Hållbarhet
Nytt dansk-svenskt program vill forma hållbara företag
Tre frågor till Elin Dagerbo, projektledare för Orexund, ett dansk-svenskt affärsutvecklingsprogram med fokus på hållbarhet och kooperativt ledarskap. Det interregfinansierade programmet som startar i höst vänder sig till små eller nystartade företag i både Danmark och Sverige. Bakom programmet står den kooperativa företagsutvecklaren Coompanion Skåne; Kooperationen, en intresse- och arbetsgivarorganisation för kooperativen i Danmark; samt tankesmedjan Tænketanken Demokratisk Erhverv.
Vad vill ni hjälpa företagen med?
– Vi vill hjälpa företagen att göra mer hållbara affärer som tar hänsyn till både människa och miljö, samtidigt som det ekonomiska ska gå ihop. Det kan handla om att gå ihop och dela resurser och därmed också risker, eller titta på hur man kan äga och driva företag tillsammans på ett demokratiskt sätt.
– Rent konkret kommer vi att köra ett entreprenörskapsprogram med sex digitala träffar och tre fysiska i både Malmö och Köpenhamn. Det kommer bli en riktig kickstart när det gäller företagande, från a till ö, där vi utgår från bolagens drivkrafter och värderingar. Vi går igenom deras resurser ur ett helhetsperspektiv – och inkluderar inte bara kapital utan även till exempel nätverk och kompetenser i teamet. Dessutom tittar vi på affärsidén och affärsmodellen och hur man kan skruva den så att den blir mer hållbar.
Varför gör ni detta som ett dansk-svenskt samarbete, med fokus på Öresund?
– Varje företag får en svensk och en dansk företagsrådgivare, så tanken också att vi ska öppna upp marknaden på andra sidan sundet. Vi bjuder på våra nätverk, men hoppas också att deltagarna öppnar dörren för varandra.
– Vi tror att det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, men också ett demokratiskt perspektiv, att stärka kooperativen i hela regionen. Genom att etablera ett starkare samarbete över sundet vill vi att det kooperativa företagandet ska få starkare ställning i samhället och därmed gynna mer hållbart och demokratiskt företagande i Öresund. Vi knyter oss närmare samman och delar kunskap.
Vilka kan gå programmet?
– Vi vänder oss till nystartade företag, soloentreprenörer eller mindre företag med max tio anställda. Det funkar för start-ups, men också om man vill utveckla en hållbar affärsgren i ett befintligt företag, eller skruva på sin affärsmodell så att den blir mer hållbar eller kooperativ. Man måste inte vara ett kooperativt företag för att delta, men man måste ha en tanke på att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Orexund
Under hösten 2021 och våren 2022 kommer totalt fyra kursomgångar att hållas, med plats för tolv danska och tolv svenska företag i varje omgång. Den första kursen börjar i september. Eftersom programmet är finansierat av EU genom Interreg är det gratis för deltagarna. Kursen kommer att ges på danska, svenska och engelska. Läs mer på orexund.coop.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen