Connect with us

Danmark

Så här tar du dig över Öresund – om du är pendlare eller har annat giltigt skäl att släppas in i Danmark

Publicerad

den

Danmark har infört en gränskontroll av passagerare som anländer från Sverige och till skillnad från de tidigare id-kontrollerna är det dansk polis och militär som är på plats. Foto: News Øresund

Öresundspendlarna möter en helt annan vardag under måndagen än tidigare med kraftigt begränsad trafik med Öresundstågen, en tillfällig busspendel mellan Hyllie och Kastrup, fler pendlarparkeringar på Svågertorp, gränskontroller och ökade restider. Danmark har med hänvisning till coronapandemin stängt gränsen men håller dörren öppen för lastbilar och varutransporter, danska medborgare, pendlare, personer bosatta i Danmark och andra som har så kallade anerkendelsesværdige formål. Övriga personer kommer att avvisas vid den danska gränskontrollen. Enligt Kristeligt Dagblad är inte gränsreglerna tydligt definierade utan det blir upp till den enskilda polisen att tolka vad som anses vara ett giltigt skäl. News Øresund hjälper dig med den senaste informationen om resorna mellan Sverige och Danmark.

ÖRESUNDSTÅG. Från och med söndagen gäller att det endast är en avgång per timme med två tågsätt som kör i pendeltrafik mellan Malmö C och Köpenhamn istället för som vanligt sex avgångar per timme i rusningstid och tåg som går direkt mellan Helsingör och Göteborg, Kalmar samt Karlskrona. Första beskedet var att Öresundstågen skulle vända på Kastrup. Men sent på söndagskvällen kunde Skånetrafikens direktör Linus Eriksson meddela på Twitter att passagerarna som godkänns i gränskontrollen på Kastrup får kliva på tågen och med 16 minuters fördröjning fortsätta till Köpenhamn H. Tågen avgår från Malmö C 33 minuter över hel timme och från Kastrup 22 minuter över hel timme och gör uppehåll även vid Triangeln, Hyllie Tårnby, Ørestad och Köpenhamn H. Att avgångarna minskar beror enligt Skånetrafiken på att dansk polis inte hinner genomföra gränskontroll av mer än två tågsätt per timme. Vid gränskontrollen på Kastrup finns såväl polis som militär på plats. Personer som ska resa vidare med tåg i Danmark eller Sverige får byta vid någon av de nya ändstationerna. För den som vill ta tåg vidare i Danmark kräver DSB att man hämtar en gratis platsbiljett för att på sätt minska trängseln och därmed risken för coronasmitta. Platsbiljetten hämtas i DSB:s App eller automat på Kastrup eller Köpenhamn H. Klicka här för information om hur du hämtar platsbiljett.

EXTRA BUSSAR HYLLIE-KASTRUP. Skånetrafiken har beslutat att komplettera det minskade antalet avgångar för Öresundstågen med tillfälligt insatta bussar som kommer att avgå var 20 minut mellan Kastrup och Malmö Hylllie. Bussarna behövs med tanke på att kapaciteten med Öresundståg nu minskar från upp emot 4 000 sittplatser per timme vid normalläget med sex avgångar per timme under rusningstid till 450 sittplatser vid timmesdrift och två tågsätt. I vanliga fall pendlar omkring 8 000 personer med tåg över Öresund. Enligt senast tillgänglig statistik pendlar totalt 15 200 personer över Öresund och 18 600 om övriga inkomsttagare räknas med. Det innebär att många pendlar med bil. Mer än 90 procent pendlar från Skåne till Danmark.

SJ X2000 TÅG. SJ har ställt in tågtrafiken till Danmark sedan gränsen stängts.

Sedan Danmark stängde gränserna på lördagen har biltrafiken över Öresundsbron minskat kraftigt. Endast personer som är danska medborgare, bosatta i Danmark, jobbar i Danmark, kör varor till eller från Danmark eller har andra synnerliga skäl släpps in vid gränskontrollen på Pepparholm. Övriga tvingas vända tillbaka till Sverige igen. Foto: News Øresund

BIL ÖVER ÖRESUNDSBRON. Malmö stad meddelar att de flerdubblar pendlarparkeringen vid Svågertorps station för att underlätta samåkning i bil över Öresundsbron. Antalet parkeringsplatser vid pendlarparkeringen ökas under måndagen från 300 till 1 100. Gränskontrollen av fordon över Öresundsbron genomföras av dansk polis med militär på plats vid en kontrollstation på Pepparholm.

Rederiet Forsea fortsätter trafiken på HH-rutten men noterar att den danska gränsen med få undantag är stängd. Främst är det lastbilstrafiken som väntas fortsätta. Foto: News Øresund

FORSEAS FÄRJOR HELSINGBORG-HELSINGÖR. Färjetrafiken fortsätter men Forsea är tydlig med att endast lastbilar samt personer som är danska medborgare, arbetspendlare och andra med starkt berättigat syfte släpps in i Danmark för tillfället. Övriga personer kommer att avvisas vid den danska gränskontrollen.

STENA LINE. Rederiet Stena Line upphör tillfälligt med passagerartrafiken mellan Halmstad – Grenå och Göteborg – Frederikshavn. Färjetrafiken fortsätter men endast med lastbilar ombord.

KÖPENHAMNS FLYGPLATS I KASTRUP. Inga svenskar släpps just nu in i Danmark för att flyga från Kastrup. Endast hemvändande svenskar tillåts landa på Kastrup. Flygtrafiken är på väg att minska till ett minimum och SAS meddelade på söndagskvällen att de ställer in nästan alla flygningar och sänder hem 90 procent av personalen.

FÄRRE ÖRESUNDSPENDLARE. Frågan är hur många av de cirka 15 200 personer som pendlar över Öresund som den närmaste tiden kommer att arbeta i grannlandet. De svenskar som har en offentliga anställning i Danmark har redan sänts hem om de inte har en samhällsviktig arbetsuppgift. Många kontorsanställda i Danmark har likaså fått möjlighet att arbeta hemifrån. En viktig svensk arbetsplats i Danmark är Köpenhamns flygplats i Kastrup där verksamheten nu går på sparlåga och många anställda väntas därför sändas hem, inte minst anställda i SAS. Många svenska ungdomar arbetar i danska butiker och restauranger som nu drabbas hårt genom att kunderna stannar hemma på grund av coronapandemin.

HÄR ÄR REGLERNA FÖR VEM SOM SLÄPPS IN I DANMARK SEDAN GRÄNSERNA STÄNGTS. Enligt Sveriges ambassad i Köpenhamn gäller följande:

Icke-danska medborgare som vill resa in i Danmark kan förvänta sig att nekas inresa vid den danska gränsen, däribland flygplatserna, med mindre än att de har ett nödvändigt ärende (anerkendelsesværdige formål).

Personer som behöver korsa den danska gränsen för att komma hem – exempelvis svenska resenärer som varit på varit på semester utomlands – kommer anses ha ett nödvändigt skäl för inresa. Detsamma gäller vid transit på flygplats. De senaste dagarna har det dock förekommit uppgifter i media och sociala medier om att flygbolag inte känt till detta utan vägrat släppa ombord svenska passagerare på flyg med destination Kastrup.

Danska myndigheter nämner som exempel på giltiga skäl för inresa eller genomresa:

  • Personer som bor eller arbetar i Danmark, inklusive egenföretagare som arbetar i Danmark.
  • Människor som måste leverera varor till Danmark eller varor från Danmark.
  • Personer som reser in i syfte att utöva umgängesrätt med minderåriga barn.
  • Personer som fungerar som primär vårdgivare för minderåriga barn i Danmark (kan vara f.d. fosterfamilj som inte ingår i kärnfamiljen).
  • Personer som besöker svårt sjuka eller döende familjemedlemmar i Danmark.
  • Personer som deltar i en pågående behandling hos hälsomyndigheterna i Danmark.
  • Personer som ska närvara vid en begravning i Danmark.
  • Personer som måste delta i en rättegång i Danmark.
  • Studenter i den mån utbildningsanstalter inte är stängda (och distansutbildning erbjuds inte).

En person som har ett giltigt men ännu inte använt arbetstillstånd i Danmark kommer att ha ett lovvärt syfte för sin inresa om han eller hon kommer in för att arbeta i Danmark.

Pendlare från Tyskland och Sverige till Danmark, ska förvänta sig långa köer vid gränsövergångarna.

På torsdagen ändrades också rekommendationerna till danska medborgare, som nu avråds från icke nödvändiga resor utanför landets gränser i en månad framöver.

Alla danska medborgare som befinner sig i utlandet, uppmanas nu att resa hem till Danmark.

Klicka här för uppdaterad information från dansk polis om gränsreglerna

Klicka här för samlad information om coronavirus i Danmark

Klicka här för att läsa Danska Udenrigsministeriets information om coronavirus

Klicka här för information om coronavirus i Sverige

Klicka här för att läsa svenska Utrikesdepartementets avrådan från icke nödvändiga utlandsresor på grund av coronavirus

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 oktober, 2021

Tidsperspektivet på flygplatsen ändrades från år till veckor

Under tre veckor i inledningen av coronapandemin föll intäkterna och anta- let passagerare på Köpenhamns flygplats till fem procent av...

Intervjuer20 oktober, 2021

Dansk konserthuschef har väntat ut corona för att sedan bygga nätverk i Sverige

Danska kulturarbetare lockas av det självklara utrymme som kulturen får ta i Sverige, men bär med sig ryggradsreflexen att se...

Kultur19 oktober, 2021

Förslag på 20 miljoner i coronastöd för Malmös kulturliv

Ett coronastöd på 20 miljoner kronor har föreslagits av Malmös kommunstyrelse. Stödet omfattar både konstnärsstipendier och verksamhetsstöd, uppger Sydsvenskan. Det...

Samhälle19 oktober, 2021

1 600 studieplatser ska försvinna från Köpenhamns Universitet

Fram till 2030 ska Köpenhamns Universitet skära ned med cirka 1 600 studieplatser, med anledning av den danska regeringens plan...

Samhälle19 oktober, 2021

Danmark förlänger tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland till den 11 maj 2022

Hotet från militanta islamister och organiserad kriminalitet gör att Danmark förlänger den tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland med sex...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.