Connect with us

Danmark

Svalt danskt intresse på svenska bostadsmarknaden trots låg svensk krona

Publicerad

den

Hundra danska kronor kostar nu 142,67 svenska. Grafik: News Øresund

Hundra danska kronor kostar nu 142,67 svenska. Även om den svaga svenska kronkursen gör det billigare för danskar att köpa bostad i Sverige visar få danskar intresse för att köpa bostad på den svenska sidan av sundet.

I maj i år rasade den svenska kronans värde mot den danska. Efter att ha återhämtat sig något under sommarmånaderna föll den åter igen – under torsdagen till det lägsta värdet sedan 2009. För en dansk kostar det endast 70 danska kronor att växla till sig en svensk hundralapp, enligt danska Nationalbankens officiella kurs.

En låg svensk krona innebär bland annat att svenska bostäder blir billigare för personer som arbetar i Danmark. Men trots det är intresset för den skånska bostadsmarknaden låg bland danskarna, vilket förvånar flera av Erik Olssons mäklare, berättar Johan Nordenfelt.

– Om vi tänker tillbaka på hur det var 2007 – då var en påtagligt stor del av besökarna på våra visningar danskar. Och trots att förutsättningarna är bra även nu, genom att bostadspriserna är ordentligt mycket dyrare i Köpenhamn igen, så har trenden inte kommit tillbaka.

Enligt statistikdatabasen Örestat flyttade 4 311 personer från den danska sidan av Öresund till Skåne år 2007. Tio år senare gjorde mindre än en tredjedel så många, 1 296 personer, samma sak.

– Nu tycker man ju rent objektivt att det borde finnas goda anledningar för danskarna att åka över sundet igen, säger Johan Nordenfelt.

Även Mattias Larsson, vice vd på Bjufors Skåne, säger att den låga svenska kronan inte lockar fler danskar till att köpa bostad i Skåne. Samtidigt menar han att även om bostadsrätter i Malmö är betydligt billigare än ägarlägenheter i Köpenhamn så är ägandeformerna olika och priserna går därför inte att jämföra rakt av.

– Vi måste jämföra äpplen och äpplen. I Danmark har vi ägarlägenheter. Det har vi inte här, här har vi bostadsrätter. I Danmark får du betala mer för boendet men har en lägre månadsavgift än vad du har i Sverige. Om man jämför bostad för bostad blir det äpplen och päron, du måste även vikta in månadsavgiften, säger Mattias Larsson.

För personer som redan bor i Sverige innebär den svenska kronans låga värde att den danska arbetsmarknaden blir mer attraktiv. Svenskarna har också blivit allt mer positiva till att arbeta i Danmark, vilket märks på den dansk-svenska informationstjänsten Øresunddirekt.

– Vi ser ett generellt ökat intresse, säger verksamhetschefen Sandra Forsén.

Samtidigt menar hon att det är svårt att säga hur mycket just valutakursen påverkar beslutet om vilken sida av sundet man vill jobba på. Utöver lönenivå påverkas beslutet till exempel av sådant som hur länge man kan tänka sig att pendla.

– När ID-kontrollerna slopades hände någonting. Inställningen till den gemensamma arbetsmarknaden blev lite bättre nu när man bara har en gränskontroll. Men vi lyfter ju valutaaspekten också när vi informerar. Delvis för att man ska vara medveten om att man kanske inte kan räkna med en låg svensk krona på lång sikt, säger Sandra Forsén.

Fotnot: Valutakursen som används i artikeln är den officiella kursen hämtad från Sveriges Riksbank. Vid växling på ett växelkontor kostar danska kronor ännu mer.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

Fakta: Svenska Öresundspendlare och danska turister i Skåne vinnare på den låga svenska kronkursen

Pendling: I och med en svag svensk krona kan fler svenskar komma att överväga att pendla till Danmark när den danska lönen blir mera värd när den växlas in till svenska kronor i hemlandet. Omvänt kommer färre danskar överväga att pendla till Sverige.

Lön: Personer som bor i Sverige och arbetar i Danmark får mer pengar i plånboken. Att växla den danska lönen till svenska kronor innebär en relativ lönehöjning i takt med att den svenska valutakursen sjunker. Omvänt får personer som är bosatta i Danmark och arbetar i Sverige en sänkning av reallönen när det blir dyrare att köpa danska kronor.

Bostad: Det blir billigare för danskar att köpa bostad eller fritidshus i Sverige samtidigt som det blir dyrare för svenskar att köpa i Danmark. Valutakursen påverkar inte bara kontantinsatsen för den som köper hus på andra sidan sundet. Kursen kan påverka hela köpesumman, då det finns flera banker med kontor i både Sverige och Danmark, som råder sina kunder att ta lån i samma valuta som man får sin lön i. Samtidigt är såväl bilar som barnomsorg billigare i Sverige.

Turism: Danska turister i Sverige får mer valuta för pengarna medan det blivit dyrare för svenskar att turista i Danmark.

Internationell handel: Den låga svenska valutakursen medför att svenska varor och tjänster blir billigare utomlands vilket gynnar svensk export samtidigt som importvaror blir dyrare i Sverige. Det betyder att danska företag kan komma att importera mer från Sverige, samtidigt som den svenska importen från Danmark blir dyrare och därmed riskerar att minska i omfattning.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Life Science20 maj, 2024

Novo Nordisk förlänger initiativ som stöttar life science-startups – forskarpark i Lund rekryterar skånska företag

Grundaren Novo Nordisk Fonden har beslutat att utöka finansieringen till programmet Nome, Nordic Mentor for Entrepreneurship, till 2028. Nome får...

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.