Connect with us

Samhälle

Danmark inför nya krisregler – skärper församlingsförbudet till tio personer och ökar gränskontrollerna

Publicerad

den

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade på fredagskvällen att Danmark inför en rad krisåtgärder i ett försök att hejda den kraftiga ökningen av nya smittade med covid-19. Bara några dagar efter att Sverige meddelat undantag för publik på upp till 300 personer skärper Danmark gränsen för församlingsförbudet från 50 till 10 personer. Foto: News Øresund

Gränsen för församlingsförbudet i Danmark sänks från 50 till 10 personer, kravet på munskydd utökas till att gälla i alla offentligt tillgängliga lokaler som butiker, kultur- och idrottslokaler. Den sociala umgängeskretsen begränsas under de kommande fyra veckorna till tio olika personer utöver familjen och de man möter på arbetsplatser och i skola. Uppmaningen till hemarbete förlängs året ut. Gränskontrollerna intensifieras. Reglerna för utländsk arbetskraft i Danmark skärps men gränspendlare omfattas inte.  Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens på fredagskvällen med anledning av den kraftiga ökningen av antalet nya smittade av covid-19. På lördagen informerade näringsminister Simon Kollerup (S) att förhandlingar inleds om att utvidga stödet till företag som drabbas av smittskyddsreglerna.

– Coronapandemin är inte över. Tvärtemot är den tillbaka med full styrka, sade Mette Frederiksen när hon talade om de nya åtgärder som kommer att införas för att begränsa smittspridningen.
– Jag vill slå fast att situationen är bekymrande och allvarlig. Men vi är inte på samma ställe som i våras. Vi har använt tiden till att bygga upp en helt annan kapacitet när det gäller skyddsmedel, vård och smittester, inledde Mette Frederiksen sitt tal.

Hon betonade att regeringen nu prioriterar att hålla igång bland annat arbetsplatser, skolor och kultur och att man därför vill skruva ner på det sociala umgänget i landet för att dämpa smittpridningen.

Vid presskonferensen noterades att kontakttalet har stigit till 1,2, det innebär att tio smittade i genomsnitt smittar tolv andra personer. Smittspridningen accelererar nu varför sjukvården förbereder sig för att kunna skapa fler vårdplatser.

En rad nya åtgärder införs nu samtidigt som de nuvarande skyddsreglerna förlängs till att gälla fram till den 2 januari. News Øresund listar de viktigaste reglerna.

Nya regler som gäller från måndag 26 oktober till och med den 22 november 2020

 • Gränsen för församlingsförbudet sänks från 50 till 10 personer från och med måndag och fyra veckor framåt. Precis som tidigare finns det undantag där fler kan samlas på t.ex. skolor och arbetsplatser. För utomhus begravningar sänks gränsen från 200 till 50 personer. Under söndagen meddelade social- och inrikesminister Astrid Krag (S) att det skärpta församlingsförbudet inte gäller för aktiviteter för socialt utsatta, t.ex. för härbärgen för hemlösa, kriscentra och liknande. För vissa aktiviteter krävs dock munskydd för bl.a. personalen. Andra undantag nämns nedan.
 • Under samma tid uppmanas medborgarna att vara högst tio personer samtidigt i hemmet och att begränsa det sociala umgänget till högst tio olika personer utöver familj och de man möter i arbete, på skolan eller vid fritidsaktiviteterna.

Nya och förlängda regler som gäller från den 29 oktober till den 2 januari 2021

 • Kravet på att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i barer och restauranger (dock ej när man sitter ner och ska äta) utökas till att gälla inomhus i alla offentligt tillgängliga lokaler som butiker, kultur, sport- och fritidslokaler. Under lördagen kom vissa preciseringar från Kulturministeriet att t.ex. besökare på gym inte behöver använda munskydd under träning eller i omklädningsrum. Munskydd ska användas på vägen in och fram till omklädningsrummet.

Regler som gäller från och med måndag 26 oktober och fram till den 2 januari 2021

 • Restauranger, barer och caféer ska stänga kl 22 och all försäljning av alkohol i butiker och kiosker förbjuds efter kl 22. Intag av alkohol i bussar förbjuds, även i så kallade partybussar. Serveringsställen ska ha skyltar uppsatta om hur många människor som får uppehållas sig där enligt covid-19 reglerna och ska ha skärpt fokus på att gästerna håller minst en meters avstånd. De uppmanas till att frivilligt registrera gäster för att underlätta framtida smittspårning.
 • Nattklubbar, diskotek och liknande måste fortsatt hålla stängt.
 • Butiker på över 2 000 kvadratmeter ska ha synlig tillsynspersonal som ansvarar för att det inte uppstår trängsel och mindre butiker uppmanas till att ha synlig tillsynspersonal.
 • Endast en familjemedlem bör handla åt gången lyder en ny uppmaning.
 • Arbetsgivare, både privata och offentliga, uppmanas att säkra så att alla anställda som har möjlighet arbetar hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.
 • Arbetsgivare uppmanas att försäkra sig om att sociala arrangemang på eller i anknytning till arbetsplatsen ställs in.
 • Den stickprovsvisa gränskontrollerna ska intensifieras.
 • Reglerna för arbetstagare från utlandet skärps. Personer från högriskländer ska kunna visa upp en negativ coronatest som är högst 72 timmar gammal när de passerar gränsen. Så kallade “vandrande arbetstagare” ska testas oftare och det handlar då vanligen om en ökad tillsyn av företag med många utländska medarbetare som vistas tillfälligt i Danmark. Detta gäller ej gränspendlare eller godstransporter.
 • Resenärer uppmanas att undvika kollektivtrafiken i rusningstid och kravet på platsbiljett på fjärrtåg förlängs.
 • Medborgarna uppmanas att ladda ner smittspårningsappen Smittestop.
 • Besöksrestriktioner på sjukhus och äldreboenden skärps. Sju kommuner på Nord- och Vestjylland har infört besöksförbud på vårdhem.
 • Det nuvarande “stora” församlingsförbudet förlängs och det innebär att det maximalt får vara 500 sittande personer på plats om publiken sitter ned på fasta platser i riktning mot en scen, en fotbollsplan eller en bana. Det gör det  möjligt att arrangera fotbollsmatcher, konserter och konferenser med upp till 500 deltagare.
 • Högst 50 personer får samlas för aktiviteter på socialområdet för socialt utsatta barn och unga upp till 18 år som arrangeras av myndigheter, organisationer, föreningar, företag eller kulturinstitutioner.
 • Högst 50 personer får samlas för idrotts- och föreningsaktiviteter utan övernattning för barn och unga upp till 21 år.

Bakgrunden till de nya krisreglerna är att antalet nya smittade med covid-19 ökat kraftigt i Danmark under de senaste dagarna. Smittläget i 84 av 98 kommuner bedöms som bekymmersamt. Antalet smittade per dygn har ökat i en stigande skala från 452 till 529, 630, 760 och nu 859 under de senaste 24 timmarna. På fredagen vårdades 125 covid-19 patienter på sjukhus i Danmark, varav 18 i respirator. (News Øresund)

Klicka här för att läsa mer om covid-19 reglerna i Danmark

Danska myndigheter har nu tagit fram en ny informationssida med de gamla och nya regler som gäller från och med måndag och i de flesta fall fram till den 2 januari.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Fastighet24 november, 2020

Hyllieprojektet Embassy of Sharing utmanar Midroc som fastighetsutvecklare

Tre frågor till Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef för fastighetsutveckling på Midroc Property Development, som utvecklar Embassy of Sharing i Hyllie...

Danmark23 november, 2020

Hundratals personer står utan jobb i kommuner med många minkfarmar

I Danmark har massavlivningen av landets minkar inneburit att hundratals personer i flera danska kommuner på Västjylland nu står utan...

Politik23 november, 2020

Grön skattereform presenteras i Danmark med mer pengar till investeringar i näringslivet

Den danska skatteminister Morten Bødskov (S) och klimatminister Dan Jørgensen (S) presenterade regeringens förslag till grön skattereform under måndagen. Enligt...

Samhälle23 november, 2020

Publiktak på åtta personer för evenemang i Skåne med sittande publik

Under måndagen presenterade Länsstyrelsen i Skåne nya riktlinjer, som innebär att även evenemang med sittande publik omfattas av publiktaket på...

Näringsliv23 november, 2020

Försäkringsbolaget Codan permanentar hemarbete och lämnar sitt ikoniska höghus i Köpenhamn

Hemarbetsplatser blir en integrerad del av det framtida kontoret hos försäkringsbolaget Codan som vid årsskiftet lämnar sitt ikoniska höghus i...

Näringsliv23 november, 2020

James Bond-dataspel utvecklas av IO Interactive i Köpenhamn och Malmö

När danska dataspelsföretaget IO Interactive i samarbete med MGM, EON Productions och Delphi ska utveckla ett nytt videospel under namnet...

Samhälle23 november, 2020

Arkeologiskt fynd i Lund – lämningar från danska ärkebiskopens residens från 1100-talet

När en hiss och handikapptoalett skulle installeras i ett hus från 1580-talet i Lund upptäckte arkeologerna lämningarna av en ännu...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.