Life Science
Riksdagsseminarium: Regionalt samarbete krävs om Sverige ska bli ledande inom life science

För att svensk life science ska blomstra krävs såväl ett regionalt som ett nordiskt samarbete. Den skånska life science-sektorn har en stark historik men de senaste tio åren har såväl produktiviteten som antalet anställda minskat. Det var några av budskapen från arrangörer och talare vid förra veckans riksdagsseminarium på temat ”så blir Sverige världsledande inom life science”.
– Det här seminariet hade verkligen bra tajming. För mitt huvudbudskap är att det blir ingen verkstad utan samarbete mellan stat och regioner, sade Jenni Nordborg som är den svenska regeringens samordnare för life science, enligt minnesanteckningarna från mötet som arrangerades av Medicon Valley Alliance och Region Skåne med de skånska riksdagsledamöterna Rikard Larsson (S) och Mats Persson (L) som värdar.
Men Skåne är även en gränsregion och samarbetet över Öresund är inte problemfritt konstaterade Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.
– Närheten till Danmark är jättebra, men vi är en gränsregion och vi behöver jobba med de gränshinder som finns, de är katastrofala. Vi måste förändra skattelagstiftningen, pensionslagstiftningen, föräldraförsäkringslagstiftningen med mera, förklarade hon och efterlyste även ett nationellt stöd.
– Skåne har två forskningsanläggningar i världsklass (red: ESS och Max IV). Vi har lagt ner miljarder av internationella, regionala, kommunala och nationella pengar i anläggningarna och det måste vi förvalta. Det kan inte bara vara Lunds eller Skånes uppdrag och därför behöver vi nationellt stöd. Vi vill även att nationell finansiering ska kunna användas till gränsöverskridande samarbeten, sade hon och fick stöd av Medicon Valleys vd Petter Hartman som noterade att samarbetet över Öresund inte handlar om att göra Skåne danskt igen utan om att göra kakan större. Men då måste nationella forskningsmedel kunna användas mera fritt i en gränsregion.
– Ett problem är att nationella forskningsmedel ofta inte tar hänsyn till de traditioner av gränsöverskridande samarbete som vi har i regionen, vilket hämmar innovationskraften. Vi behöver vara tydliga och visa hur svensk och dansk forskning stärks om vi samarbetar över gränserna
Helene Hellmark Nutsson, vice ordförande i näringsutskottet såg positivt på Skånes gränsregionala arbete.
– Det finns ingen annan region som staten investerat så mycket forskningspengar i och det är bra att regionen möter upp de investeringarna. Men det är viktigt för Sverige att regionerna kompletterar varandra och inte konkurrerar. Och Sverige ska utnyttja närheten till Danmark och inte bara tvärtom, för det är uppenbart att Köpenhamn ändå är större än Malmö och har många fördelar av att vara huvudstad. Så man ska inte vara naiv i samarbetet utan det ska stärka Malmö, Lund och Sverige.
Den skånska riksdagsledamoten Rikard Larsson (S), uttryckte sin oro för att det nationella perspektivet blivit för starkt.
– Ibland upplevs det som en belastning att det finns ett svensk-danskt samarbete, för det nationella perspektivet har tagit över och det har funnits en oro över vem som kommer att dra nytta av satsningarna. Vi skulle kunna utveckla området mycket mer om vi erkänt att det finns ett klart nordiskt perspektiv. Nyttjar vi det till max så kommer Sverige, Danmark och även Norge bli starkare internationellt. (News Øresund)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan