Danmark
Studenters lässvårigheter i fokus på båda sidor sundet
I Sverige tog diskussionen om ungas läsning fart i november när Sydsvenskan kartlade läsförståelsen vid några av Skånes topputbildningar. Många lärare vittnade om att studenterna hade svårt att läsa en hel bok, även på litteraturutbildningar.
Nu har samma debatt blossat upp i Danmark. Bland annat Johnny Kondrup, professor i litteraturhistoria vid Köpenhamns universitet, vittnar om att det blivit svårare att undervisa i dansk litteraturhistoria eftersom studenterna har problem att läsa böcker.
– Framför allt stora romaner i flera band som Martin Andersn Nexøs ”Pelle Erövraren” skapar problem. Den hade jag i många år med på litteraturlistan, men det slutade jag med eftersom de fick svårt att ta sig igenom den. Så jag valde något kortare, säger han till Berlingske.
På tandläkarprogrammet vid Malmö universitet har de antagna högsta betyg i alla ämnen. Ändå behövde man för några år lägga till ett nytt moment i utbildningen där studenterna tränar sig i muntlig och skriftlig kommunikation.
Lektor Elisabeth Friis undervisar i äldre litteraturhistoria i Lund. Hon berättar för Sydsvenskan om studenter som inte har någon vana vid pappersböcker.
– De kan inte orientera sig i böckerna. De är inte tränade i att läsa långt och får ingen överblick, säger hon.
Hennes kollega Erik Zillén menar i samma artikel att den stora förändringen är studenternas behandling av det svenska språket:
– De är sämre i skrift. Kongruens, syftningar, de och dem. Där har studenterna ingen susning.
I Danmark går debatten på liknande sätt.
– Som læsevejleder (liknande speciallärare i Sverige) kan jag se att elevernas ordförråd har blivit märkbart mindre och att deras läshastighet har försämrats under de senaste tio åren, säger Matilde Malmberg i Berlingske.
I båda ländernas debatter är det den ökande skärmtiden och att allt fler lyssnar på, istället för att läsa, böcker som anges som huvudorsaken till att läsförståelse och språkbehandling försämras.
Enligt Pirls (Progress in International Reading Literacy Study) undersökning av läsförståelse har både svenska och danska 9-10-åringar tappat i läsförmåga mellan 2016 och 2021. De har dock behållit sina placeringar på rankingen, vilket visar att försämrad läsförståelse inte är ett nationellt problem. Sverige ligger tolva och Danmark på sjuttonde plats i undersökningen från 2021. I den första rankingen som gjordes 2001 toppade Sverige listan.
(News øresund)
-
Danmark1 månad sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna