Infrastruktur
Ny skånsk tågstrategi innehåller fler direkta tågförbindelser över sundet

Direkttåg mellan Ystad och Köpenhamn 2030 efter utbyggnad av Ystadbanan. Tio år senare direkttåg Trelleborg-Köpenhamn och även en direktkoppling mellan nordöstra Skåne och norra Själland genom dubbelspår på Skånebanan och en fast HH-förbindelse. Det är delar av den nya Tågstrategi som Region Skåne och Skånetrafiken presenterade under torsdagen.
Under torsdagen presenterade Region Skåne och Skånetrafiken sin Tågstrategi fram till år 2040. Strategin visar hur tågtrafiken behöver utvecklas för at nå Region Skånes mål om kollektivtrafikresandet.
– Vi kan bygga ut trafiken, men det kräver att vi har infrastruktur också. Tågstrategin är inte ett löfte om garanterad trafik, det är vår ambition och vad vi vill, sa Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, på torsdagens pressmöte.
Ett av Skånes största problem är att det finns för många enkelspår, enligt Linus Eriksson. Investeringar som i den nya tågstrategin identifieras som nödvändiga är bland annat dubbelspår på Skånebanan, som går på sträckan Kristianstad-Hässleholm-Helsingborg, utbyggnad till dubbelspår på delar av Ystadbanan, fyra spår på Västkustbanan mellan Landskrona och Kävlinge och mer kapacitet genom Helsingborg och Lund. Tågstrategin ska användas som underlag i dialogen med regeringen och Trafikverket om vilka infrastruktursatsningar som ska prioriteras framöver.
Det regionala tågresandet i Skåne ökar. Sett till antalet resor har Skåne Sveriges näst största tågsystem med Öresundståg och Pågatåg, berättade Linus Eriksson. I december 2022 ska den skånska trafiken kompletteras med ett nytt tågsystem, kallat System 3. Det innefattar nya kapacitetsstarka tåg som just nu upphandlas och som till en början ska trafikera sträckan Helsingborg-Malmö-Köpenhamn. Det nya tågsystemet väntas sedan användas även för att köra direkttåg Ystad-Köpenhamn 2030, vilket skulle innebära att det återigen införs direkttrafik från Köpenhamn för Bornholmsbor som tar färjan till Ystad. Tio år senare, 2040, innefattar strategin direkttåg Trelleborg-Köpenhamn och även Kristianstad-Hässleholm-Helsingborg vidare över norra Öresund, med en fast förbindelse Helsingborg-Helsingør som Region Skåne arbetar för att få till stånd.
Den utökade trafiken kräver att fler investeringar görs även i infrastrukturen, menar Linus Eriksson. De 13,7 miljarder kronor som tillfaller Skåne i den nationella infrastrukturplanen för 2018–2029, av totalt 622,5 miljarder kronor, anser han är för lite.
– Det är knappt sju procent av investeringarna som hamnar i Skåne. Vi har 13 procent av befolkningen och är en tågberoende region, sade han vid pressmötet.
Region Skånes mål är att antalet tågresor ska öka med 100 procent från 2019 till 2030 och därefter med ytterligare 60 procent mellan 2030 och 2040. Det beräknas kräva cirka 50 nya fordon, främst inom System 3.
Tågstrategin sänds nu ut på remiss och väntas tas upp i regionens kollektivtrafiknämnd i oktober och sedan för beslut i regionfullmäktige den 1 december i år.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen