Samhälle
Svensk-dansk skillnad i reaktionerna efter #metoo
I Sverige har reaktionerna och konsekvenserna av kampanjen #metoo varit allvarligare än i Danmark. Olikheter i den allmänna debatten om jämställdhet, osäkra anställningar som gör att övergrepp inte anmäls och en dansk blindhet för maktstrukturerna lyfts fram som några orsaker till att de danska reaktionerna hittills varit mer dämpade än de svenska. Det framkommer i branschtidningen Journalisten.dk som har jämfört bevakningen och konsekvenserna av #metoo i Danmark och Sverige.
#tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt är upprop med hundratals underskrifter från svenska skådespelare, artister och jurister som alla vittnar om sexuella övergrepp i deras respektive branscher. Lägg därtill att flera stora programledare och medieprofiler i Sverige har fått lämna sina uppdrag efter uppgifter om sexuella övergrepp och flertalet interna utredningar på arbetsplatser inom främst mediebranschen. Reaktionerna och konsekvenserna efter att #metoo-kampanjen startade har varit stora i Sverige. Men i Danmark har reaktionerna inte varit lika omfattande, även om sexuella trakasserier på bland annat ett danskt välkänt filmbolag uppmärksammats.
Hanne Jørndrup, journalistikforskare på RUC, menar att den danska rapporteringen främst är inriktad på de händelser som skapar rubriker och att det är stort fokus på kändisar som är inblandade. Dessutom uppger hon till Journalisten.dk att många mediekommentatorer har kritiserat #metoo för att urvattna begreppet sexuella trakasserier genom att blanda grova våldtäkter med vardagssexism – istället för att inse att det är i just vardagsberättelserna som den största nyheten finns. Hon menar också att Danmark fortfarande inte har erkänt att det finns ett jämställdhetsproblem och att Sverige har större fokus på att lösa problemet, vilket också har gjort det lättare att komma ut med de berättelser som svenska kvinnor vittnat om.
Även Kristina Olsson, som är Sverige-korrespondent på Politiken, menar att den danska debatten om jämställdhet är annorlunda mot den svenska och att begreppet feminism fortfarande väcker starka känslor i Danmark.
Däremot tror inte Eva Jakobsen, arbetsmiljökonsult på Dansk Journalistforbund, att förhållandena ser annorlunda ut i Danmark jämfört med i Sverige.
– Jag tror vi har ett stort mörkertal för det verkar som om dem som blivit utsatta för sexuella övergrepp vänder det inåt och har svårt att placera ansvaret för kränkningen hos dem som kränker. Vi har haft en del kontakt med starka medlemmar som inte vill att kränkningarna ska komma fram i ljuset. Därför har vi hjälpt dem individuellt med psykolog och krisbearbetning, för att de ska kunna bearbeta upplevelserna, säger hon till Journalisten.dk.
Under fredagen gick även ett hundratal norska skådespelerskor ut i ett upprop mot sexuella övergrepp inom den norska film- och teaterbranschen, som en följd av att deras svenska kollegor gjort detsamma. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen