Norden
Gränshinderarbetet ska sättas under luppen för att bli mer effektivt

UPPDATERAD 240131. Arbetet med att lösa gränshinder sker främst genom det nordiska Gränshinderrådet, men också genom nationella och regionala aktörer som exempelvis informations- och gränstjänsten Øresunddirekt. Nu planerar Nordiska ministerrådet en extern granskning av arbetet mot gränshinder i Norden, med målet att det ska bli mer effektivt och nå bättre resultat.
Granskningen ska ske genom en analys under våren 2024, som ska presenteras för de nordiska samarbetsministrarna i juni i år. Genom analysen ska ministrarna få rekommendationer på hur gränshinderarbetet kan struktureras, genomföras och vara framgångsrikt från och med år 2025.
– Analysen ska föreslå konkreta förslag och lösningar till strukturer och processer som kan stärka och effektivisera arbetet samt ligga till grund för fortsatta politiska diskussioner, säger Sandra Forsén, seniorrådgivare för gränshindersarbetet på Nordiska ministerrådet i en kommentar.
I Gränshinderrådet sitter en representant från varje nordiskt land och självstyrande område, liksom Nordiska ministerrådets generalsekreterare och en representant för Nordiska rådet. De driver det konkreta arbetet med att vara i kontakt med departement, ministrar och andra beslutsfattare för att lösa de gränshinder som prioriterats. Arbetet med att samla in information om gränshinder och att komma med lösningsförslag bedrivs av Nordiska ministerrådet tillsammans med regionala gränsorganisationer och informationstjänster.
Varje år har Gränshinderrådet som mål att lösa (eller annars avskriva) 5-8 gränshinder. Under 2022 avklarades fem hinder, varav fyra löstes och ett avskrevs som omöjligt att lösa under nuvarande omständigheter. Dessutom arbetar Gränshinderrådet med flera temaområden, bland annat digitalisering och gränsregional statistik.
– Att fortsätta underlätta för företag och människor att verka över gränserna är helt avgörande för vår konkurrenskraft och tillväxt. Det är kärnan i det nordiska samarbetet. Vi jobbar i dag på flera nivåer för att riva gränshinder, men det finns mycket kvar att göra. Jag hoppas att denna genomlysning ska bidra till att göra vårt arbete ännu mer effektivt, säger Jessika Roswall, Sveriges Nordenminister som i år är ordförande för de nordiska samarbetsministrarna då Sverige är ordförandeland för Nordiska ministerrådet, i en kommentar. (News Øresund)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur10 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan