Fastighet
Martin Spangdahl-Fafara leder rådgivaren Croisettes danska satsning
Den svenska fastighetsrådgivaren Croisette Real Estate Partner meddelade tidigare i år att bolaget vill starta upp verksamhet i Danmark. Martin Spangdahl-Fafara har rekryterats för att leda satsningen och arbetar just nu med att etablera ett kontor, anställa personal och ro i land de första affärerna. Fokus den första tiden är på uthyrning och transaktioner, nästa steg blir att addera värdering och analys.
– Jag är i full gång med att bygga upp den danska avdelningen och kan snart presentera de första slutförda projekten inom uthyrning och transaktion. Det är en god kombination av alltihop på en gång, att etablera kontor, anställa personal och goda projekt i pipeline, säger Martin Spangdahl-Fafara, som förra veckan presenterades som landschef för Croisette Real Estate Partners danska bolag, till News Øresund.
Croisette Real Estate Partner startade i Malmö 2015 och har därefter växt inom landet med kontor även i Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Stockholm och Uppsala. I november förra året startade bolaget verksamhet på Island och under våren i Danmark.
– Målet är helt klart att bli landstäckande i Danmark, liksom i Sverige. Inom några få år förväntar vi att öppna fler avdelningar i resten av Danmark. Vi kommer att ha fysiskt kontor i Köpenhamn de första kanske två åren, men är inte geografiskt begränsade som mäklare. Så har jag jobbat tidigare också, säger han.
Martin Spangdahl-Fafara kommer närmast från en tjänst som head of transaction på STAD Erhverv i Köpenhamn, men har tidigare även jobbat som mäklare på privatmarknaden. Croisette jobbar brett inom fastighetsrådgivning i Sverige och kommer att göra det på sikt i Danmark också.
– I första omgången blir det fokus mot transaktion och uthyrning. Därnäst värdering och analys. Det beror lite på vilka profiler vi anställer hur snabbt vi får lagt till värdering och analys, säger han och fortsätter:
– Croisette gillar unga talanger som tänker nytt, men det behöver inte vara beroende av ålder. Men lusten att lära, bidra till att skapa något nytt och vara innovativ är rätt inställning och profil för att jobba hos oss.
Med kontor i flera länder förväntar Croisette att skapa mervärde för både köpare och säljare.
– Tanken är att bygga en bro mellan marknaderna. Det är en styrka att det finns en lokal transaktionsmäklare i Stockholm som kan presentera för de svenska kunderna. Förhoppningsvis skapar det värde för både våra kunder som vi representerar genom att nå ut bredare, men även för köparna genom att de kan vidga horisonten. Vi upplever ett stort intresse för den danska marknaden, men det är inte så ofta svenska kunder når i mål. Många vill gärna köpa i Danmark, men det är främst de stora aktörerna som lyckas. Det vill vi ändra på, säger han.
Martin Spangdahl-Fafara menar att det finns många likheter mellan de svenska och danska fastighetsmarknaderna, men även några väsentliga skillnader. Bland annat har en lagändring gjort att det finns en karensperiod på fem år för köpare av äldre fastigheter innan de kan renovera och således höja hyrorna.
– Det har avskräckt en del investerare och snabba utvecklare, men för de som har ett längre tidsperspektiv så har det inte så stor effekt. Det har inte märkts på priserna. Jag tror egentligen det är sunt för marknaden, att det kan stabilisera lite, säger han.
Avkastningen har fallit i Danmark i takt med ett stort intresse.
– Den danska marknaden har fått stor internationell uppmärksamhet vilket satt press och gjort att avkastningen har fallit. Frågan är hur länge investerarna vill vara med, men så länge det är negativ ränta i banken så vill de nog det. Många ser den danska marknaden som oerhört stabil, inte minst politiskt. Det gör Danmark intressant, säger han.
– Vi kan märka att investerare de senaste par åren har ryckt utanför Köpenhamn. Helst inom en timme från Köpenhamn, så vågar de investera – det gjorde de inte för tre år sedan, säger han.
Kontorsmarknaden är het igen med i stort sett ingen vakans på mindre kontorsobjekt. Det andra området som går bra är lager och logistik, menar Martin Spangdahl-Fafara.
– Det är en generell trend i världen, men Fehmarn Bält-förbindelsen i sikte har det blivit än mer attraktivt och ser vi väsentligt högre aktivitet på Själland och det byggs logistikcenter runt Köpenhamn. Det finns även ett ökat intresse från utländska investerare, säger han.
Byggtakten har generellt varit hög i Köpenhamn, vilket också spridit sig till mindre städer runtomkring.
När det gäller efterfrågan på kontor tror Martin Spangdahl-Fafara att det kan komma effekter från företag som skalar ner, även om de dialoger han har främst är med företag som växer.
– Jag tror att vi kommer att få se fler intelligenta byggnader, med bättre klimatoptimering och efterfrågan på nya kontorshus. Vi har sett många kontor och kontorsbyggnader i den gamla massan i centrala lägen som delas upp i mindre delar och blir kontorshotell. Den tendensen har satt ännu mer fart, säger han.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen