Connect with us

Arbetsmarknad

Gränshinder löst: svenskar som studerar utomlands får behålla rätten till högre ersättning vid föräldraledighet

Publicerad

den

Personer som bor i Sverige får nu behålla tidigare upparbetad sjukpenninggrundande inkomst även om de studerar i Danmark utan att ta studiemedel. Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Tidigare krävde Sverige att den som gått från att arbeta till att studera tog studiemedel för att behålla rätten till högre ersättning vid föräldraledighet. Sedan juli 2018 räcker det att studierna är eftergymnasiala och skulle ge rätt till studiemedel – och det gäller även studier i utlandet, som exempelvis Danmark. Det är ett av de gränshinder som räknas som löst under 2019 i Gränshinderrådets verksamhetsrapport för 2018/2019.

I rapporten listar Gränshinderrådet fem lösta gränshinder under första halvåret 2019 och 14 under hela 2018. Under samma period har tre gränshinder avskrivits som omöjliga att lösa för närvarande, men inget av dem gäller Öresundsregionen. Det gör däremot fem av lösningarna under de båda åren:

– Personer som bor i Sverige och studerar utomlands, exempelvis i Danmark, får behålla rätten till högre ersättning vid föräldraledighet.

– Den som byter från dansk till svensk a-kassa får betydligt längre tid på sig att göra bytet och riskerar inte lika enkelt att förlora sin insparade medlemstid, något som News Øresund tidigare rapporterat om.

– Den som byter från dansk till svensk a-kassa och först hamnar i fel a-kassa i Sverige förlorar inte sin insparade medlemstid.

– Åldersgränsen för att bli medlem i en svensk a-kassa höjs från 64 till 65 år, vilket har betydelse om en person byter från dansk till svensk a-kassa på grund av att hen slutar arbeta i Danmark.

– Danmark har sett till att personer som bor i Sverige men arbetar på ESS datacenter i Köpenhamn fortsätter att vara socialförsäkrade i Danmark även om de arbetar viss tid vid ESS anläggning i Lund.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta: Gränshinderrådet
Gränshinderrådet arbetar på de nordiska statsministrarnas uppdrag, för att lösa gränshinder mellan de nordiska länderna. Rådet består av tio medlemmar: en från varje land, inklusive Färöarna, Grönland och Åland, samt generalsekreteraren i Nordiska ministerrådet och en representant för Nordiska rådet. Varje medlem prioriterar ett antal hinder som de arbetar speciellt med och målet är att bidra till att 8-12 gränshinder löses varje år.

Läs mer: Gränspendlare slipper oroa sig för glapp i a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 augusti, 2020

Tivoli i Köpenhamn får ny VD

Susanne Mørch Koch kliver idag in i rollen som ny vd för Tivoli i Köpenhamn. Hon kommer från ett vd-uppdrag hos...

Danmark1 augusti, 2020

Dansk rekommendation att använda munskydd i kollektivtrafiken vid rusningstid

Ta med dig munskydd när du åker med kollektivtrafiken i Danmark och använd det när det uppstår trängsel, t.ex. i...

Samhälle30 juli, 2020

Danska gränsen öppnas för hela Sverige

På lördag den 1 augusti kommer invånare från hela Sverige att kunna resa in i Danmark. Detta då landet klassas...

Samhälle29 juli, 2020

Sverige ger grönt ljus för resor till Danmark och Norge

Från och med torsdagen den 30 juli häver svenska Utrikesdepartementet sin avrådan för icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz...

Samhälle23 juli, 2020

Danska gränsen på väg att öppnas för hela Sverige – på lördag öppnas den för ytterligare fem regioner

På lördag den 25 juli får invånarna i ytterligare fem svenska regioner möjlighet att passera den danska gränsen för en...

Danmark16 juli, 2020

Danska gränsen öppnas även för invånarna i Halland och Kalmar

När danska Statens Serum Institut under torsdagen publicerade sin senaste uppdatering av statistiken för antalet nya smittade per 100 000 invånare...

Samhälle14 juli, 2020

Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli

Sverige och Danmark väljer olika vägar när det gäller kontakten över Öresund. Medan Danmark de senaste veckorna öppnat gränsen mot...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.