Politik
Folkemødet och Almedalsveckan planerar årets möten som vanligt trots coronaoro
Coronavirusets framfart gör inte att arrangörerna planerar annorlunda kring sommarens danska och svenska politiska möten på Bornholm och Gotland. Företrädare för Folkemødet och Almedalsveckan säger att de följer myndigheternas rekommendationer noga och att de hoppas att deltagarna planerar att deltaga som vanligt.
Danska Folkemødet, som hålls i Allinge på Bornholm den 10-14 juni i år, och svenska Almedalsveckan, i Visby på Gotland den 28 juni-5 juli, innebär sammankomster mellan politiker, företagsledare, journalister och privatpersoner och då tusentals besökare samlas på en liten yta under några dagar. Med anledning av coronavirusets framfart har flera mässor ställts in runt om i Europa de senaste veckorna och flera företag har valt att ställa in onödiga resor för sina anställda, vilket har väckt frågan om hygien och hur man ska ha agera på platser där många människor befinner sig samtidigt.
Varken Folkemødet eller Almedalsveckan planerar dock några särskilda åtgärder med anledning av coronaviruset. Till News Øresund säger de att de följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer, men att det än så länge inte finns någon anledning till oro.
– Vi följer situationen noga men beskedet idag är att vi kör på som vanligt, säger Pelle Nybrink, kommunikationschef för Folkemødet, som förklarar att man har en tät dialog med polisen och med andra myndigheter.
– Det senaste beskedet vi har fått är att smittspridningen under våren kommer att minska. Men just nu följer vi situationen eftersom den utvecklar sig från dag till dag, säger Pelle Nybrink som tillägger att de heller inte har hört någon oro från några deltagare.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att de också har kontakt med en smittskyddsläkare på Region Gotland, och att coronavirusets framfart har diskuterats inom organisationen.
– Vi har frågan uppe på bordet och vi får hålla oss uppdaterade och se hur läget ser ut om två månader. Det är svårt att sia om nu, säger hon.
Något som skulle göra frågan mer aktuell är ifall smittan sprids inom Sverige och om myndigheterna då vill begränsa resandet inom landet. Eftersom Almedalsveckan har mest svenska besökare skulle det kunna vara ett hot mot Almedalsveckan.
– Men det är svårt att sia om och därför planerar vi som vanligt. Vi hoppas att de som ska deltaga också gör det, säger hon.
Almedalsveckan la under fredagen ut egen information på hemsidan med anledning av coronaviruset. (News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta:
Folkemødet: Danskt politiskt möte som sedan 2011 anordnas i Allinge på Bornholm varje år, torsdag-söndag i vecka 24.
Förra året besökte 114 000 personer Folkemødet och 1 206 föreningar, företag, intresseorganisationer och politiska partier deltog. Omkring 3 000 evenemang anordnas.
Almedalsveckan: Svenskt politiskt möte som hålls i Visby på Gotland, under åtta dagar i vecka 27 varje år.
2019 besöktes veckan av omkring 100 000 deltagare och 3 700 evenemang genomfördes av omkring 1 700 arrangörer.
Källa: Folkemødet och Almedalsveckan
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år