det krävs två för att göra ett gemensamt projekt, säger Tomas Eneroth.

I januari presenterades den strategiska analysen kring en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg, där man utredde en tunnel för vägtrafik och en för persontågstrafik. Men förslaget är enligt Benny Engelbrecht inte aktuellt att genomföra.

– Den skiss som ligger i den strategiska analys som blev gjord efter svensk önskan, är nog inte det mest realistiska projekt i världen. Det har varit intressant att få belyst, men det är inte något vi säger ”go” till, säger han till Sjællands Nyheder

Transportministern menar att förbindelsen skulle leda till försämrad punktlighet för tågtrafiken på Kystbanen mellan Helsingör och Köpenhamn, att intresset i Nordsjälland för att bygga en ny vägtransportkorridor är litet samt att projektet är för dyrt att genomföra. Den strategiska analys som togs fram av danska Vejdirektoratet och svenska Trafikverket visade att en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör inte blir självfinansierad utan kräver 14 miljarder DKK i extra finansiering.

Benny Engelbrecht menar inte att dörren till en HH-förbindelse ska stängas, men att det nuvarande förslaget inte är aktuellt att genomföra.

– Det är ju en strategisk analys och därmed är det också tidigt i processen. Jag vill inte döma ut förbindelsen, men jag säger att det förslag som finns nu, det är inte realistiskt att genomföra, säger han till Sjællands Nyheder.

Det danska Transportministeriet skriver i en kommentar till News Øresund att förhandlingarna om nya infrastruktursatsningar ska inledas inom kort och att man inte har något mer att tillägga i nuläget.

I en intervju med SVT säger svenska infrastrukturministern Tomas Eneroth att han vill ha fortsatt dialog med den danska sidan om en förbindelse och hur den kan finansieras.

– Öresundsregionen är den starkast växande regionen, fullt integrerad med gemensam arbetsmarknad. Då behöver vi bättre förbindelser, inte minst med järnväg. Finns det en öppning för diskussion om även godstrafik så vore det mycket välkommet, säger Tomas Eneroth.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Danmark16 april, 2021

Nytt politiskt avtal påskyndar återöppningen av Danmark – restaurangerna får öppna den 21 april

De danska restaurangerna får redan den 21 april åter med vissa restriktioner servera gäster inomhus – om de beställt bord...

Arbetsmarknad15 april, 2021

6 000 färre arbetslösa i Danmark sedan slutet på mars

Antalet arbetslösa minskar i Danmark. Efter den påbörjade återöppningen av samhället har fler kommit i arbete. Det skriver Berlingske. Drygt...

Samhälle15 april, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 15

News Øresund samlar aktuella debattinlägg, intervjuer, krönikor och analyser från danska och svenska medier  som berör utvecklingen i Öresundsregionen Danska...

Samhälle15 april, 2021

Folkemødet avvaktar med att publicera program – ännu oklart hur många som får samlas

Den danska politiska festivalen på Bornholm, Folkemødet, skulle enligt planerna bli en hybrid med både digitala och fysiska evenemang. Programmet...

Arbetsmarknad15 april, 2021

“Det kommer genom livet vid olika tillfällen finnas behov av att omskola sig, bygga på sin kunskap och kompetensutveckla”

Coronakrisen har lett till uppsägningar, men även nya möjligheter. Mer än hälften av de som sökt hjälp hos TRR har...

Samhälle14 april, 2021

Nytt avtal öppnar upp för resor till och från Danmark – gränserna öppnas för färdigvaccinerade den 1 maj

Från den 1 maj blir det tillåtet för danskar och utländska medborgare som är färdigvaccinerade att fritt få resa in...

Politik14 april, 2021

Högsta väljarstödet till De Konservative i Danmark sedan 1995

En ny opinionsmätning som Kantar Gallup gjort för Berlingske visar att det danska borgerliga partiet Det Konservative Folkeparti får högsta...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.