Fastighet
Kontrastrik skånsk bostadsmarknad skapade diskussion vid fastighetskonferens i Malmö
Svenska aktörer i fastighetsbranschen kritiserar den svenska hyresregleringen för att den minskar fastighetsägarnas marginaler, men samtidigt tillkommer nya utländska investerare som ser hyresrättsmarknaden i Skåne som attraktiv. Det talas om en utbredd bostadsbrist, men på samma gång är efterfrågan på nyproducerade bostäder i Skåne relativt låg. Det är två av de kontraster som diskuterades vid fastighets- och samhällsbyggnadskonferensen Business Arena i Malmö under onsdagen.
Den skånska bostadsmarknaden stod i fokus vid flera av de seminarier som hölls under konferensen Business Arena på Malmö Live under onsdagen. Utländska investerares intåg på den skånska hyresrättsmarknaden, marknadshyror och efterfrågan på nyproducerade bostäder var några av de ämnen som diskuterades.
Paneldeltagarna vid seminariet ”Svenska hyresrätter som investeringsvara” var inte överens om huruvida de svenska hyrorna ska styras av marknaden, den rådande hyresregleringen eller en annan form av reglering. Att utländska investerare ser på den svenska marknaden som stabil, trygg och transparent var dock något flera såg som positivt.
– De senaste årens låga räntor och börsens volatilitet gör att många vill placera i tryggare tillgångar. Det har gjort att bostadsfastigheter har väckt ett större intresse, sade Patrik Hall, vd för Heimstaden.
Bostadsbrist var ett av dagens centrala ämnen. Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens, presenterade en rapport från 2019 kring efterfrågan för nyproduktion i Skåne. Han menade att framförallt singelhushåll har svårt att efterfråga nyproducerade bostäder på grund av att boendekostnaderna i nyproduktion är för höga. Att nyproduktionen gått ner under 2019 beror enligt Ted Lindqvist på att det under tidigare år byggdes fler nya lägenheter än vad Skånes invånare efterfrågade.
Gunnar Blomé, samhällsplaneringschef i Malmö stad, efterfrågade en bättre dialog och ett större samarbete mellan alla parter på bostadsmarknaden. Detta skulle leda till en ökad förståelse, nya beslut och en ökad, billigare nyproduktion, menar han.
– Det behövs mer samarbete när det gäller de bostadssociala frågorna. Vi måste öppna upp investeringskalkylerna för att förstå varandra mellan näringsliv, kommun, stat och allmännyttiga bostadsbolag. Idag pratar vi förbi varandra, sade han.
(News Øresund – Emil Persson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år