Connect with us

Näringsliv

Potential för fler affärer över sundet, men skillnader att vara medveten om

Publicerad

den

Skånska företagare informerades om möjligheter och skillnader när det gäller att göra affärer över sundet. Foto: News Øresund

Det finns potential för fler skånska bolag att göra affärer över sundet och etablera sig i Danmark. Men det finns också vissa skillnader som är bra att känna till på förhand. Det framgick på ett informationsmöte i Malmö i veckan.

– Vi jobbar varje dag, varje vecka med många abstrakta saker som ligger i framtiden. Men det här är konkret – att ta steget över sundet och göra business. Det finns en jättepotential och vi vill gärna ha glada företag som går bra, gör affärer och anställer fler, inledde Mikael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad, tisdagens informationsmöte om att göra affärer över sundet.

Om ett svenskt bolag etablerar sig i Danmark är tiden det tar att formellt starta ett bolag relativt kort och administration som bokföring och momsredovisning kan exempelvis skötas från Sverige utan problem. Däremot är hyreskontrakt på lokaler något att se upp med. Det menade Morten Høgh-Petersen, partner i KPMG.

– Man ska inte underskatta driftskostnader och vara observant när man skriver på långa kontrakt. De går inte att justera när de är underskrivna. Det finns svenska butikskedjor som har lämnat Danmark på grund av det, sade han.

En möjlighet att få råd om marknaden eller regler på andra sidan sundet är att ta in en dansk person i styrelsen, menade Helle Ahlenius Pallesen, vd på svensk-danska föreningen Øresundsadvokater.

–  Det kan vara en god idé, även om lagstiftningen inte kräver det, att få med en dansk person i styrelsen när bolag går in i Danmark. Det finns massa duktigt affärsfolk som har erfarenhet av ert område. De kan marknaden och ger massa gratis rådgivning. Det finns svenskar som har bränt sig när de har tagit sin svenska modell och satt in i ett danskt bolag. Affärskulturen är inte alltid samma och en dansk styrelseledamot kan ge lokal kännedom, sade hon.

De nordiska gränstjänsterna har nyligen lanserat ett nytt digitalt verktyg för att göra det lättare att rapportera in gränshinder mellan Danmark, Finland, Norge eller Sverige.

– Tjänsten är till för både privatpersoner och företagare. Det finns även möjlighet att föreslå en lösning på gränshindret och sedan följa ärendet, sade Erika Persson, teamledare på Øresunddirekt Danmark.

Företag med anställda på båda sidor sundet och Öresundspendlarna har på grund av en ny svensk lagstiftning och ökat distansarbete under coronapandemin fått förhålla sig till skattereglerna på ett nytt sätt. Informationstjänsten Øresunddirekt har märkt av ett ökat söktryck på information.

– Under pandemin har vi fått helt nya frågor som vi inte har haft innan. Det har varit en ny och hektisk situation, sade Malin Dahl, verksamhetsansvarig på Øresunddirekt Sverige.

Mikael Morueta Holme, företagare i Malmö som funderar på att ta uppdrag i Danmark. Foto: News Øresund

Mikael Morueta Holme är grundare av Inframe Media som har sin bas i Malmö och arbetar med videopresentation, marknadsföring och informationsfilmer. Han deltog på mötet eftersom han funderar på att börja ta uppdrag i Danmark.

– Som frilansare är det enkelt och smidigt att ta uppdrag på andra sidan sundet, men jag förstår att det är bra med rådgivning om man ska etablera en mer fast verksamhet. Då kommer det fler regler, bland annat utifrån hur mycket man jobbar på vardera sida sundet för beskattning. För min del är affärer i Danmark något jag kan bygga upp sakta men säkert framöver. Det finns en flexibilitet i mitt företag som nog är annorlunda än i många andra branscher, som retail till exempel där man får gå all in direkt. Jag siktar på att bygga upp relationer allt eftersom under några år framöver, sade han till News Øresund.

Mötet arrangerades av Øresundsinstituttet, Øresunddirekt, Øresundsadvokater, KPMG och Malmö stad.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad14 oktober, 2024

Färre grisar och höga kostnader pressar slakterikoncernen Danish Crown – avskedar 500 medarbetare

Danska slakterijätten Danish Crowns kostnader är för höga i förhållande till intäkterna. Bolaget har därför beslutat att genomföra en stor...

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.