Innovation
Grön omställning väntas leda den nordiska återhämtningen efter pandemin
Omställningen till grön energi blir ett viktigt område när handeln mellan de nordiska länderna ska återhämta sig efter coronapandemin, konstaterades på ett webbinarium med Business Sweden på onsdagen.
Temat för onsdagens webbinarium, arrangerat av Business Sweden, var den nordiska riktningen för återhämtning och med fokus på den gröna omställningen.
De nordiska länderna har en konkurrensfördel när det kommer till möjligheter att driva projekt inom hållbarhet och grön energi, menar Business Sweden, och det gör att det är viktiga branscher att satsa på när restriktionerna kommer att lätta och samhällen öppnas upp igen efter coronapandemin. Som exempel nämndes att de nordiska länderna har nått relativt långt i sina klimatambitioner. Dessutom har regeringarna kommit överens om visionen att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.
Det var ett särskilt fokus på smarta transporter och smart energi under webbinariet och flera företag presenterade sina satsningar på området. Bland annat presenterades samarbetet Hybrit, mellan företagen LKAB, SSAB och Vattenfall, kring att använda vätgas istället för kol för att utvinna syret ur järnmalm. Just den processen är en av de mer utsläppskrävande vid ståltillverkning och tester med att använda vätgas pågår i en pilotanläggning i Luleå.
Ett annat exempel som lyftes fram var den svenska batterifabriken, Northvolt, som bland annat ska tillverka gröna batterier till den kraftigt växande elbilsmarknaden, med planerad produktionstart 2021. Samt företaget ChargeAmp som tillverkar laddstationer för företag och hem har planer på att lansera sina produkter i flera europeiska länder. De har bland annat redan startat verksamhet och rekryterat personal i både Danmark och Norge.
Sveriges ambassadör i Danmark, Charlotte Wrangberg, sa under webbinariet bland annat att det finns möjligheter för svenska företag som vill lansera sina idéer även på den danska marknaden.
– Förnybar energi och hållbara transporter är det fokus som vi nu ser för arbetet i Danmark och det är högt prioriterat av ambassaden. Tillsammans med Business Sweden står vi fullt beredda att stötta näringslivet. På ett generellt plan vill vi även bidra till ett förbättrat samarbete om gränshinderfrågor, sa hon.
(News Øresund – Erik Ottosson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen