Connect with us

Arbetsmarknad

Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna

Publicerad

den

2016 utförde DSB och Skånetrafiken id-kontroll av tågpassagerare från Danmark till Sverige på stationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup med hjälp av väktare från Securitas. Foto: Johan Wessman/News Øresund

Från den 1 mars vill den svenska regeringen slippa att behöva gå till riksdagen för att kunna införa id-kontroller för resande på väg till Sverige. Den 15 februari ska riksdagen rösta om regeringens proposition. Förslaget behandlas just nu i justitieutskottet, där Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet yrkat avslag.

Förslaget ”Tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige” har tidigare kritiserats av såväl kommersiella (bland annat SJ, Snälltåget och Öresundslinjen), politiska (som bland annat Region Skåne och Greater Copenhagen), samt juridiska aktörer (som Lagrådet).

I justitieutskottet, där förslaget just nu förbereds, har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet lämnat in motioner och vill att riksdagen avslår propositionen. Socialdemokraterna på riksnivå har ännu inte tagit ställning, utan vill vänta till slutet av nästa vecka, enligt utskottets vice ordförande Ardalan Shekarabis (S) pressekreterare Ebba Kock. Däremot har både regionala och kommunala företrädare för både regerings- och oppositionspartier tagit avstånd från regeringens förslag.

Så förbereder sig transportörerna inför den nya lagen

När id-kontroller infördes 2016–17 var DSB ansvarig för Öresundstågstrafiken på danska sidan. Nu är förutsättningarna annorlunda eftersom Skånetrafiken i december 2022 tog över ansvaret för de danska tågen över sundet.

Emelie Fredell, affärschef Öresundståg på Skånetrafiken, säger att de bevakar frågan, men att de för närvarande inte har någon pågående planering. De efterlyser tydliga direktiv och föreskrifter från regeringen för vad som kommer att gälla.

Det vi vet från den tidigare perioden med id-kontroller är att de får stor påverkan på vår trafik. Vi behöver planera om och antagligen innebär det att det blir färre avgångar, ökade restider, fler byten, förseningar och trängsel ombord. Det beror på hur föreskrifterna kommer att se ut, säger Emelie Fredell.

Även EQT-ägda Öresundslinjen, som driver färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör, vill avvakta och se utvecklingen. Jesper Maack, PR- och kommunikationschef, skriver i ett sms att det är svårt för dem att förbereda sig nu, men att de kommer ta ställning till det om det blir aktuellt.

Vad har ni för tidigare erfarenheter med id-kontroller?

Busslinje 999 vid hållplatsen vid Huvudbangården i Köpenhamn med skylt på bussdörren om ID-kontroll av alla passagerare på väg till Sverige. Foto: Johan Wessman/News Øresund

– Besvärligt och mycket dyrt.

Flixbus “följer noggrant utvecklingen i ärendet och kommer agera när beslut har tagits” skriver kommunikationsansvarige Kajsa Ekelund i mejl. I dag kontrollerar bolaget biljetter och id-handlingar vid ombordstigning på deras bussar.

”Däremot måste det vara myndigheternas ansvar att grundligt kontrollera id-handlingar vid gränsen. Vi motsätter oss bestämt att det ska vara transportörens eller våra chaufförers ansvar att kontrollera passagerares uppehållstillstånd eller rätt att vistas i landet”, menar hon.

Snälltåget förbereder sig inför den nya lagen, och har tidigare erfarenhet av id-kontroller, skriver marknadschefen Marco Andersson i mejl:

”Vi har genomfört kontroller på Berlintåget, både när vi körde med Stena Line över Trelleborg-Sassnitz och har under pandemin också kontrollerat pass/ID för inresa i Tyskland i samarbete med Bundespolizei. Vi hoppas på ett liknande samarbete med svenska gränspolisen.”

News Øresund har även sökt SJ, som meddelar att de inte vill ställa upp på en intervju. De hänvisar i stället till ett pressmeddelande från oktober i fjor. Där har de skrivit att om den nya lagen tillämpas hotar det trafiken på sträckan Malmö-Köpenhamn.

Tidigare analyser visar på hundratusentals färre jobbtillfällen tillgängliga inom en timmes pendling på grund av id-kontroller

Tidigare analyser om id-kontroller, från bland annat Øresundsinstituttet och KTH, visade att det främst var tågtrafiken mellan Sverige och Danmark som drabbades negativt. 82 procent av de tillfrågade pendlarna påverkades i hög grad av längre restider på uppemot en timme. Flera upplevde ökad stress och en del funderade på att byta jobb om id-kontrollerna skulle bli långvariga.

Beräkningar som Øresundinstituttet gjorde visade också att den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen krympte för de som pendlade med tåg. 322 000 arbetstillfällen blev omöjliga att nå inom en timmes pendling. Den samhällsekonomiska kostnaden för pendlarnas ökade restid motsvarade 296 miljoner svenska kronor på årsbasis. (Henrik Smångs – News Øresund)

Gränskontroll i Hyllie. Foto: Johan Wessman/News Øresund

Fakta: ID-kontroller, gränskontroller och polisiära befogenheter i gränsnära områden

Sveriges gränskontroller mot Danmark är så kallat tillfälliga och infördes 2015. De skulle gällt i tio dagar, men har förlängts varje halvår fram tills nu. Senaste gången de förlängdes var i november i fjor. Det är polisen som ansvarar för gränskontroller, och Polismyndigheten har beslutat om ett antal gränsövergångar, där bland annat Öresundsbron och färjeförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör prioriteras.

ID-kontrollerna, det så kallade transportörsansvaret, infördes som en tillfällig lag den 21 december 2015 och gällde till den 21 december 2018. Lagen tillämpades dock bara mellan den 4 januari 2016 till den 3 maj 2017.

Lagen innebar att transportörerna av buss, tåg eller färja över gränsen fick ansvar att kontrollera att passagerarna hade giltiga identitetshandlingar innan de passerade gränsen till Sverige. Bland annat fick tågpassagerare stiga av vid Kastrup, genomgå en id-kontroll och stiga på igen.

Sedan den 1 augusti finns det en ny svensk lag som ger polisen ökade befogenheter i det som kallas ”gränsnära områden”. Lagen ger polisen bland annat rätt att göra ID-kontroller, kroppsvisitationer och husrannsakan i bilar inom området, utan misstanke om brott. Polisen får också sätta upp kameror som kan läsa av registreringsskyltar vid gränsövergångarna och 20 kilometer in i landet.

Källa: State of the Region 2023

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.