Infrastruktur
Trelleborgs hamn nyinvigdes – förhoppningen är att öka kapaciteten för intermodala transporter
TRELLEBORG. När den nya hamnen i Trelleborg invigdes under tisdagen presenterades flera nyheter. Med nya färjelägen ska större fartyg kunna tas emot och dessutom har de logistiska förutsättningarna i hamnen förbättrats rejält. Men någon större godsökning väntas inte under kommande år utan istället vill hamnen öka de intermodala transporterna, det vill säga där lastenheter flyttas från till exempel färja eller lastbil till järnväg. På det gamla hamnområdet blir det i sin tur nya bostadsområden.
Under tisdagen nyinvigdes hamnen i Trelleborg. Från bussfönstren på rundresan i hamnområdet fick den samlade skaran av politiker, representanter för hamnen och press se den nya hamnens utbredning över ett område som tidigare var hav. Där har man fyllt med miljontals kubikmeter jord och därmed har landområdet förlängts 550 meter söderut. Tre kilometer långa vågbrytare och nya färjelägen är några nyheter i hamnområdet.
Kan ta emot nya större fartyg
Trelleborgs hamn är en av fem så kallade corehamnar i Sverige, vilket innebär att de är särskilt viktiga i det kontinentala transportnätet i Europa. Under 2021 passerade 870 000 lastenheter i hamnen och 2023 hoppas man nå en miljon lastenheter. Mellan 2020 och 2021 ökade mängden gods med 100 000 lastenheter. Men det är inte i första hand för att öka kapaciteten som hamnen har byggts.
– Vi har en plan att vi ungefär år 2040 räknar med att hantera 1,3 miljoner lastenheter. Det tror vi kommer att fungera i den befintliga anläggningen. Vi tror inte att vi kommer att få så många fler fartyg men däremot blir de nya och större, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn till News Øresund, som lyfter fram att den interna logistiken har förbättrats tack vare hamnutbyggnaden.
I maj ska TT Lines nya fartyg Green Ship lägga till i Trelleborg för första gången. Detta skepp kan drivas med flytande naturgas, är 230 meter långt, tar 800 passagerare och har plats till 200 lastbilar. I hamnen syns även de egna gröna satsningarna. Längs kajkanten ut mot havet syns rader av solceller bland annat.
– Vi jobbar jättemycket med att ha grönt i hamnen, genom en solcellspark och vindkraftverk. Vi strävar efter att vara självförsörjande på energi. Till det kommer att vi arbetar med våra rederier att hitta batterilösningar och annat när man är i hamnen, säger Jörgen Nilsson.
Vill få tillgång till godsbangården
Arbetet med bygga ut hamnen och infrastrukturen för att kunna frakta mer gods in och ut ur hamnen fortsätter. Trelleborg vill få ekonomiskt stöd från regeringen om att bygga en östlig ringväg, en hamninfart samt ett dubbelspår för att öka godskapaciteten på järnväg. Den östliga ringvägen har lett till vissa lokala protester och kräver inlösning av en del boendes hus. Efterfrågan på godstransporter i Sverige väntas öka med 50 procent mellan 2017 och 2040, enligt Trafikverket. Trelleborgs hamns vill bidra genom att öka omfattningen av de intermodala transporterna och låta mer gods flyttas över från lastbil till järnvägstransporter. Bland annat vill hamnledningen ta gamla godsbanegården i anspråk.
– Min ambition är att vi ska kunna använda den här godsbangården, som hade väldigt stora volymer 1989, och därigenom kunna öka de intermodala transporterna. Vi vill helt enkelt bygga om den så att uppemot 100 000 trailers ska kunna gå på järnväg. I dagsläget har vi 34 000 och vi siktar på att nå 50 000 ganska snabbt. Men sen är vi begränsade, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn.
Nya bostadsområden vid vattnet
Ombyggnaden av hamnen öster om järnvägsstationen innebär att första spadtaget till ett nytt bostadsområde väster om järnvägsstationen troligtvis kan tas under nästa år. På det gamla hamnområdet planeras två nya bostadsområden – Kuststaden och Västra Sjöstaden – med totalt cirka 6 000 lägenheter. Ann Cajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, hoppas att fler boende och företag ska lockas till Trelleborg.
– VI har en enormt stor inflyttning till Trelleborgs kommun just nu. Vi har förtätat ordentligt inne i stan och vi bygger norr om staden. Sedan byggs det även mycket i småbyarna runtomkring, som Beddingestrand och Anderslöv. Så det händer mycket infrastrukturmässigt just nu, säger hon.
(Erik Ottosson – News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år