Connect with us

Arbetsmarknad

Utmaningar för en gemensam arbetsmarknad över Öresund i fokus på dansk-svenskt toppmöte

Publicerad

den

Sophie Hæstorp Andersen (S), Köpenhamns överborgmästare och ordförande i Greater Copenhagen, inledningstalade på det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagens toppmöte i Köpenhamns Rådhus den 27 april 2022. Foto: News Øresund

Med arbetskraftsbrist i Danmark och en relativt hög arbetslöshet i Skåne finns det goda förutsättningar för en ökad arbetsmarknadsintegration. Men det är alltför krångligt att ta ett jobb på andra sidan Öresund. Det konstaterade Sophie Hæstorp Andersen (S), Köpenhamns överborgmästare och ordförande i den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, vid organisationens toppmöte under onsdagen. Hon ser behov av att intensifiera arbetet med att förenkla pendlingen genom att engagera fler ministrar, formulera nya lagförslag och jobba mot det danska Folketinget och den svenska riksdagen.

När den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen under onsdagen bjöd in till toppmöte i Köpenhamns rådhus var arbetsmarknaden i fokus. Sophie Hæstorp Andersen (S), Köpenhamns överborgmästare och ordförande i Greater Copenhagen, ser en stor potential i att öka integrationen på arbetsmarknaden. Med brist på arbetskraft i Danmark och en relativt hög arbetslöshet i Skåne finns det en stor potential, menar hon. Samtidigt som hon också ser flera begränsningar för att nå dit.

– Det är alltför krångligt idag att ta ett jobb på den andra sidan sundet. Om fler ska se idén med att korsa gränsen dagligen så ska vi lösa dess problemställningar. Pendlare riskerar problem med dubbel beskattning och många överväger om det är värt det. För företagen är det mycket administration. Stora företag kan kasta sig ut, men mindre företag kan inte alltid överskåda det, sade hon.

I förra veckan hölls mötet Greater Copenhagen Task Force i Köpenhamn där bland annat Sveriges och Danmarks samarbetsministrar närvarade. På mötet nåddes en överenskommelse om att hålla transittrafiken till Bornholm och Köpenhamns flygplats öppen vid införande av eventuella framtida reserestriktioner och beskedet från mötet var även att länderna ska omförhandla skatteavtalet från 2003, Öresundsavtalet, i syfte att förenkla för gränspendlare och arbetsgivare. Sophie Hæstorp Andersen välkomnar arbetet, men tycker samtidigt att det behövs fler insatser.

– Ministrarna är eniga om den potential som finns och det finns även en stor vilja att göra något åt problemet, men det räcker inte med två ministrar. Vi ska ha med fler ministrar, utformat konkreta lagförslag och skapa majoritet för frågorna i båda ländernas parlament. Hur vi kan komma vidare och integrerar oss mer, sade hon.

Danmarks sysselsättningsminister, Peter Hummelgaard (S), lyfte bland annat fram behovet av bättre matchning över sundet i sitt inlägg på mötet.

– Vi saknar kunskap om utbud av kompetenser i arbetsstyrkan och det behövs bättre koordinering av arbetsmarknadsinsatser mellan våra båda länderna. Det ger god mening att ha en samlad överblick över utbud och efterfrågan av arbetskraft i Öresundsregionen, det gör det lättare att matcha arbetslösa. Det är en aktuell problemställning vi har med stor efterfrågan på arbetskraft i Danmark, sade han.

Panelsamtal med (fr v) Steen Christiansen (S), ordförande KKR Hovedstaden och borgmästare i Albertslund kommun, Tue David Bak, vd Greater Copenhagen (moderator), Louise Eklund (L), regionråd Region Skåne, och Martin Andersson, professor och ordförande i Malmös tillväxtkommission. Foto: News Øresund

Louise Eklund (L), regionråd Region Skåne, ser efterfrågan på den danska arbetsmarknaden som potential för unga skåningar att få en fot in på arbetsmarknaden.

– Trösklarna in på arbetsmarknaden på den svenska sidan sundet är mycket högre än på den danska sidan. För ung arbetskraft har vi jättepotential att öka möjligheterna att söka jobb på danska sidan. Det ser vi på siffror från Malmö där de unga är en betydande del av arbetslösheten, sade hon i en paneldebatt.

Att det finns en hög arbetslöshet är inte alltid synonymt med att alla företag och organisationer har tillgång till rätt kompetens. Många företag på den svenska sidan Öresund upplever, trots högre arbetslöshet än i Danmark, också kompetensproblem, framhöll Martin Andersson, professor och ordförande i Malmös Tillväxtkommission. Han ser också att det finns flera trösklar innan unga tar ett jobb över sundet.

– Arbetsmarknaden är väldigt heterogen med olika pendlingsbenägenhet och vilja att ta steget att pendla. Den målgruppen är minst benägna att pendla, även inom en stad, och att få dem att pendla över sundet kräver en hel palett av åtgärder som bland annat rör kostnaden, mentala barriärer och att satsa på att visa vilka möjligheter som finns. Möjligheten att pendla är avhängig utbildning och vilken typ av jobb du har.

Enligt Martin Andersson är det flera olika faktorer som samspelar när det gäller benägenhet att pendla, däribland om det upplevs som enkelt.

– Restid spelar väldigt stor roll, men också om det är ett byte kontra en direktlinje. Det gör en jättestor skillnad i pendlingsbenägenhet. Det ska upplevas enkelt – upplevd tillgänglighet är a och o för arbetsmarknaden. En restid på 45 minuter är en deal breaker för många arbetstagare, sen sjunker benägenheten att pendla. Flera byten tar ner den upplevda tillgängligheten och det fortsätter att spela roll oavsett färdsätt, sade han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark1 november, 2024

Ny dansk life science-strategi: exporten ska fördubblas till 350 miljarder DKK fram till 2030

På fredagen presenterade den danska regeringen en ny life science-strategi där målet är att Danmark ska bli Europas ledande life...

Samhälle1 november, 2024

Danska förskolor en förebild för Sverige, enligt Kristersson (M)

Sveriges statsminister Ulf Kristersson ser de danska obligatoriska språkförskolorna som en förebild. – Det viktiga är att man når de...

Samhälle1 november, 2024

Nord 55° vill sätta en nordisk dagordning i samhällsdebatten

Om vi i Norden blir bättre på att tänka och debattera tillsammans kring de stora samhällsfrågorna kan vi lyfta diskussionen...

Danmark30 oktober, 2024

Tivoli i Köpenhamn redovisar rekordresultat – trots färre svenskar

Sommarsäsongen i år är den resultatmässigt bästa i Tivolis historia, trots färre besökare från Sverige och Norge. Det är den...

Danmark30 oktober, 2024

Nytt danskt bioteknikföretag satsar på mjölkprotein utan kor

Mjölkprotein som tillverkas utan kor, protein som är tusen gånger sötare än socker och superstarka silkesproteiner som härmar spindelväv. Det...

Norden1 november, 2024

Nordiska ministerrådet får nytt samarbetsprogram: ”nordiska värderingar” ska spridas i världen

Den oroliga omvärlden med bland annat klimatförändringar och krig i närområdet utgör utgångspunkten för de 14 nya sektorspolitiska samarbetsprogram som...

Näringsliv31 oktober, 2024

Wizz Air utökar med två flyglinjer från Malmö Airport till Rumänien

Den 29 oktober invigde Wizz Air två direktlinjer från Malmö Airport till Bukarest och Iasi i Rumänien som kommer att...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.