Connect with us

Näringsliv

Ny rapport: Skånes näringsliv har klarat pandemin bättre än Stockholm och Västra Götaland

Publicerad

den

Foto: News Øresund Sammanställning fakta: Øresundsinstituttet

Vissa delar av näringslivet i Skåne har drabbats hårt under coronapandemin, men vissa branscher har dragit nytta av den nya situationen, och det diversifierade näringslivet i Skåne har varit en styrka. Det visar en analys av omsättningsutvecklingen i skånska företag som presenteras i rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne, som är framtagen i samarbete med Øresundsinstituttet. Rapporten släpps i sin helhet den 25 maj.

Utvecklingen i näringslivet var inte bara negativ under förra året. I fem av elva branscher, som ingår i SCB:s regionala omsättningsstatistik, ökade omsättningen förra året i Skåne.
• Fastighet
• Information och kommunikation
• Jordbruk, skogsbruk och fiske
• Handel
• Byggverksamhet

Det visar den årliga rapport om skånsk konjunktur som är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Skåne klarade sig lindrigast av storstadsregionerna
När alla branscher sammanräknas minskade dock omsättningen i Skåne med 0,5 procent, att jämföra med minus 3 procent i Stockholm och minus 4,7 procent i Västra Götaland. I riket som helhet minskade omsättningen med 3,2 procent. Siffrorna som har tagits fram i rapporten visar att Skåne har klarat sig relativt lindrigt undan krisen.

– Det har funnits indikationer på vilken typ av företag som drabbats hårt under pandemin och vilka som klarat sig bättre. När vi nu summerar första året med covid-19 i samhället kan vi se svart på vitt också i vilken omfattning branscherna påverkats, säger Rasmus Roos, VD på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.

Allra värst gick det för hotell- och restaurangbranschen i Skåne som under 2020 tappade drygt 20 procent av omsättningen jämfört med 2019. I Stockholm minskade intäkterna med knappt 34 procent och i Västra Götaland med knappt 28 procent. Branschen kulturella och personliga tjänster minskade näst mest, procentuellt sett. I Skåne med minus 10,7 procent.

– Coronakrisen har inte slagit jämnt över näringslivet. Många har tvingats till både permitteringar och uppsägningar, medan andra kunnat dra fördel av omställningen. Totalt sett har det skånska näringslivet ändå visat motståndskraft. Under pandemin har det varit en tillgång för Skåne att vara en flerkärnig region med ett diversifierat näringsliv och relativt spridda risker, säger Rasmus Roos.

Stor skillnad mellan vinnande och förlorande butiker i handeln
Sett till branschernas omsättningsstorlek, så ökade handeln – som är största branschen i Skåne – med 1,6 procent i Skåne, medan i Västra Götaland ökade den med 0,1 procent och i Stockholm minskade den med 0,5 procent. Inom handeln i Skåne skiljer det sig stort mellan vinnande och förlorande företag där exempelvis kläd- och skobutiker haft tvåsiffriga procentuella omsättningstapp medan butiker som säljer fritidsutrustning, möbler, data- och teleprodukter, samt inte minst näthandeln, upplevt tvåsiffriga försäljningsökningar istället.

Företagstjänster, den näst största privata branschen i Skåne sett till antal sysselsatta i näringslivet, minskade med knappt 6 procent i Skåne, i Stockholm föll omsättningen med 9,7 procent och i Västra Götaland ökade den med knappt 4 procent.

Den tredje största skånska branschen är tillverkning och utvinningsindustrin. Där minskade omsättningen i Skåne med 2,1 procent, medan den i Stockholm och Västra Götaland minskade med 2,9 respektive 11,9 procent.

I rapporten ”Skånsk konjunktur” som utkommer den 25 maj inkluderas en fördjupning i omsättningsutvecklingen, liksom en analys av konjunkturläget i skånska kommuner.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Infrastruktur22 oktober, 2021

Ny utredning visar möjliga stationslägen i Malmö för en Öresundsmetro

En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn kan även resultera i ett tunnelbanesystem inne i Malmö. Tre möjliga lägen för de...

Politik22 oktober, 2021

Liberala Venstre och Nye Borgerlige valsamarbetar i 40 danska kommuner

I 40 av Danmarks kommuner har det liberala partiet Venstre ingått i ett så kallad valförbund med nationalkonservativa partiet Nye...

Arbetsmarknad22 oktober, 2021

600 svenska arbetssökande och 15 danska företag väntas till jobbmässa den 27 oktober

På onsdagen den 27 oktober arrangeras en dansk-svensk jobbmässa i Hyllie i Malmö och cirka 600 svenska arbetssökande väntas dit....

Politik22 oktober, 2021

Regeringen presenterar ny strategi som ska stärka Sveriges besöksnäring

Regeringen presenterade under måndagen en ny besöksnäringsstrategi som ska stärka samarbetet bland besöksnäringens aktörer. Sverige ska återigen bli ett attraktivt...

Infrastruktur22 oktober, 2021

Fritidstrafiken över Öresundsbron fortsätter återhämta sig

Fritidstrafiken över Öresundsbron fortsätter att återhämta sig och närma sig nivåerna från före coronapandemin. I vecka 41 var fritidstrafiken över...

Samhälle21 oktober, 2021

Förbudet mot elsparkcyklar tas bort i Köpenhamn – inför parkeringsfri zon

För ett år sedan förbjöds elsparkcyklar i Köpenhamn. Nu är de tillbaka men får inte parkeras i innerstadsområdet utan att...

Hållbarhet21 oktober, 2021

Vestas förväntas bygga världens mest kraftfulla vindkraftverk utanför New York

Via ett pressmeddelande har danska vindkraftstillverkaren Vestas meddelat att oljebolagen Equinor och BP gjort en föredragen leverans på 138 vindkraftverk...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.