Samhälle
Danmark inför nya krisregler – skärper församlingsförbudet till tio personer och ökar gränskontrollerna

Gränsen för församlingsförbudet i Danmark sänks från 50 till 10 personer, kravet på munskydd utökas till att gälla i alla offentligt tillgängliga lokaler som butiker, kultur- och idrottslokaler. Den sociala umgängeskretsen begränsas under de kommande fyra veckorna till tio olika personer utöver familjen och de man möter på arbetsplatser och i skola. Uppmaningen till hemarbete förlängs året ut. Gränskontrollerna intensifieras. Reglerna för utländsk arbetskraft i Danmark skärps men gränspendlare omfattas inte. Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens på fredagskvällen med anledning av den kraftiga ökningen av antalet nya smittade av covid-19. På lördagen informerade näringsminister Simon Kollerup (S) att förhandlingar inleds om att utvidga stödet till företag som drabbas av smittskyddsreglerna.
– Coronapandemin är inte över. Tvärtemot är den tillbaka med full styrka, sade Mette Frederiksen när hon talade om de nya åtgärder som kommer att införas för att begränsa smittspridningen.
– Jag vill slå fast att situationen är bekymrande och allvarlig. Men vi är inte på samma ställe som i våras. Vi har använt tiden till att bygga upp en helt annan kapacitet när det gäller skyddsmedel, vård och smittester, inledde Mette Frederiksen sitt tal.
Hon betonade att regeringen nu prioriterar att hålla igång bland annat arbetsplatser, skolor och kultur och att man därför vill skruva ner på det sociala umgänget i landet för att dämpa smittpridningen.
Vid presskonferensen noterades att kontakttalet har stigit till 1,2, det innebär att tio smittade i genomsnitt smittar tolv andra personer. Smittspridningen accelererar nu varför sjukvården förbereder sig för att kunna skapa fler vårdplatser.
En rad nya åtgärder införs nu samtidigt som de nuvarande skyddsreglerna förlängs till att gälla fram till den 2 januari. News Øresund listar de viktigaste reglerna.
Nya regler som gäller från måndag 26 oktober till och med den 22 november 2020
- Gränsen för församlingsförbudet sänks från 50 till 10 personer från och med måndag och fyra veckor framåt. Precis som tidigare finns det undantag där fler kan samlas på t.ex. skolor och arbetsplatser. För utomhus begravningar sänks gränsen från 200 till 50 personer. Under söndagen meddelade social- och inrikesminister Astrid Krag (S) att det skärpta församlingsförbudet inte gäller för aktiviteter för socialt utsatta, t.ex. för härbärgen för hemlösa, kriscentra och liknande. För vissa aktiviteter krävs dock munskydd för bl.a. personalen. Andra undantag nämns nedan.
- Under samma tid uppmanas medborgarna att vara högst tio personer samtidigt i hemmet och att begränsa det sociala umgänget till högst tio olika personer utöver familj och de man möter i arbete, på skolan eller vid fritidsaktiviteterna.
Nya och förlängda regler som gäller från den 29 oktober till den 2 januari 2021
- Kravet på att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i barer och restauranger (dock ej när man sitter ner och ska äta) utökas till att gälla inomhus i alla offentligt tillgängliga lokaler som butiker, kultur, sport- och fritidslokaler. Under lördagen kom vissa preciseringar från Kulturministeriet att t.ex. besökare på gym inte behöver använda munskydd under träning eller i omklädningsrum. Munskydd ska användas på vägen in och fram till omklädningsrummet.
Regler som gäller från och med måndag 26 oktober och fram till den 2 januari 2021
- Restauranger, barer och caféer ska stänga kl 22 och all försäljning av alkohol i butiker och kiosker förbjuds efter kl 22. Intag av alkohol i bussar förbjuds, även i så kallade partybussar. Serveringsställen ska ha skyltar uppsatta om hur många människor som får uppehållas sig där enligt covid-19 reglerna och ska ha skärpt fokus på att gästerna håller minst en meters avstånd. De uppmanas till att frivilligt registrera gäster för att underlätta framtida smittspårning.
- Nattklubbar, diskotek och liknande måste fortsatt hålla stängt.
- Butiker på över 2 000 kvadratmeter ska ha synlig tillsynspersonal som ansvarar för att det inte uppstår trängsel och mindre butiker uppmanas till att ha synlig tillsynspersonal.
- Endast en familjemedlem bör handla åt gången lyder en ny uppmaning.
- Arbetsgivare, både privata och offentliga, uppmanas att säkra så att alla anställda som har möjlighet arbetar hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.
- Arbetsgivare uppmanas att försäkra sig om att sociala arrangemang på eller i anknytning till arbetsplatsen ställs in.
- Den stickprovsvisa gränskontrollerna ska intensifieras.
- Reglerna för arbetstagare från utlandet skärps. Personer från högriskländer ska kunna visa upp en negativ coronatest som är högst 72 timmar gammal när de passerar gränsen. Så kallade “vandrande arbetstagare” ska testas oftare och det handlar då vanligen om en ökad tillsyn av företag med många utländska medarbetare som vistas tillfälligt i Danmark. Detta gäller ej gränspendlare eller godstransporter.
- Resenärer uppmanas att undvika kollektivtrafiken i rusningstid och kravet på platsbiljett på fjärrtåg förlängs.
- Medborgarna uppmanas att ladda ner smittspårningsappen Smittestop.
- Besöksrestriktioner på sjukhus och äldreboenden skärps. Sju kommuner på Nord- och Vestjylland har infört besöksförbud på vårdhem.
- Det nuvarande “stora” församlingsförbudet förlängs och det innebär att det maximalt får vara 500 sittande personer på plats om publiken sitter ned på fasta platser i riktning mot en scen, en fotbollsplan eller en bana. Det gör det möjligt att arrangera fotbollsmatcher, konserter och konferenser med upp till 500 deltagare.
- Högst 50 personer får samlas för aktiviteter på socialområdet för socialt utsatta barn och unga upp till 18 år som arrangeras av myndigheter, organisationer, föreningar, företag eller kulturinstitutioner.
- Högst 50 personer får samlas för idrotts- och föreningsaktiviteter utan övernattning för barn och unga upp till 21 år.
Bakgrunden till de nya krisreglerna är att antalet nya smittade med covid-19 ökat kraftigt i Danmark under de senaste dagarna. Smittläget i 84 av 98 kommuner bedöms som bekymmersamt. Antalet smittade per dygn har ökat i en stigande skala från 452 till 529, 630, 760 och nu 859 under de senaste 24 timmarna. På fredagen vårdades 125 covid-19 patienter på sjukhus i Danmark, varav 18 i respirator. (News Øresund)
Klicka här för att läsa mer om covid-19 reglerna i Danmark

Danska myndigheter har nu tagit fram en ny informationssida med de gamla och nya regler som gäller från och med måndag och i de flesta fall fram till den 2 januari.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen