Cleantech
Amager Resource Center ett steg närmre en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning

Amager Resource Center och Copenhagen Malmö Ports projekt, att genom en anläggning för koldioxidinfångning på avfallsanläggningen Amager Bakke i Köpenhamn fånga och därefter lagra koldioxiden, har utsetts som ett av 70 projekt att få ansöka om stöd från EU:s innovationsfond. De planerar att fånga in 500 000 ton koldioxid årligen, motsvarande en procent av Danmarks årliga totala utsläpp.
Projektet har, bland 311 projekt i EU, valts ut som ett av 70 kvarvande som har möjlighet att få stöd från EU:s innovationsfond. Avfallshanteringsbolaget Amager Resource Center, som ägs av kommunerna Köpenhamn, Tårnby, Dragör, Frederiksberg och Hvidovre, vill ansöka om 120 miljoner euro för att bygga en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid, med målet att hindra 95 procent av utsläppen från verket att hamna i atmosfären, enligt ett pressmeddelande. Om de beviljas ekonomiskt stöd är planen att anläggningen ska stå färdig 2025, samma år som Köpenhamn siktar på att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad.
– Vi är inte där ännu, men utnämningen och erkännandet från EU är ett avgörande och viktigt steg för att komma vidare med koldioxidinfångning i stor skala på ARC, säger vd:n Jacob H Simonsen.
Koldioxidinfångning innebär att utsläpp av koldioxid görs om i en kemisk process från gas till flytande form. Det ska därefter transporteras och lagras på en särskild lagringsplats. Redan i sommar planerar ARC tillsammans med Danmarks Tekniska Universitet att bygga en pilotanläggning för koldioxidinfångning i liten skala på Amager Bakke. De inväntar också riktlinjerna som den danska regeringen ska ta fram i en nationell strategi för infångning och lagring av koldioxid som ska presenteras till sommaren.
I projektet ska Copenhagen Malmö Port ansvara för att transportera den infångade koldioxiden från hamnen på Prøvestenen i Köpenhamn till där den är tänkt att lagras, troligtvis under havsbottnen. Koldioxiden kan i framtiden även vara möjlig att användas för att omvandlas till exempelvis grönt bränsle i så kallade Power-to-X anläggningar. (News Øresund)
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier