Connect with us

Intervjuer

Sverige vill öka den nordiska integrationen – men beredskap för id-kontroller krävs, menar Nordenminister Jessika Roswall (M)

Publicerad

den

Jessika Roswall, EU-minister med ansvar för nordiska frågor, i februarikylan utanför Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn. Foto: Henrik Smångs/News Øresund

Sedan årsskiftet är Sverige ordförandeland i nordiska ministerrådet. Sveriges prioritering under året är att ”fortsätta nå visionen” om världens mest hållbara och integrerade region 2030. Men säkerhetssituationen kräver fortsatta gränskontroller. Det berättar Jessika Roswall (M), Sveriges EU-minister med ansvar för nordiska frågor, under ett besök på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn den 9 februari. Hon säger också att ett nytt skatteavtal är nära, men att den sista knäckfrågan handlar om pengar, eller utjämning, som Jessika Roswall formulerar det.  

Sveriges tyngdpunkt under året kommer att ligga på att öka integrationen i Norden. Det ska bland annat ske genom att undanröja gränshinder, och under våren ska det tillsättas en extern granskning av det arbetet, berättar Jessika Roswall (M).

– Jag tror att vi vet vad det finns för hinder, men att det är för få som har lösts. Man kan diskutera vad det beror på. Gräshinderrådet, hur arbetar de? Kan mitt råd, ministerrådet för samordningsministrarna, jobba bättre tillsammans med dem? Och hur kan det synkas bättre mellan de olika samarbetsministrarna och respektive departement?

Genomlysning av gränshinderarbetet ska presenteras i sommar

Genomlysningen ska mynna ut i en analys som ska vara klar i vår, och presenteras för samarbetsministrarna i sommar. Genom analysen ska ministrarna få rekommendationer på hur gränshinderarbetet kan struktureras, genomföras och vara framgångsrikt från och med år 2025.

Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden firar 70 år i år, något det svenska ordförandeskapet kommer uppmärksamma.

– Den hoppas jag kommer resultera i att man kommer kunna beta av fler hinder än vad man hittills lyckats göra.

Nödvändigt att ge regeringen möjlighet att införa id-kontroll, menar ministern

Torsdagen den 15 februari röstade riksdagen ja till att ge regeringen möjlighet att införa id-kontroller, ett lagförslag som News Øresund skrivit om tidigare.

Du säger att vi ska ha ”världens mest hållbara och integrerade region 2030”, hur rimmar det med gränskontroller och den kommande id-kontrollagen?
– Gränskontroller har vi haft under lång tid och skälet till det är väl känt, det är den säkerhetspolitiska situationen som gör att vi behöver ha det. Sedan följer vi noga behovet av dem, men jag uppfattar på gränspendlarna att det flyter på väl, säger Jessika Roswall.

Vad gäller de möjliga id-kontrollerna handlar det, enligt Jessika Roswall, om att ha ”författningsberedskap”, det vill säga ”beredskap att kunna fatta beslut om det är nödvändigt.”
– Vad gäller id-kontroller är det samma sak där, givet den säkerhetspolitiska situationen så behöver vi också ha det. Men de ska bara till när man verkligen behöver det.

Varför vill regeringen ha den makten, räcker det inte att gå till riksdagen i så fall?

– Det är en svensk fråga som vi diskuterat länge och som gäller många olika kriser vi har genomgått. Till exempel visade pandemin att vi i Sverige saknade en hel del lagstiftning och var tvungna att fatta beslut skyndsamt. Så att ha beredskap, det tycker jag är rimligt och rätt att ha.

Har en integrerad region gränskontroller?

– Nej, men vi jobbar ju för att hela EU ska bli mer säkert. Bland annat så har vi nu, förhoppningsvis, fått migrationspakten på plats. Vi behöver se till att det fungerar, men under tiden behöver vi de här åtgärderna. Plus att vi har ett krig i Ukraina.

Nytt skatteavtal nära – utjämningen återstår

I höstas uppgavs det från svenskt håll att ett nytt skatteavtal mellan Sverige och Danmark var nära, förhandlingar som då pågått sedan halvtannat år.

Det är enligt Jessika Roswall en viktig fråga för både henne och för ansvarig finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Det är en sak som jag vet att många efterfrågar här nere, på båda sidorna, och någonting som den här regeringen ju har jobbat med. Vi tycker att vi är ganska nära en överenskommelse, men vi är inte riktigt i hamn än.

Hon bekräftar att det som återstår har med ekonomi att göra.

Vad är det som är knäckfrågan?

– Det är de sista delarna, hur en utjämning ska gå till.

(Henrik Smångs – News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.