Connect with us

Samhälle

På gång i Öresundsregionen under 2021

Publicerad

den

Färdigställande av utredningar om ytterligare fasta förbindelser över Öresund är några av händelserna som väntar i Öresundsregionen under 2021. Foto: News Ørersund

Färdigställande av utredningar om ytterligare fasta förbindelser över Öresund, utformningen av ett nytt Interregprogram och en OECD-rapport med rekommendationer för att skapa en grön megaregion från Hamburg, via Danmark och Sverige, till Oslo. Dessutom World Pride och Eurogames som Köpenhamn och Malmö arrangerar gemensamt. Det är några händelser som väntar i Öresundsregionen under 2021.

Den 1 januari 2021 togs det första officiella spadtaget för den kommande Fehmarn Bält-tunnel mellan Danmark och Tyskland. Tunneln beräknas stå klar 2029 och byggs för både tåg- och fordonstrafik.

I slutet av januari ska den gemensamma dansk-svenska statliga utredningen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör presenteras. I arbetet utreds möjligheterna att bygga en tågtunnel för persontåg mellan stadskärnorna och en vägtunnel med tänkbar sträckning söder om städerna.

Köpenhamn och Malmös gemensamma utredning om en tunnelbana, Öresundsmetro, mellan städerna kommer att presenteras i mars. Utredningen genomförs i en fjärde fas och fokuserar bland annat på effekter på restid och arbetsmarknad på regional och lokal nivå.

I slutet av året väntas även den danska statliga utredningen om en fast Kattegattförbindelse vara klar. Både en vägförbindelse samt en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse mellan Jylland och Själland utreds.

Interregprojektet Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen med fokus på ökad tillgänglighet och hållbara transportformer färdigställs och presenterar sitt resultat den 21 april i år.

Under våren ska utformningen av det nya Interregprogrammet för Öresunds-Kattegat-Skagerrak för åren 2021–2027 vara färdigt.

Det nordiska Gränshinderrådet ska under året komma med förslag på nytt mandat som ska gälla från 2022. Uppdraget ska även inkludera att värna det gränsregionala samarbetet i Norden under kristider.

I februari tillträder Kristina Háfoss som ny direktör för Nordiska rådets sekretariat. Hon var 2015-2019 Färöarnas finansminister och är parlamentariker i det färöiska Lagtinget.

I juni väntas OECD komma med rekommendationer om hur regionen i korridoren från Hamburg, genom Danmark och Sverige till Oslo kan bli en grön megaregion. Det är den tysk-dansk-svensk-norska politiska samarbetsorganisationen STRING som har gett OECD uppdraget.

I augusti ska World Pride och Eurogames arrangeras i Köpenhamn och Malmö. Arrangörerna Malmö Pride och Happy Copenhagen hoppas att coronarestriktionerna möjliggör att de förväntade 750 000 deltagarna kan besöka arrangemanget i de båda städerna.

Den 16 november hålls val till kommuner och regioner i Danmark. Vid valet kommer bland annat en ny överborgmästare att utses i Köpenhamn och en ny regionrådsordförande i Region Hovedstaden.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.