Connect with us

Intervjuer

Life science-bolag i Lund prioriterar interaktion och närvaro i Köpenhamn: ”Träffar vi inte varandra kan vi inte lära känna varandra”

Publicerad

den

Johan Evenäs grundade Red Glead Discovery 2011 tillsammans med kollegor från AstraZenecas anläggning i Lund. Foto: News Øresund

Det privatägda kontraktforskningsföretaget Red Glead Discovery AB i Lund har prioriterat att finnas på plats med kontor i Köpenhamn. Mobilitet, samarbete över sundet och närhet till danska och svenska kunder är avgörande för tillväxten, menar två av företagets grundare. En annan viktig aspekt är en större tillförsel av kapital till skånska bolag.

De senaste fem åren har Red Glead Discovery, som utvecklar läkemedel för externa kunder, fördubblat antalet heltidsanställda till 35 och tredubblat omsättningen till nära 34 miljoner svenska kronor under 2019.

Därmed är kontraktforskningsbolaget ett av flera snabbväxande life science-företag i Lund och Malmö.

Även om företaget håller till i forskningsparken Medicon Village har den danska marknaden stor betydelse för bolaget, med dess kapitalstarka biotech- och läkemedelsföretag.

– Danmark var under 2018 omsättningsmässigt den största marknaden för oss, säger Johan Evenäs, som är vd för Red Glead Discovery och en av företagets sju grundare.

Martina Kvist Reimer har en doktorstitel i neurobiologi från Lunds universitet och var med om att starta Red Glead Discovery för tio år sedan. Foto: News Øresund

Värdefull kontorsplats i Köpenhamn
Affärsverksamheten på tvärs över Öresund har synliggjort fördelen med att finnas nära kunderna.

Därför har Red Glead Discovery, som enda Lundabaserat företag, prioriterat att finnas på plats med en kontorsplats på Copenhagen Bio Science Park (COBIS).

Tillgång till kompetens, möjligheter till samarbete och att utöka sitt nätverk är några av fördelarna med att finnas representerade på båda sidor sundet, tillägger Martina Kvist Reimer, som är vice vd i bolaget.

Att förbättra life-science-branschen mellan Danmark och Sverige är i hög grad en fråga om mobilitet, menar hon, så att det blir så enkelt som möjligt att resa fram och tillbaka.

Något som – som bekant – försvårats kraftigt av coronapandemin.

– Träffar vi inte varandra kan vi inte lära känna varandra och det är förutsättningen för bra samarbete, säger Martina Kvist Reimer.

Just närheten till kunder och samarbetspartners i lokalområdet har varit avgörande för Red Glead Discoverys framgång sedan bolaget grundades 2011, berättar Johan Evenäs.

Samtidigt är life science-branschen också ”otroligt internationell”, nämner han och hänvisar till att medarbetarskaran utgörs av personer från 37 olika länder, så som Tyskland, Polen, Ukraina, Ryssland och Indien. Även personer från Mellanöstern finns bland de anställda.

Till det kommer vissheten om att det i princip är lättare att få en ny kund i Boston än i Stockholm.

Med tanke på Medicon Valleys utveckling – särskilt i Skåne – är det viktigt att få erfarna projektledare från stora läkemedelsbolag, särskilt i Danmark, att ta jobb i mindre bolag, särskilt i Skåne, påpekar Martina Kvist Reimer.

Dessa personer har nämligen kännedom om de olika aspekterna i värdekedjan, men, som hon påpekar, kan de vara svåra att rekrytera eftersom löneskillnaderna är stora.

Slutligen är det viktigt, i takt med den ökande användningen av artificiell intelligens inom life science-branschen, att ha tillgång till personer som kan hantera big data, menar Martina Kvist Reimer. Det handlar om personer med kompetens som stora företag redan använder och som också kan bli aktuella att rekrytera för mindre bolag.

Red Glead Discovery håller till på Medicon Village i Lund och har en kontorsplats i forskarparken COBIS i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Skåne saknar life science-kapital
När Red Glead Discovery startade för nio år sedan var det utan externt kapital. De sju medgrundarna, däribland Johan Evenäs och Martina Kvist Reimer, hade alla tidigare jobbat på AstraZenecas forskningsavdelning i Lund och de blev tvungna att arbeta gratis i ett år för att få igång Red Glead Discovery.

I dag utvecklar och säljer kontraktforskningsföretaget molekyler till omkring 200 kunder, som primärt omfattar stora läkemedelsbolag som Lundbeck, mindre biotech-företag som Galecto och forskargrupper vid Lunds universitet och Karolinska institutet.

Trots framgången för Red Glead Discovery menar Martina Kvist Reimer att det finns ett övergripande, struktuellt problem för life science-branschen i Skåne: brist på kapital.

Framför allt för nystartade företag, menar hon. Problemet bottnar bland annat i att det i Skåne – till skillnad från i Danmark – inte finns några life science-bolag med över 1 000 anställda som genom stiftelser delar ut stöd till mindre bolag och forskning, så som Lundbeck, LEO Pharma och Novo Nordisk gör i Danmark genom seed-program, stipendier och bidrag.

– De bolagen har vi inte i Skåne. Vi har dem inte i Sverige över huvud taget och det är en stor, strukturell nackdel, säger Martina Kvist Reimer och tillägger att coronakrisen tydligt visar på finansieringsskillnaden, där Lundbeckfonden och Novo Nordisk-fonden utöver de statliga stöden sammanlagt delat ut 80 miljoner danska kronor till vaccinutveckling.

Red Glead Discovery är ett kontraktsforskningsföretag, som på uppdrag samarbetar med externa life science-företag och universitet om utveckling av bland annat läkemedel. Flera av kunderna finns i Danmark. Foto: News Øresund

Ny fond kan utgöra en lösning
Utöver bristen på privat kapital från stora bolag upplever Martina Kvist Reimer att det på den danska sidan finns en större investerarbas i form av privata biotech-entreprenörer som kan stödja företag i startup-fasen, vilket inte finns i samma utsträckning i Skåne.

Därtill är det, upplever Martina Kvist Reimer, en utmaning för life science i Skåne att den svenska innovationsmyndigheten Vinnova ofta har fokus på att stödja framtidsteknologi som först väntas bli viktig om tio år, i stället för att i högre grad stödja exempelvis behandlingsteknologier här och nu.

– Det finns väldigt begränsat med offentlig finansiering i Sverige. Då får man gå till EU för att finansiera sitt läkemedelsprojekt, säger hon och upplever som tjänsteleverantör till många olika företag att kapitalbrist är ett genomgående problem för flera i branschen.

Martina Kvist Reimer gläder sig dock över att life science-branschen står högt på den politiska dagordningen i Sverige. Forsknings- och utvecklingsavdraget, som i fjol fördubblades från 10 till 20 procent så att företag betalar en lägre arbetsgivaravgift, är också ett bra initiativ, men det räcker inte, menar hon, och lösningen är svår. En statsägd life science-stiftelse med bidrag från samtliga bolag har varit på tal, men hittills, såvitt hon vet, utan resultat.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.