Infrastruktur
Skåne får höghastighetståg tidigare än planerat
Höghastighetsbanan mellan Lund och Hässleholm blir en del av den nationella infrastrukturplanen som ska genomföras senast 2029, eventuellt redan i början av 2020-talet. Därmed blir sträckan den andra att byggas när höghastighetsbanan mellan Malmö och Stockholm tar form. Det meddelade Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson (S) under fredagen.
Regeringen presenterade idag direktiven till en ny nationell infrastrukturplan som ska visa hur de ekonomiska ramarna ska se ut och vilka objekt som bör prioriteras mellan 2018 och 2029. Nu står det klart att byggandet av en höghastighetsbana mellan Lund och Hässleholm är en del av planen, och därmed också att byggstarten blir senast 2029 och kanske redan i början av 2020-talet, vilket är tidigare än det som angetts innan. Några år tidigare, 2024, ska järnvägen mellan Malmö och Lund vara utbyggd till fyra spår.
– Ett viktigt fokus för regeringens samhällsbygge är satsningar på järnvägen. Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer. Första sträckan i ett tänkt höghastighetssystem är Ostlänken mellan Järna – Linköping. Nu presenterar vi nästa tänkta sträcka: Lund-Hässleholm. En järnvägssträcka som både är viktig i sig själv och som en del i ett framtida höghastighetssystem, säger Anna Johansson i ett pressmeddelande.
Tågsträckan mellan Lund och Hässleholm är en av Sveriges mest trafikerade, då både SJ:s X2000, Pågatåg, Öresundståg och godståg rullar på spåren. Det är också en av anledningarna till att sträckan nu prioriteras i den nya infrastrukturplanen.
Region Skåne tog emot beskedet med glädje och menar att beslutet är resultatet av ett långsiktigt arbete från kommuner, näringsliv, myndigheter och organisationer i Skåne och Östdanmark, däribland Region Skånes partners inom Greater Copenhagen-samarbetet.
– Men utbyggd infrastruktur är inte målet, det är endast ett medel för att nå våra mål. Med god infrastruktur kommer vi att kunna öka den långsiktigt hållbara tillväxten, med miljövänliga transporter och utökad arbetsmarknad, för att genom detta kunna erbjuda alla skåningar bättre välfärd och livskvalitet. Med dagens besked från regeringen har vi nått några steg närmare detta mål, uppger Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming i ett pressmeddelande.
Regeringen utgår ifrån att höghastighetsbanan som ska förbinda Stockholm med Malmö och Göteborg ska vara färdig runt år 2035. Den kommer då att trafikeras med tåg som går i 320 kilometer i timmen. Samtidigt möjliggörs trafik med regionaltåg i 250 kilometer i timmen.
Danmark är redan i full gång med att bygga en höghastighetsbana mellan Köpenhamn och Ringsted som en förberedelse till den kommande tunneln under Fehmarn Bält. Sträckan kommer att vara cirka 60 kilometer lång och trafikeras av tåg med hastigheter upp till 250 kilometer i timmen. Den danska utbyggnaden har som mål att göra det möjligt att kunna resa med tåg mellan Köpenhamn och Hamburg på 2,5 timmar när den nya dansk-tyska tunneln står klar, samma restid som en svensk höghastighetsjärnväg skulle ge mellan Malmö och Stockholm. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen