Connect with us

Arbetsmarknad

Stor arbetsmarknadsreform på väg i Sverige – väntas kosta 11 miljarder om året

Publicerad

den

Flera förändringar på den svenska arbetsmarknaden föreslås, bland annat att det ska bli lättare att säga upp personal, men då även säkerställa mer omställnings- och kompetensstöd för arbetstagare liksom att visstidsanställda ska erbjudas fast anställning efter ett år istället för två år som gäller idag. Foto: News Øresund - Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Sedan januariavtalet slog fast att arbetsrätten ska reformeras har det pågått förhandlingar och sedan utredningar av reglerna på den svenska arbetsmarknaden. På måndagen presenterade svenska arbetsmarknadsministern samt talespersoner från Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet flera reformförslag som samlat sett väntas kosta staten 11 miljarder kronor om året. Det ska bli lättare och mer flexibelt att säga upp personal samtidigt som fler arbetstagare ska få omställningsstöd och krav på fast anställning efter 12 månaders visstidsanställning.

– Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) vid en presskonferens på måndagen då förslaget till ny arbetsrätt presenterades.

I januari tillsattas tre utredningar kring hur arbetsrätten ska reformeras enligt det förslag som arbetsmarknadens parter har kommit överens om. Syftet har varit att få mer flexibla regler för arbetsgivarna, men även mer trygghet för arbetstagarna. Under måndagen presenterades förslagen från utredningarna av arbetsmarknadsministern och talespersoner från Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Arbetstagarna får mer stöd till kompetensutveckling och omskolning

I utredningarna föreslås det bland annat att visstidsanställda ska bli fastanställda efter ett år istället för två år. Samtidigt införs ett nytt omställnings- och kompetensstöd som ska gälla för personer i anställning såväl som för uppsagda arbetstagare och även för de arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal. En ny organisation etableras vid Kammarkollegiet för att kunna vägleda, rådge och stödja arbetstagarna under namnet Kansliet för omställnings- och kompetensstöd.

För att underlätta vidareutbildning införs ett nytt offentligt studiestöd och -lån med fokus på omställning under högst 44 veckors heltidsstudier. För att få omställnings- och kompetensstöd samt omställningsstudiestöd ska arbetstagaren ha arbetat under minst 12 av de senaste 24 månaderna.

Arbetsgivarna får lättare att säga upp medarbetare

För att skapa mer flexibilitet för arbetsgivaren föreslås det bland annat att tre personer ska kunna undantas från turordningsreglerna som säger att det är den sist anställda som ska gå först om arbetsgivaren behöver säga upp personal. Det ska dessutom bli lättare att säga upp, laglydelsen ändras från saklig grund till sakligt skäl till uppsägning. Arbetsgivaren ska till exempel inte längre behöva göra en bedömning om arbetstagaren kan ändra sitt beteende, men som utgångspunkt ska arbetsgivaren fortsatt först erbjuda omplacering innan uppsägning. Om det blir en tvist ska inte arbetsgivaren betala ut lön under tiden som tvisten pågår vilket gör att det blir billigare att säga upp.

Att arbetsrätten ska reformeras är ett resultat av det så kallade januariavtalet där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna kom överens om 73 punkter för regeringens politik, där en handlade om modernisering av arbetsrätten. Reformförslagen bygger på den överenskommelse som Svenskt Näringsliv och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har kommit överens om, och som Industrifacket Metall och Svenska Kommunalarbetareförbundet anslöt sig till i december förra året.

Regeringen kommer även att utreda förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring. En sådan utredning väntas att bli tillsatt under sommaren 2021.

Utredningarna går nu ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda ikraft 30 juni 2022. Kostnaderna för reformerna beräknas bli 11 miljarder kronor per år.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Samhälle17 juni, 2021

Fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare

Region Skåne erbjuder fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund, skriver regionen i ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.