Connect with us

Turism/kultur

Påsk i Öresundsregionen

Publicerad

den

Foto: Dansk Arkitektur Center, från vänster: Kristian Ridder-Nielsen, Pixabay och YouTube.

Nästa vecka är det påsklov i både Sverige och Danmark. I Greater Copenhagen / Öresundsregionen finns det mycket att se och göra för både barn och vuxna under påsken – allt ifrån att se uttrar leta efter påskägg på Den Blå Planet och göra en virtuell vandring på din egen legobro hos Dansk Arkitektur Center till de traditionsenliga konstrundorna i Skåne. 

Skolorna i både Sverige och Danmark håller påsklov under vecka 15. I Danmark är skärtorsdagen en helgdag, medan den i Sverige är en vanlig arbetsdag även om många tar ledigt hela eller halva dagen.

Redan innan lovveckan inleds har en första påsktradition inträffat i Danmark – bryggeriernas årliga lansering av det danska påskölet – påskebrygg. I år avlöpte bryggeriernas så kallade P-dag den 31 mars.

Här nedan har News Øresund samlat några av de aktiviteter Öresundsregionens danska sida erbjuder under påskledigheten.

Virtuella legobroar och Minecraft hos Dansk Arkitektur Center
Under påsklovet kan barn och familjer pröva på att vara arkitekter hos Dansk Arkitektur Center med Lego Architecture och Minecraft. Man får bygga sin egen bro och dessutom gå på den med virtual reality-glasögon. Läs mer här.

Nyrenoverade experimentarium blir Äggsperimentarium i påsk
Här kan du prova massor olika ”äggsperiment” — se om du kan gå på ägg eller om du får det att hoppa. Dessutom öppnas takterassen upp för lek och aktiviteter under bar himmel. Experimentarium har hittills haft över 100 000 besökare sedan nyinvigningen i januari 2017. Påskaktiviteterna håller på 8-17 april.

Tivoli öppnar upp med flera påskaktiviteter
Idag öppnade Tivoli upp portarna efter vintervilan med påsktema. Mellan den 6-17 april kan man bland annat gå på påskjakt, blomstermarknad och se Tivoli-gardens påskparad. Läs mer här.

Påskskattjakt i Carlsbergbyen
I Carlsbergbyen i Köpenhamn är det skattjakt på citystranden för både barn och vuxna mellan kl 11-14 den 17 april. Påskägg till barnen och påsköl till de äldre ligger gömt under stranden. Läs mer här.

Havsuttrarna gillar att leta efter de färgglada äggen. Foto: Den Blå Planet

Påskäggsjakt för havsuttrarna på akvariet Den Blå Planet
På akvariet Den Blå Planet i Kastrup går havsuttrarna på påskäggsjakt mellan den 7-18 april, då de dyker efter färgglada ägg. De arrangerar även en workshop där barn i alla åldrar kan måla egna haj- och rockägg. Läs mer här.

Påskkort som skapats på Louisiana Museum of Modern Art. Foto: Louisiana Museum

”Påskeferie for børn” på Louisiana 8-17 april
Under påsken får barnen vara med och skapa konst på museet Louisiana i Humlebæk. De får bygga äggformade skulpturer i lera, inspireras av den kinesiska arkitekten Wang Shu Huse och bygga hus med bambu och grenar eller göra som den sydafrikanska konstnären William Kentridge och skapa konstverk på boksidor. De vuxna kan istället ta del av utställningarna med de två nämnda konstnärerna. Förra påsken besökte över 23 000 personer Louisiana under påsken varav var femte besökare var från Sverige. Läs mer här.

Påsk i Helsingør
I Helsingør finns många aktiviteter för barnen – bland annat kan man besöka M/S Museet for Søfart. Där får man testa på livet som sjöman eller följa med på gratis rundvisning. Vill man istället dyka ner i havet kan man besöka Øresundsakvariet där man får se djurens olika påskägg, mata djuren och utmanas i ägg-quiz. Läs mer här.

Även på den svenska sidan av Öresund finns aktiviteter under påsken.

Konstrundor i Skåne:

Susanne Lindblad, verksamhetschef för Tjörnedala konsthall, menar att allt fler danskar besöker konstrundan på Österlen och har nu ett samarbete med Själland. Foto: News Øresund

Glaskonst från Österlen. Foto: News Øresund – Emilia Söelund

Österlen och Simrishamn
För femtio år sedan arrangerades den första konstrundan på Österlen i sydöstra Skåne, där publiken fick möjligheten att besöka konstnärer i deras ateljéer. Sedan dess har den traditionsenligt arrangerats varje år runt påsk och är ett populärt turistmål för såväl skåningar som besökare från andra delar av Sverige och Danmark. Konstrundan på Österlen har etablerat sig allt mer i Danmark och främst i Köpenhamn.
– Det känns som om konstrundan blir mer och mer populär bland danskarna och nu kommer de redan till påsk och inte bara under sommaren. Vi har också kontakt med de konstrundor som startats på Själland, så vi har lite av ett Öresundssamarbete där, berättar Susanne Lindblad, verksamhetschef för Tjörnedala konsthall som drivs av Östra Skånes Konstnärsgille som arrangerar konstrundan. Läs mer här.

Sydvästra Skåne
I sydvästra Skåne sträcker sig konstnärerna från Trelleborg i söder till Malmö och håller öppet påskhelgen samt helgen efter. Samlingsutställningen är i Vellinge och under fredagen hålls vernissage. Läs mer här.

Nordvästra Skåne
Här kan man besöka konstnärerna i deras öppna ateljéer och konstrundan sträcker sig från Båstad genom Ängelholm och Helsingborg ner till Landskrona. Samlingsutställning i Landskrona konsthall. Läs mer här.

Mitten av Skåne
Konstrundan i Mittskåne börjar i Höör med en samlingsutställning och når sedan Väggarp, Harlösa, Billinge och Vinslöv. Rundan firar 15 år och har därför också en jubileumsutställning med 92 medverkande konstnärer. Läs mer här.

Västra Skåne
Konstrundan i västra Skåne har samlingsutställning och vernissage i Torup där cirka 85 konstnärer kommer visa upp sina verk. Läs mer här.

Skånes fria konstrunda
Mindre etablerade konstnärer som inte nödvändigtvis kommer från Skåne får chansen att ställa ut på Skånes fria konstrunda, som har sin samlingsutställning i Oxhallen i Helsingborg. Läs mer här.

Inte konstintresserad? Då finns annat att hitta på i Skåne:

Kämpa mot rymdrobotar och prova på vintersporter på Tekniska Muséet i Malmö
Under påsken kan du uppleva den digitala världen i verkliga livet samtidigt som man kan tävla i olika vintersporter eller besöka utställningen Nya Gruvan, där man kan pröva maskiner, spel och simulatorer. Läs mer här.

Påsk på Övedskloster. Pressbild

Påsk på Övedskloster
Fira påsken på ett kloster från 1700-talet och besök konstnärer i de historiska lokalerna, gå på trädgårdsmarknad, häng med på rundvisning eller var med på aktiviteterna för barnen. Påskaktiviteterna pågår från långfredagen till och med påskdagen mellan 10-17. Läs mer här.

Öppet hus på Malmö Live
Pröva på att spela orkesterinstrument och elgitarr, gå tipspromenadrunda eller var med och musikpyssla. Malmö Live håller öppet hus hela påsklovet.

Påsklov på Malmö Museer och Malmö konsthall
Malmö Museer är öppet för alla barn under påsklovet och har olika teman varje dag, bland annat äggmålning och häxor och magi. På Malmö konsthall kan både barn och vuxna skapa sin egen konst, och inspireras av utställningen Barba Rosa, i den öppna verkstaden den 11 april. (News Øresund)

Continue Reading

Få vårt nyhetsbrev


Aktuella nyheter

Danmark15 augusti, 2019

Internt bråk om partiets inriktning har skakat Venstre

Valet mellan att skarpt rikta in sig som högeralternativet i dansk politik, eller att hålla dörren öppen för ett mittensamarbete...

Life Science15 augusti, 2019

EU-pengar till nytt dansk-svenskt life science-samarbete

Flera organisationer i regionens life science-kluster, Medicon Valley, har gått samman om att bilda ett gemensamt konsortium. Förhoppningen är att...

Danmark15 augusti, 2019

Turismen i Köpenhamn kan fördubblas till 2030 visar analys

Mellan 2007 och 2017 ökade antalet turistövernattningar med 15 procent i Danmark och med 68 procent i Region Hovedstaden. I...

Bostad/fastighet15 augusti, 2019

Svenskt fastighetsbolag rekryterar landschef för Danmark

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) i Norden rekryterar Ola Svensson som landschef för Danmark och regionchef för Öresundsregionen, uppger man i ett pressmeddelande....

Infrastruktur15 augusti, 2019

Ökad fritidstrafik men färre pendlare över Öresundsbron

Pendlartrafiken över Öresundsbron har minskat under första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018. Samtidigt har den ökade valutaskillnaden bidragit...

Politik15 augusti, 2019

Samtal förs om att Blekinge ska gå med i Greater Copenhagen-samarbetet

I samband med att Danmarks ambassadör i Sverige, Ove Ullerup, på tisdagen besökte Blekinges landshövding i Karlskrona rapporterar regionala medier...

Cleantech15 augusti, 2019

Premiär idag för dansk elfärja

Klockan 06.20 på torsdagsmorgonen lade den nya elfärjan Ellen ut från kajen i Søby på Ærø för att i all...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.