Danmark
Greater Copenhagens ordförande: ”Den danska regeringen är på väg att ödelägga Greater Copenhagen-samarbetet”
De danska regionerna ska inte längre få något ansvar för näringslivsfrågor, enligt en färsk uppgörelse mellan den danska regeringen och Dansk Folkeparti. Därmed kan de tvingas lämna Greater Copenhagen-samarbetet.
Den danska regeringen vill göra de näringslivsfrämjande insatserna enklare och mer lättillgängliga. På torsdagen ingick regeringen därför ett avtal med Dansk Folkeparti, som bland annat innebär att tillväxtansvaret läggs på två nivåer i stället för tre: på staten och kommunerna – men inte regionerna. De uppgifter som regionerna haft vad gäller tillväxt och näringslivsfrågor flyttas därmed över till de andra aktörerna.
Heino Knudsen (S), ordförande för Greater Copenhagen och regionrådsordförande för Region Själland, vill vänta in resultatet av förhandlingarna om den slutgiltiga fördelningen av resurser mellan regeringen och paraplyorganisationen Danske regioner, men är redan nu kritisk mot uppgörelsen.
– Jag avvaktar vad det kan betyda både för Greater Copenhagen och de näringslivsfrämjande insatserna. Men jag vill gärna säga att det här avtalet som regeringen ingått kommer inte att vara bra för tillväxten i Danmark. Man har i avtalet helt glömt att fokusera på den stora insatsen och bara fokuserat på att företagen ska ha en enda ingång till det offentliga, säger han till News Øresund.
Tidigare i veckan ställde sig paraplyorganisationen Kommunernes Landsforening (KL) positiv till det nya tillväxtsystemet. Danske Regioner är däremot öppet kritiska och skrev i ett pressmeddelande på onsdagen att den förändring som regeringen och kommunerna förespråkar skulle leda till en ökad centralisering av näringslivsinsatserna, i stället för att de som nu sprids över landet.
Danske Regioner har också tryckt på för att medlen för regional utveckling från EU:s strukturfonder fortsatt ska prioriteras och att de borde delas ut i regionerna. Det är ännu oklart hur detta påverkas av det nya avtalet, men i avtalet framgår att en ny myndighet – Erhvervsfremmebestyrelsen – ska förfoga över egna resurser samt “medfinansiering av EU-strukturfondsmedel”.
Greater Copenhagen & Skåne Committees ordförande Heino Knudsen kan ännu inte svara bestämt på vad avtalet kommer att få för betydelse för Greater Copenhagen-samarbetet, men ser med oro på utvecklingen.
– Vi har skapat ett mycket bra fundament i Greater Copenhagen, men om den danska regeringen tar ifrån oss alla pengarna och ansvaret för tillväxtarbetet kan det bli mycket svårt för regionerna i Danmark att fortsätta som aktörer i Greater Copenhagen. Den danska regeringen är på väg att ödelägga ett mycket starkt Greater Copenhagen-samarbete, säger han.
(News Øresund – Anna Palmehag & Mandus Örarbäck)
Fakta: Regionalt arbete med näringslivsfrågor ersätts med tvärkommunala ”näringslivshus” i Danmark
Efter en uppgörelse med Dansk Folkeparti kommer Danmarks regering etablera sju tvärkommunala ”näringslivshus”.
Hos näringslivshusen kommer företag bland annat kunna få rådgivning om företagsdrift och företagsutveckling.
Näringslivshusen kommer ligga i Aalborg, Århus, Haderslev, Odense, Sorø, Köpenhamn och Vordingborg. Det kommer även finnas fyra filialer i Nykøbing Mors, Herning, Horsens och Hillerød.
I samband med etablerandet av näringslivshusen kommer det regionala arbetet med tillväxtfrågor läggas ned. I stället upprättas Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som kommer få uppdraget att finansiera flera av de näringslivsfrämjande insatser som finns i dag.
Den danska regeringen uppger att det fortsatt är viktigt att statliga medel fördelas över hela landet efter lokala behov. Därför kommer genomförandet av reformen att ”ske i nära samarbete med näringslivet, företag, de nya näringslivshusen och övriga regionala och lokala aktörer”, skriver de i ett pressmeddelande.
Avtalet innebär också att det statliga stödet till innovationsmiljöer fasas ut under nästa år. Stödet kommer istället gå till fonderna Vækstfonden och Innovationsfonden, i vilka det kommer skapas möjligheter för utlåning av kapital och medel kommer öronmärkas för innovation och utveckling.
Ytterligare en följd av uppgörelsen är regionernas finansiering av turismorganisationen Wonderful Copenhagen och den investerings- och näringslivsfrämjande organisationen CopCap i Köpenhamn båda överförs till staten.
Källa: Erhvervsministeriet
Läs mer:
– Heino Knudsen: Glöm inte Greater Copenhagen i förenklingen av näringslivsfrämjandet
– Utredning föreslår att danska regioner inte längre ska arbeta med tillväxtfrågor
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen