Connect with us

Intervjuer

LEO Pharma fick input till open innovation-plattform från danska och svenska biotek-företag i Öresundsregionen: ”Långsiktigt är det mycket bättre att ha en symmetrisk relation”

Publicerad

den

Niclas Nilsson har varit chef för LEO Pharmas open innovations-modell sedan 2015, men ska efter nyår tillträda som ny chef för LU Innovation. Foto: LEO Pharma

Niclas Nilsson börjar den 17 januari som ny chef för LU Innovation. I mer än 15 år har han arbetat för LEO Pharma i Danmark, där han har varit med att bygga upp en open innovation-modell baserad på input från danska biotek-företag och mindre biotek-företag på Medicon Village i Lund. Modellen har skapat en grogrund för mer life science-samarbete i Öresundsregionen och globalt, och förutom globala biotek- och läkemedelsföretag använder flera universitet och studerande från Danmarks Tekniska Universitet och Lunds universitet sig av plattformen. Niclas Nilsson upplever att open innovation skapar flera hållbara nätverksrelationer, och att dansk och svensk ledarkultur har blivit mer lika de senaste åren.

Redan 2004 anställdes Niclas Nilsson av LEO Pharma som forskare. Hans tvärvetenskapliga bakgrund inom biologi och teknik gjorde honom attraktiv för LEO Pharma och han har märkt att fler och fler svenskar genom åren har hittat vägen, liksom han själv, till life science-branschen i Danmark och kunnat tillföra extra kompetens. Särskilt efter att AstraZeneca stängde ned i Lund, för cirka tio år sedan, upplever han att många talanger från Sydsverige har blivit relevanta för företag på den danska sidan Öresund. Sedan 2015 har Niclas Nilsson lett arbetet med att bygga upp en open innovation-plattform i Danmarks äldsta läkemedelsföretag.

Open innovation handlar om att företag öppet delar kunskap och resurser genom externa partnerskap, och med långt mindre restriktiva juridiska kontrakt, för att lösa komplexa utmaningar även om inte alla de nödvändiga kompetenserna finns internt i organisationen.

Genom åren har open innovation blivit mer utbrett i kunskapstunga sektorer som just biotek- och läkemedelsbranschen, och open innovation används till exempel också i Ideon Science Park i Lund och hos Novozymes i Köpenhamnsområdet genom Hello Science-plattformen.

– De flesta företag vill samarbeta ännu mer med externa partners än vad man gör, men endast få implementerar det som behövs för att arbeta mer tillsammans. Där är open innovation ett riktigt bra exempel på hur det kan gå till, säger Niclas Nilsson, som menar att deras modell har varit bra på att få igång samarbeten i praktiken.

När LEO Pharma började arbeta med att bygga upp en plattform för open innovation vände de sig bland annat till en rad biotek-företag i Danmark och på Medicon Village i Lund. Syftet var att få veta hur en samarbetsplattform med ett större läkemedelsföretag kan vara attraktiv ur det mindre biotek-företagets perspektiv. Avgörande information var till exempel att utveckla de praktiska processerna kring att skicka och testa andras läkemedel samt några juridiskt viktiga punkter för att hjälpa att minimera riskerna när mindre biotek-företag använder open innovation.

Liknande kulturell förståelse en bra förutsättning för samarbete
Att vända sig till branschaktörer på båda sidor om Öresund, då LEO Pharma har ett kontor i Malmö, gav en påminnelse om att den ömsesidiga förståelsen och det tillitsbaserade arbetssättet i Sverige och Danmark har ett kulturellt värde för Öresundsregionen.

Den kulturella närheten gör att det finns goda förutsättningar för att öka samarbetet i regionen, menar Niclas Nilsson, eftersom det kan vara lättare att knyta band med andra i ens närområde med någorlunda samma förståelse kring kultur och samarbete. Han upplever även att skillnaderna mellan danskt och svenskt ledarskap har minskat de senaste 15 åren, när han har jobbat i den danska life science-branschen. Det i takt med att det enligt honom har blivit vanligt och accepterat att ha kollegor från andra sidan Öresund.

– Svenskt ledarskap har vuxit när det gäller entreprenörskap och affärsfokus från att tidigare ha varit lite mer akademisk, och det danska har blivit mycket mer internationellt och globalt i mindset och i action, säger han.

Svenska och danska biotekföretag från t.ex. Medicon Village i Lund har gett input till LEO Pharmas open innovations-modell som lanserades 2015. Foto: LEO Pharma

Nya partnerskap både i Sverige och Danmark
LEO Pharma satte från början upp tre mål med plattformen: de ville starta fler konkreta externa samarbeten, göra samarbetsprocesserna snabbare och få sparring av andra kring ny kunskap inom dermatologi och inflammatoriska hudsjukdomar.

Satsningen har till idag medfört att LEO Pharma har samarbetat med över 180 partners i mer än 27 länder på alla kontinenter och har i sina laboratorier gratis testat mer än 3 000 molekyler, som externa aktörer fysiskt har skickat till LEO Pharmas labb.

Omkring 5 av de 180 partnerskapen har varit från Sverige, medan minst 20 har varit från Danmark. Danska och svenska partners spänner från universitet till biotek-företag till startups, och cirka 10 procent av de 180 partners som har använt sig av LEO Pharmas öppna testmöjlighet har läkemedelsföretaget fortsatt diskutera affärsmöjligheter med. Exempelvis ingicks i förra året ett affärsavtal om utvecklingen av nya läkemedelskandidater med konkraktforskningsföretaget Ubiquigent från Skottland.

Open innovation-modellen har levererat, menar Niclas Nilsson, eftersom det inte bara handlar om antalet verksamhetskontrakt, utan även om att lära sig att tänka på nya sätt, få input till andra medicinska mål och knyta kontakter utan att nödvändigtvis fylla pipelinen från dag ett.

Därför har till exempel uppsatsskrivande kemistudenter vid Lunds universitet och DTU, Danmarks Tekniska Universitet, också använt testinfrastrukturen för att begränsa avstånden mellan akademi och industri. Universitet i USA och Kanada använder också laboratoriet.

– De som har kemiska molekyler kan testa dem i vårt labb helt utan affärsmässiga och juridiska krav, säger Niclas Nilsson och tillägger att aktörerna själva får tillbaka resultaten.

Datan tillhör därmed inte LEO Pharma och det är en unik modell, menar Niclas Nilsson, som har märkt att andra större läkemedelsföretag har liknande plattfomar, som dock enligt hans synsätt inte är helt öppna eftersom det kan finnas vissa förbehåll, rättigheter och affärsvillkor hos läkemedelsföretagen för att fortsätta samarbetet.

– Allt det har vi tagit bort, säger Niclas Nilsson.

Life science-studerande från Lunds universitet och Danmarks Tekniska Universitet har använt testinfrastrukturen i LEO Pharmas open innovations-modell. Foto: LEO Pharma

Open innovation skapar likvärdiga relationer
Niclas Nilsson framhäver att open innovation kan bidra till att mjuka upp en assymetrisk relation mellan Big Pharma och mindre biotek-företag, där de förstnämnda i högre grad har kunnat diktera villkoren. Ett mer ödmjukt och win-win-förhållningssätt är fördelaktigt om open innovation ska fungera i realiteten, menar Niclas Nilsson.

– Det är långsiktigt mycket bättre att ha en symmetrisk relation, där bägge tar samma risk och förpliktigar sig på samma sätt. Det skapar ett långsiktigt nätverk och gör att folk vill vända tillbaka till dig och lättare kan hitta en matchning mellan värde och behov, säger han och påpekar att open innovation-modellen har varit bra marknadsföring som hjälper till att stärka nätverket, öka kännedomen till företagen och signalera att LEO Pharma vågar göra saker annorlunda.

Det viktigaste han har lärt sig under de senaste fem åren i förhållande till open innovation är att man ska tänka på samarbetet ur partnerns perspektiv, då det tydliggör ens värdeskapande.

– Istället för att säga: vi vill ha din hjälp, ska man fråga hur kan vi hjälpa dig.

Var mer öppen kring behov och utmaningar
Ett sätt att förbättra det tvärregionala life science-samarbetet kan bland annat ske genom att företag vågar vara mer transparanta kring problem och behov som kan leda till nya partnerskap, menar Niclas Nilsson och berättar att LEO Pharma till exempel nyligen har meddelat att de är särskilt intresserade i partnerskap inom protein-protein interactions (PPI) och ett par specifika drug targets – information som traditionellt är konfidentiellt, uppger Niclas Nilsson, men om man öppnar upp, ökar möjligheten att hitta nya partnerskap.

Därför vore det fördelaktigt om Öresundsregionen blir en lekplats för den tillgången, menar Niclas Nilsson och föreslår att det nyetablerade öppna forskningssamarbetet ODIN (Open Discovery Innovation Network) mellan Aarhus Universitet och flera danska och internationella läkemedelsföretag – däribland LEO Pharma – kan inspirera till en regional modell. ODIN-projektet, som stödjs av Novo Nordisk Fonden med 54,5 miljoner danska kronor, har som ambition att forskare och företag kollektivt, men frivilligt, utväxlar kunskap, samarbeten och gör data och resultat tillgängliga för omvärlden för att skapa läkemedel på ett nytt öppet sätt, vilket i Oxford i England har visat sig ha stor potential.

– Denna modell kan kanske användas lite bredare i Öresundsregionen, så att vi får en plattform som möjliggör vetenskaplig dialog. För det som jag tror att vi behöver i Öresundsregionen är nya samtal kring vetenskap och behov och därefter kommer det helt säkert bli mer utbyten, säger Niclas Nilsson.

Kristoffer Dahl – News Øresund

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2022 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur7 augusti, 2022

SJ ökar investeringarna i nya tåg till 19 miljarder kronor

Under juli beslutade statliga svenska tågföretaget SJ att köpa 25 nya regionaltåg från spanska CAF för cirka tre miljarder svenska...

Cleantech7 augusti, 2022

Danska Ørsted ska bygga världens största havsbaserade vindkraftspark utanför nordöstra England

UK Department for Business, Energy and Industrial Strategi har tilldelat den danska energikoncernen Ørsted ett avtal om att bygga världens...

Cleantech7 augusti, 2022

Eurowind Energy planerar miljardsatsning i fem danska energicentra med vindkraft, solceller, batterilagring och grön bränsleproduktion

Eurowind Energy planerar en miljardinvestering i fem nya danska energicentra med landbaserade vindkraftverk, solcellsanläggningar, batterilagring av el, biogas och produktion...

Forskning7 augusti, 2022

Tre danska och svenska universitet med på europeisk tio-i-topplista över flest startade enhörningsföretag

I Stockholm och Köpenhamns finns tre av Europas tio ledande universitet när det gäller hur många så kallade enhörningsföretag som...

Danmark5 augusti, 2022

Svensk teknikkonsult rådgivare när Danmark bygger energiö i Nordsjön för vindkraftsel till 10 miljoner hushåll

Den svenska teknikkonsulten Sweco uppger i ett pressmeddelande att de har fått i uppdrag att bistå statliga danska Energistyrelsen med...

Samhälle5 augusti, 2022

Nordiska dagar på skånska Drakamöllan

Med start på söndag samlas under tre dagar medlemmarna och stipendiaterna från Drakamöllan Nordiskt Forums tidigare möten med målet att...

Samhälle3 augusti, 2022

Finland, Danmark, Sverige och Norge i topp i Sustainable Development Report – men den globala utvecklingen har stagnerat

Fyra nordiska länder ligger i topp på Sustainable Development Report som visar hur långt världens länder kommit när det gäller...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.