Connect with us

Danmark

Jakob Ellemann-Jensen och Inger Støjberg valda till ny ledning för Venstre

Publicerad

den

Jakob Ellemann-Jensen valdes vid lördagens extra landsmöte i Herning till ny ordförande för det liberala danska partiet Venstre medan Inger Støjberg valdes till vice ordförande. Foto: Steen Brogaard & Fleming Leitorp (montage)

Som väntat valdes Jakob Ellemann-Jensen på lördagen till ny ordförande och ledare för det danska liberala partiet Venstre. Någon motkandidat fanns inte. Vid det extra landsmötet i Herning på Jylland valdes även Inger Støjberg till vice ordförande. Vid sitt tal betonade Jakob Ellemann-Jensen att “sagt är sagt och gjort är gjort och skett har skett” men att tiden nu är inne att ena Venstre och att det inte får finnas någon tvivel kring lojaliteten mot partiet. Han slog även fast att Venstre ska fortsätta att föra en stram flyktingpolitik och att han kan tänka sig att bjuda in det invandringskritiska partiet Ny Borgerliges ledare Pernille Vermund på en kopp kaffe “helt i linje med de andra partiledarna i det borgerliga blå blocket“.

Jakob Ellemann-Jensen har under flera år varit politisk talesperson för Venstre, samt en kort period även miljö- och livsmedelsminister. Han har brett stöd inom partiet sedan den tidigare partiledaren Lars Løkke Rasmussen och vice ordföranden Kristian Jensen nyligen tvingats lämna sina poster. I bakgrunden har det funnits stridigheter mellan olika falanger inom Venstre. Det är denna kamp som Jakob Ellemann-Jensen som ny partiledare försöker sätta stopp för.
– För att säga det utan omsvep: Jag är dödstrött på stridigheterna mellan falangerna, de som stridit och den kultur som följer med detta. Om det får lov att fortsätta så är det bara fråga om tid innan Venstre inte längre är det stora statsministerpartiet i det blåa blocket, säger Jakob Ellemann-Jensen inför Danmarks Radio.

Han betonade att han nu kräver full lojalitet mot partiet och att “det är slut med tvivel om vem som bestämmer vad och om hur magen är fördelad. Ordförandeskapets tid i Venstre är förbi. I framtiden har Venstre en ordförande”.

Nyligen kom kampen mellan falangerna till ytan igen genom att Inger Støjberg utmanades av Ellen Trane Nørby i valet till posten som vice ordförande i Venstre. Ellen Trane Nørby, har varit såväl vårdminister som barn-, undervisnings- och jämställdhetsminister. Hon har också varit politisk talesperson för Venstre och tillhör en mer liberal falang inom partiet.

Det blev dock Inger Støjberg som med en klar majoritet gick segrande ur kampen om vice ordförandeposten. Hon har ett starkt stöd bland många av partiets medlemmar – inte minst på Jylland. Politiskt har hon gjort sig känd för en skarp invandringspolitik och representerar partiets mera konservativa falang. Hon har flera ministerposter på meritlistan: från utlännings-, integrations- och bostadsminister till arbetsmarknadsminister och jämställdhetsminister.

Med 45-årige Jakob Ellemann-Jensen får Venstre en partiledare som uppges gå hem i storstäderna, som är Venstres svaga områden. Partiet har sina historiska rötter i lantbruket. Han ska vara bra på att kommunicera och ha “glimten i ögat” och är uppväxt i en politikerfamilj där pappa Uffe Ellemann-Jensen var utrikesminister under elva år och partiledare för Venstre mellan 1984 och 1998. Halvsystern Karen Ellemann är folketingsledamot för Venstre och har under partiets regeringsperioder sedan 2010 innehaft poster som inrikesminister, socialminister, minister för nordiskt samarbete, miljöminister och jämställdhetsminister.

Jakob Ellemann-Jensen valde först militären och näringslivet innan han 2011 satsade på politiken och valdes in i Folketinget för Venstre. Mellan 1992 och 2000 var han militär och blev mot slutet kapten i den danska bataljonen i Bosnien-Hercegovina. Därefter har han läst juridik vid Copenhagen Business School och jobbat inom näringslivet. 2007 lämnade Jakob Ellemann-Jensen Ventre i protest mot partiets samarbete med Dansk Folkeparti men gick åter med i partiet när Lars Løkke Rasmussen blev ordförande. Var Jakob Ellemann-Jensen står politiskt idag är mera osäkert även om han vanligen beskrivs som att tillhöra den mera liberala falangen inom Venstre. Vid sitt tal som nyvald ordförande var han på lördagen tydlig med att företrädaren Lars Løkke Rasmussens idé om en mittenregering med socialdemokratiet inte längre är aktuell. Istället ska Ventre återta ledarrollen i ett samarbetande borgerligt blått block i Danmark. Det rapporterar Altinget. (News Øresund)

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev


Aktuella nyheter

Infrastruktur23 januari, 2020

Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Han blev tågvärd av en slump och firar nu 14 år inom yrket. Fredrik Adolfsson är något av en kändis...

Life Science23 januari, 2020

Cancerföretag från Lund säljer rättigheter till ledande läkemedelsbolag

Företaget Diaprost har sålt rättigheterna till sin forskning inom behandling av prostatacancer. Köparen är en av världens tio största läkemedelsbolag,...

Danmark23 januari, 2020

Novozymes årsbokslut gör investerare besvikna

Enzymföretaget Novozymes gör investerarna besvikna i årsbokslutet för 2019, men företaget är optimistiskt tack vare en ny tillväxtstrategi och ett...

Samhälle23 januari, 2020

Zlatan-statyn i Malmö bortforslad efter 107 dagar

Fritidsförvaltningen i Malmö har plockat ner statyn föreställande stadens store fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, utanför Malmö stadion. Nu väntar en omfattande...

Turism/kultur23 januari, 2020

Köpenhamn ökar stödet till e-sport

E-sportsfestivalen Copenhagen Games hålls i år för elfte gången och Köpenhamns kommun ökar sitt stöd till festivalen med 150 000 danska...

Forskning/utbildning23 januari, 2020

Amerikanska teknikkonferensen TechConnect World startar europeisk konferens i Malmö

Teknikkonferensen TechConnect World har hittills bara hållits i USA, men den 19-21 oktober i år anordnas en europeisk version som...

Infrastruktur23 januari, 2020

Privat bolag vill köra ny tåglinje Helsingborg-Malmö-Köpenhamn

Malmöföretaget Väte Rail AB vill driva den kommande tågsatsningen på sträckan Helsingborg-Malmö-Köpenhamn och även stå för inköp av nya större...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.