Connect with us

Arbetsmarknad

Ny OECD-rapport: Så ska fler icke-EU-medborgare få möjlighet att pendla över Öresund

Publicerad

den

Arbetspendlingen över Öresund för icke EU-medborgare var i fokus när OECD:s presenterade en ny rapport i Köpenhamns rådhus åt det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen och som sedan debatterades av Köpenhamns kommuns borgmästare för sysselsättning och integration Jens-Kristian Lütken (V), ordförande för arbetsmarknads- och socialutskottet i Malmö kommun Sadat Arif (S), och Greater Copenhagens ordförande och Region Hovedstadens regionrådsformand Lars Gaardhøj (S) med Greater Copenhagens managing director Jan Juul Christensen som moderator . Foto: News Øresund – Henrik Smångs

Åtgärder som ökat informationsutbyte och lagändringar i Danmark och Sverige kan öka den gränsöverskridande rörligheten, särskilt för icke-EU-medborgare, i Greater Copenhagen-regionen. Gruppen icke EU-medborgare står endast för runt en procent av de pendlande från Sverige till Danmark. Det framgår av en ny rapport från OECD som under fredagen presenterades på Köpenhamns rådhus.  

OECD-rapporten ”Mobility and Integrated Labour Market for Third-Country Nationals in Greater Copenhagen” utgår från den ekonomiska och arbetsmässiga utveckling som Öresundsbron har medfört i Greater Copenhagen-regionen, som omfattar fyra regioner, 85 kommuner och 4,4 miljoner invånare i östra Danmark och Skåne. Samtidigt understryker organisationen att det finns en outnyttjad potential för ytterligare integration och samarbete mellan de båda länderna.  

– Rapporten ger oss en tydlig bild av arbetsmarknaden i regionen. Nästa steg är att titta på en one-stop-shop som matchar och vägleder arbetssökande med arbetsgivare på båda sidor av gränsen, sade Greater Copenhagens ordförande och regionrådsordförande Lars Gaardhøj (S) i en efterföljande paneldiskussion. 

Inte minst har gränspendlingen ökat markant under de senaste 25 åren. 1999, året innan bron stod klar, pendlade cirka 2 800 personer mellan Danmark och Sverige enligt OECD. Det kan jämföras med den senaste kvartalssiffran från Öresundsdatabasen, som visar att 21 336 personer pendlade mellan Östdanmark och Skåne under det tredje kvartalet 2024. Den ökade integrationen har också bidragit till en 33-procentig ökning av regional BNP mellan 2010 och 2020, och Greater Copenhagen är idag ”bland de ledande gränsregionerna i Europa”, enligt OECD. 

”Greater Copenhagen-regionen kan lära sig av andra europeiska regioner”
Det finns dock fortfarande möjligheter till ökad tillväxt i regionen. Framför allt kan olika politiska och administrativa åtgärder göra det enklare och mer attraktivt för icke-EU-medborgare som bor i regionen att arbeta över gränsen. På grund av arbets- och uppehållstillstånd är det svårare för dem att pendla över gränsen, och de utgör endast en procent av den totala gruppen pendlare från Sverige till Danmark enligt OECD.  

Under fredagens presentation av rapporten betonade Tilde Ussing, policyanalytiker på OECD och en av författarna till rapporten, möjligheten till mer samordning av data- och informationstjänster mellan Danmark och Sverige.  

– Det finns till exempel ingen struktur på den svenska sidan som kan spåra icke-EU-medborgare som bor i Sverige och flyttar till Danmark. Båda länderna kan lära sig av andra europeiska regioner, sade hon.  

Genom att minska hindren för gränspendling, som skatter, socialförsäkringar och pensionsregler, uppskattar OECD att cirka 95.000 personer, eller mer än fyra gånger så många som idag, skulle kunna pendla över gränserna. Organisationen rekommenderar bland annat ökat informationsutbyte och starkare samordning av sysselsättnings- och kompetenspolitiken i olika länder.  

Läs rapporten här:  

Fakta: Om rapporten 

På uppdrag av Region Hovedstaden, Region Skåne och Greater Copenhagen har OECD tagit fram rapporten ”Mobility and Integrated Labour Market for Third-Country Nationals in Greater Copenhagen” med finansiellt stöd från Europeiska kommissionens DG REFORM (Generaldirektoratet för stöd till strukturreformer). Projektet startade 2023. 

Sex rekommendationer från rapporten som Greater Copenhagen lyfter fram

  • Tydlig information och riktlinjer utfärdade av Migrations- och skattemyndigheterna i Danmark och Sverige, så att konsekvenserna, till exempel för uppehållstillståndet, av gränsöverskridande arbete blir tydligt för icke EU-medborgare. Dessutom behövs informations- och datadelning mellan länderna.
  • Stärkt samordning av sysselsättnings- och kompetenspolicies inom offentliga verksamheter över gränserna i Greater Copenhagen.
  • Ändring av regler, så att arbete på andra sidan gränsen inte räknas som en frånvaroperiod för dem med permanent uppehållstillstånd, för studenter under eller precis efter studier, familjemedlemmar eller flyktingar som har slutfört asylprocessen.
  • För att förenkla passage genom gränskontroller, kunde icke EU-medborgare förses med ett särskilt gränspendlardokument/pendlarkort eller liknande.
  • One stop-shops för information om arbete på andra sidan gränsen, till exempel genom att vidareutveckla nuvarande informationstjänsten Öresunddirekt, samt utbildningar för verksamheter som arbetar med frågan.
  • Lagändringar i båda länderna, så att gränsöverskridande pendling räknas som sysselsättning och inkomstaktivitet, och därmed uppfyller kraven på aktiv sysselsättning och ekonomisk självförsörjning i bosättningslandet.

(News Øresund – Christina Solhøj Hansen)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade8 timmar sedan

News Øresund gör uppehåll över helgerna

News Øresund har ett uppehåll under kortveckorna över påsk och 1 maj. Vi är åter med nyheter om Öresundsregionen vecka...

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.