Connect with us

Intervjuer

Spotlight Group i Malmö vill hjälpa fler danska bolag att börsnotera sig i Sverige: ”En börsnotering ger långsiktig tillgång till tillväxtkapital”

Publicerad

den

Fredrik Rahl är Director of Sales & Capital Markets i Sedermera Fondkommission i Malmö, och hjälper danska life science-bolag med svensk börsnotering. Foto: News Øresund

Svenska Spotlight Group AB med huvudkontor i Malmö har de senaste åren blivit en allt tydligare life science-aktör i Danmark och restan av Norden som en marknadsplats för aktiehandel med fokus på mindre företag. 19 danska bolag, varav de flesta inom life science, har systerbolaget Sedermera Fondkommission fram tills idag finansiellt rådgivit om notering på Spotlight Stock Market och First North i Stockholm. Vägen in i den danska life science-sektorn skedde 2014 då det svenska finansbolaget hjälpte det danska biotechbolaget Saniona att bli börsnoterat i Sverige. Sedan 2018 har Spotlight Group etablerat både ett kontor och en dansk börs i Köpenhamn. Omkring 30 procent av de cirka 160 företagen på Spotlight Stock Market verkar inom life science, vilket gör sektorn till den största delsektorn på den dansk-svenska minibörsen.

Ett av de finansiella bolagen som är aktiva både i Danmark och Sverige, framför allt i Medicon Valley, är Spotlight Group som har marknadsplatsen Spotlight Group Market som idag finns i både Stockholm och Köpenhamn.

De senaste åtta åren har gruppen hjälpt flera danska och svenska life science-bolag att resa kapital på de svenska börsmarknaderna.

Under 2018 utvidgade Spotlight Group sin verksamhet till att omfatta även Danmark genom att etablera ett kontor och en dansk version av Spotlight Stock Market – en dansk minibörs i Köpenhamn. Huvudkontoret ligger i Malmö och bolaget har även ett kontor i Stockholm.

Healthcare är Spotlight-börsens största segment
Innan Spotlight Stockmarkets entré i Danmark var danska bolag tvungna att upprätta ett svenskt holdingbolag och handlas i svenska kronor. Med etableringen av den danska Spotlight-börsen kan life science-bolag nu handlas i danska kronor.

– Vi, och våra olika affärsverksamheter, har definitivt spelat en viktig roll i life science-segmentet i Sverige och Danmark generellt, men framför allt i Malmö-Köpenhamn-området med många intressanta och växande life science-bolag. Våra olika verksamheter har i många år arbetat, och arbetar fortfarande, aktivt med många av regionens life science-bolag. Jag tror du kan summera det genom att säga att vi är viktiga för life science, och life science är viktiga för oss, säger Peter Gönczi, som är vd för Spotlight Group.

Både historiskt och idag är healthcare den enskilt största delbranschen på Spotlight-börsen. 30 procent av de totalt cirka 160 noterade bolagen verkar inom healthcare.

​Spotlight Group består utav åtta oberoende bolag: bland andra Spotlight Stock Market, som 1997 etablerades som en svensk minibörs under namnet Aktietorget och vars mål var att förenkla kapitaltillgången för start-ups.

Sedermera Fondkommission är ett av de andra systerbolaget i gruppen och de har sedan 2003 fungerat som finansiella rådgivare till tillväxtföretag inom olika industrier i både Sverige och övriga Norden. Bland annat har danska life science-bolag dragit nytta av Sedermera Fondkommissions rådgivning genom att dra nytta av den mer aktiva aktiemarknaden i Sverige där det är lättare att uppnå likviditet.

Sedermera Fondkommission har huvudkontor nära centralstationen i Malmö och etablerade innan sommaren i år ett nytt kontor i Köpenhamn, precis som Spotlight Stock Market gjorde under 2018. Foto: News Øresund

Sedermera Fondkommisson har hjälpt 13 danska life science-bolag till börsen
Sedan 2014 har Sedermera Fondkommission hjälpt 19 danska verksamheter att börsnoteras i antingen Sverige eller på den danska avdelningen av den svenska Spotlight-börsen.

Härav kan 13 betecknas som life science-bolag: Saniona, Oncology Ventures, ExpreS2ion Biotechnologies, SynAct Pharma, RhoVac, 2curex, Initiator Pharma, Scandion Oncology, Stenocare, FluoGuide, Curasight, Cessatech og CS Medica som börsnoterades i tisdags den här veckan.

Sedermera Fondkommission, som precis som Spotlight Group, har huvudkontoret i Malmö har även kontor i Köpenhamn har därmed varit involverade som rådgivare i majoriteten av de danska börsnoteringarna i Sverige.

Sammanlagt har börsnoteringarna där Sedermera Fondkommission varit rådgivare dragit in över 265 miljoner svenska kronor – motsvarande cirka 32 miljoner dollar – till de danska life science-bolagen sedan 2014. Men det är inte hela historien, berättar Fredrik Rahl, som är Director of Sales & Capital Markets i Sedermera Fondkommission i Malmö.

– Efter börsnoteringarna har de här bolagen rest ytterligare mer än 1,9 miljarder kronor i kapitel, motsvarande runt 225 miljoner dollar. Det visar hur en börsnotering ger långsiktig tillgång till tillväxtkapital. Som jag ser det, är det en av de viktigaste grunderna till att bli börsnoterad, säger han.

Totalt har därmed de danska life science-bolagen genom börsnoteringarna rest cirka 2,2 miljarder svenska kronor i tillväxtkapital, motsvarande cirka 260 miljarder dollar. Den 13 noteringen med CS Medica den här veckan gör att den siffran kommer att stiga ytterligare.

​Den första börsnoteringen av ett danskt life science-bolag var som tidigare nämnts biotechbolaget Saniona som restes 17 miljoner kronor vid börsintroduktionen i Sverige 2014. Den processen var Sedermera Fondkommission involverade i.

– Under 2014 hade vi redan en hög aktivitetsnivå i Sverige – både bland uppstartsbolag som hade behov av att resa kapital och investerare. Saniona-noteringen var ett slags genombrottsnotering för vår del som öppnade dörren till Danmark. Sedan dess har vi fortsatt att jobba tillsammans med många intressanta tillväxtbolag från Danmark, säger Fredrik Rahl.

Peter Gömczi är vd för Spotlight Group som består av åtta oberoende bolag: bland andra Spotlight Stock Market. Foto: Spotlight Group

Den danska marknaden har mognat
Under 2017, då flera danska bolag började börsnoteras i Sverige, börsnoterades även biotechbolaget Orphazyme på Nasdaq-börsen i Danmark.

Det blev den första börsnoteringen av ett life science-bolag i Danmark på sju år, och därmed den första sedan Zealand Pharma och Genmab noterades år 2000 vilket då sågs som en avgörande händelse i den danska biotechbranschen.

Under samma år – 2017 – blev 36 företag från medicin-, biotech- och medtechbranschen börsnoterade, bland andra de danska biotechbolagen 2cureX och Initiator Pharma.

​Skillnaden i antal life science-börsnoteringar mellan Danmark och Sverige finns fortfarande men det syns också en tendens att aktie- och kapitalmarknaden på den danska sidan av Medicon Valley blir bättre, menar Fredrik Rahl.

– På investeringssidan har vi sett ett stigande intresse från danska investerare – det är mer populärt att investera i uppstartsföretag idag jämfört med 2014, säger han.

Kollegan Anders Eriksson, som är Head of Spotlight Stock Market Market håller med och tillägger att större transaktioner och börsnoteringar i förhållande till rest kapital har varit en verklighet för både danska och svenska life science-bolag i Medicon Valley de senaste fem åren.

– Det är också intressant att observera att danska privatpersoners aktiepost, enligt den statistik vi har tagit del av, har stigit markant mellan 2016-2019. Även om det inte är möjligt att dra konkreta slutsatser framöver är det naturligtvis glädjande. Likviditet i en aktie är en viktig aspekt för att skapa goda möjligheter för ett börsnoterat bolag att resa ytterligare kapital efter börsnoteringen, säger Anders Eriksson.

De kommande åren vill Spotlight Group jobba vidare med att stärka de finansiella life science-förbindelserna mellan den svenska och danska marknaden, säger Peter Gönczi.

​– En viktig ambition för Spotlight Group är att stärka vår insats för att förbinda den svenska och danska marknaden ytterligare. För att ge två aktuella exempel kan man se på Nordic Issuing (ett emissionsbolag i Spotlight Group, red.) som nyligen blev medlem i danska VP Securities och det faktum att Sedermera har öppnat ett kontor i Danmark. Det är två steg framåt på vägen mot att skapa ännu bättre lösningar för våra danska kunder, säger han.

(Kristoffer Dahl – News Øresund)


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Arbetsmarknad7 oktober, 2024

Öresundsavtalet godkänt av Sveriges regering – bereds i Folketinget på fredag

Den svenska regeringen beslutade den 3 oktober 2024 om en proposition för att godkänna det nya Öresundsavtalet, som skrevs under...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.