Connect with us

Danmark

Mette Frederiksen vill se delvisa gränsstängningar som en rent praktisk åtgärd

Publicerad

den

Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Sveriges statsminister Stefan Löfven svarade båda på frågor från parlamentarikerna i Nordiska rådet om relationer och tillit över de nordiska gränserna, under Nordiska rådets session i förra veckan. Foto: News Øresund (montage).

Vikten av tillit, samhörighet och respekt över gränserna var ett återkommande tema när de nordiska statsministrarna i förra veckan svarade på frågor från nordiska parlamentariker i samband med Nordiska rådets session. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) talade om vikten av att inte försämra relationerna mellan de nordiska länderna, medan Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) uppmanade till att se reserestriktioner som rent praktiska åtgärder och inte en fråga om tillit.

En frågeställare från Nordiska rådet uttryckte oro för växande misstro mellan människor i de nordiska länderna, som en följd av att gränserna delvis stängts mellan exempelvis Danmark och Sverige. Men den danska statsministern menade att de delvisa gränsstängningarna med danska ögon sett inte är en fråga om tillit.

–Vi har ett mycket nära och tillitsfullt samarbete mellan Danmark och Sverige och ska fortsätta så. Grundorsakerna till att gränsen delvis stängs kan vara gränsöverskridande kriminalitet eller en situation som nu där vi behöver begränsa resandet på grund av global pandemi. Vi måste se restriktioner för resande mellan de nordiska länderna som en praktisk åtgärd för att hantera ett problem och inte något som handlar om tillit eller ska få underminera vårt starka samarbete i Norden, sade Mette Frederiksen.

Även Stefan Löfven kom in på ett liknande tema när han kommenterade en fråga om att svenskar som arbetar i Norge skulle ha bemötts illa under coronakrisen.

– Vi har haft uppe diskussionen mellan statsministrarna att vi i historien har sett alldeles för många situationer där grannar och grannländer helt plötsligt har fått en försämrad relation. Det är något vi i Norden måste göra allt för att se till att det inte blir av, sade han. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Turism/kultur22 juni, 2021

Malmö Opera-chef får ny topptjänst på Det Kongeliga Teater i Köpenhamn

Från augusti 2022 får Det Kongelige Teaters Opera en ny operachef. Det är den svenska instruktören Elisabeth Linton. Hon är...

Danmark22 juni, 2021

Danmark firar Sankt Hans på onsdag – Sverige firar midsommar på fredag

Onsdagen den 23 juni firas Sankt Hans aften i Danmark då bål tänds runt om i Danmark och häxorna ska...

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.