Connect with us

Arbetsmarknad

Gränspendlare slipper oroa sig för glapp i a-kassan

Publicerad

den

Från och med den 2 juli i år kommer Öresundspendlare inte längre att förlora sina intjänade dagar i a-kassan om de missar att anmäla sig till rätt svensk a-kassa redan samma dag som de slutar jobba i Danmark. Såväl Gränshinderrådet som Greater Copenhagen har länge arbetat med gränshindret, som enligt de sistnämnda kan ha avskräckt uppemot 10 000 personer från att ta ett jobb på andra sidan sundet.

Den som bor i Sverige och jobbar i Danmark måste anmäla sig till en svensk a-kassa redan samma dag som personen i stället börjar arbeta i Sverige eller förlorar sitt jobb i Danmark. Dessutom måste hen anmäla sig till rätt a-kassa i Sverige. Om personen misslyckas på någon av de punkterna räknas det som ett avbrott i medlemsperioden. Då riskerar hen att förlora rätten till inkomstrelaterad ersättning, så att ersättningen bara blir på grundnivå.

Men i mitten av februari röstade riksdagen igenom nya regler som innebär att de svenska a-kassorna får rätt att bortse från vissa avbrott i medlemskapet, exempelvis när en gränspendlare börjar och slutar arbeta i ett annat medlemsland. Från och med den 2 juli, när beslutet träder i kraft, kommer personen att ha en månad på sig innan ansökan måste ha inkommit till rätt svensk a-kassa.

– Vi är väldigt glada för detta, för det är en fråga som vi prioriterat länge från Greater Copenhagens sida. Våra analyser har visat att det är ett stort problem och att det bidragit till att uppemot 10 000 personer avstått från att pendla, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och vice ordförande för Greater Copenhagen, till News Øresund.

Även det nordiska Gränshinderrådet har arbetat med frågan ända sedan starten 2014.

Enligt Eija Lojas, utredare på Sverige A-kassor, har regeländringen efterfrågats av a-kassorna i tio års tid och nu har alltså beslutet tagits.

– Bestämmelsen läker också flera korta glapp eller avbrott i arbetslöshetsförsäkringen. Ibland kan en person som till exempel börjar jobba i Danmark få ett glapp i början av perioden i Danmark, innan personen går med i en dansk a-kassa. Sedan kan man också få ett glapp när man slutar jobba i Danmark. Det kommer att läkas av bestämmelsen, om båda avbrotten vart och ett är kortare än en månad, och totalt inte mer än åtta veckor, säger hon till News Øresund.

Samtidigt förändras åldersreglerna, så att det blir tillåtet att gå med i en svensk a-kassa fram till det sista månadsskiftet innan man fyller 65 år. Tidigare fick en person som fyllt 64 år inte gå med i en svensk a-kassa, vilket bland annat drabbade gränspendlare som blev arbetslösa efter att ha jobbat i Danmark.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta: Nya regler
Huvudregeln för att man ska kunna få ersättning från a-kassan som baseras på ens tidigare lönenivå är att man har ett obrutet medlemskap i minst ett år. Hittills har det i Sverige bara räknats som att medlemskapet är obrutet om man omedelbart gått med i en svensk a-kassa efter att man lämnat den danska. Från och med den 2 juli kommer ett glapp eller avbrott som är kortare än en månad att accepteras.

Det gäller även personer som byter a-kassa inom Sverige. Däremot gäller det inte i uteslutningsärenden. Om någon har straffat ut sig ur en a-kassa kan personen inte använda sig av den nya regeln.

Läs mer: Sverige tar över ordförandskapet för Nordiska ministerrådet

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.