Samhälle
Redan önskan om utökat polissamarbete i Gränscenter Öresund
I Kastrup ligger Gränscenter Öresund som blev etablerat av dansk polis den 1 april i år. Här jobbar personal från både dansk och svensk polis samt svenska tullen. Fokus är på att hindra och efterforska gränsöverskridande kriminalitet exempelvis i relation till narkotika och vapen. I måndags blev 17 personer anhållna efter en gemensam polisaktion mot 26 adresser i Danmark och Sverige där det beslagtogs narkotika, vapen och kontanter. Samarbetet fungerar bra, säger centerchefen Henrik Andersen, som redan gärna ser ett utökat samarbete.
Den 1 september flyttade medarbetare från svensk polis och tullen sin arbetsplats till Gränscenter Öresund i Kastrup. De är anställda i Sverige under polisens Nationella operativa avdelning (Noa) respektive Tullverket, och arbetar under svenska regler och arbetsvillkor. Men att de sitter tillsammans med dansk polis i centret gör det lättare att samarbeta, anser centerchefen.
– Det är ju ett danskt center som är etablerad efter ett danskt politiskt beslut. Men vi har märkt stor välvilja och samarbetsvilja från svenska polisen. Och det är erfarna svenska poliser som sitter här, säger Henrik Andersen, polisinspektör och centerchef för Gränscenter Öresund till News Øresund.
Han kan inte upplysa hur många medarbetare som är knutna till centret, men berättar att det både är utredare och analytiker med polisbakgrund såväl som civil bakgrund samt tullpersonal.
– De svenska medarbetarna har inte tillgång till de danska systemen och tvärtom. Det är ju ingen ändring angående det. Men vi kan göra en snabbare förfrågan och få snabbare svar när de sitter precis bredvid. Det har vi gjort hela tiden, men nu går det lite snabbare.
Gränscenter Öresund blev etablerat i april i år, men danska regeringen presenterade idéen förra hösten efter fler exempel på grov kriminalitet i Köpenhamnsområdet begått av svenskar. Detta ledde dessutom till att Danmark införde tillfällig och punktvis gränskontroll den 12 november förre året. Huvudsyftet med Gränscenter Öresund är att förhindra och utreda gränsöverskridande kriminalitet.
– För att det ska vara ett fall för oss är det ett krav att det är gränsöverskridande kriminalitet mellan Sverige och Danmark. Som utgångspunkt kan det handla om sprängmedel, vapen och narkotika samt det vi kallar kringresande kriminella, alltså typiskt icke-svenska/-danska nätverk som kommer till regionen för att begå stölder och inbrottskriminalitet. Och av det kan det ju komma en del annan kriminalitet så som pengatvätt, förklarar Henrik Andersen.
De har därför fokus på den kriminalitet som rör sig över gränsövergångarna vid Öresundsbron, Helsingör-Helsingborg, Ystad-Rönne, Frederikshavn-Göteborg samt Grenaa-Halmstad.
Ett exempel är måndagens aktion där 17 personer anhölls efter en polisaktion lett av Gränscenter Öresund. Polisen slog till på 26 olika adressen på fler olika orter i både Danmark och Sverige, och beslagtog narkotika, vapen och kontanter. Polisen anser att det handlade om ett kriminellt nätverk som har försett den svenska marknaden med danskproducerad narkotika.
Henrik Andersen är nöjd med samarbetet. Det har inte uppkommit några större utmaningar, och han anser att skillnaderna mellan danskt och svenskt polisarbete inte är så stora.
– Efterforskning är efterforskning. Och det är ju det samma sättet att göra det på. Det finns såklart några lagstiftningsmässiga skillnader, och kanske att det finns skillnad på sättet organisationen är satt ihop på, men i stort sett är det samma. Vi ska givetvis följa de danska reglerna i Danmark och de svenska reglerna i Sverige, exempelvis regler för informationsutväxling. Reglerna upphör ju inte gälla, bara för att vi sitter tillsammans, men vi blir mer effektiva.
– Och sedan handlar det ju också om relationsbildning, tillägger han.
Dansk och svenska polisen lär mer om regler och förutsättningar för arbetet på den andra sidan sundet, och samarbetet blir tätare. Och Henrik Andersen ser gärna att det blir utökat framöver.
– Vi vill ju också gärna utveckla samarbetet framöver, bland annat genom att fler grenar och delar från de olika svenska myndigheter inom rättsväsendet.
– Vi har ju ett hopp och en önskan om att ytterligare utveckla samarbetet. Det ultimativa vore att etablera ett stort gemensamt dansk-svenskt efterforskningscenter. Idag är vi ju ett danskt center som lånar svensk polis, men det finns självklart logistiska utmaningar för ett sådant gemensamt center, säger Henrik Andersen.
(News Øresund – Thea Wiborg)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen