Samhälle
Ny kartläggning av gränspendling i Norden klar – senaste uppgifterna är från 2017 på grund av stopp i statistikutbyte mellan länder
Sverige är det land i Norden som har flest invånare som gränspendlar till ett annat nordiskt land och vanligast är det i Västsverige där 13,2 procent av de förvärvsarbetande har anställning på andra sidan gränsen. Samma siffra för Sydsverige är runt 3 procent. Det visar en ny kartläggning genomförd av statistikbyråerna i de fem nordiska länderna och Nordiska ministerrådet. Statistiken sträcker sig dock som längst till 2017 eftersom regler om informationsutbyte mellan länder hindrar utbytet.
Mindre än en procent av den arbetsföra befolkningen i de nordiska länderna är gränspendlare. Samtidigt kan gränspendlingens andel av de förvärvsarbetande vara över 10 procent i vissa gränsregioner. Västsverige har till exempel 13,2 procent anställda på den andra sidan gränsen, Sydsverige och norra Finland har runt tre procent. Det visar sammanställningen Nordic cross-border statistics som kommer att presenteras på ett seminarium under torsdagen.
Rapporten är framtagen av statistikbyråerna i de fem nordiska länderna och Nordiska ministerrådet och mäter rörligheten över gränserna fram till 2017, som är den senast tillgängliga statistiken. Anledningen är att utbyte av uppgifter mellan länderna inte ingår i den löpande produktionen av nationell statistik och att det inte är fritt för alla länder att utväxla personlig information om medborgarna, enligt rapporten. Sådant informationsutbyte är för närvarande inte möjligt mellan Danmark och Sverige och Sverige och Norge.
Att gränspendlingens omfattning inte är helt klar skapar osäkerhet och påverkar planeringen, enligt rapporten.
– Effekten av denna osäkerhet kan vara att man kraftigt underskattar sysselsättningsgraden i vissa områden. Eftersom en del av de sysselsatta står utanför statistiken, kan det också ske en överskattning av arbetslösheten, säger Kaija Ruotsalaine, från Statistics Finland, som har lett arbetet med det nordiska statistikprojektet.
– Bristen på statistiskt underbyggda underlag påverkar attraktionskraften för vår gränsregion, Greater Copenhagen, eftersom vi inte kan visa arbetsmarknadsregionens styrkor. Det skapar också stora osäkerheter när vi dimensionerar såväl infrastruktur som utbildning. För våra skånska kommuner ger det en felaktig bild av sysselsättning och barnfattigdom, vilket bland annat kan leda till felriktade insatser, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne, i en kommentar.
Ett fynd som beskrivs som oväntat i rapporten är att 63 procent av de danskar som arbetspendlar till ett annat nordiskt land, pendlar till Norge. I slutet av 2015 arbetade omkring 51 000 personer i ett annat nordiskt land än det de var bosatta i, varav tre fjärdedelar är svenskar som pendlar till Danmark och Norge. Mellan 2015 och 2017 har gränspendlingen minskat, framför allt har unga svenskars arbetspendling till Norge stått för nedgången. I samarbetet har även uppgifter om antal invånare som utbildat sig i grannländerna uppdaterats och nu inkluderats i statistiken om utbildningsnivå.
Nordiska ministerrådet och de nordiska statsministrarna antog 2019 målet att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen